miercuri, 6 august 2008

Mulţi de Gică-contra

Ţara asta este ea însăţi o mostră de "Gică-contrism". Pe când în toată lumea e recesiune economică şi scade volumul de cumpărături, la noi creşte. Deşi suntem cei mai săraci din zonă şi deşi preţurile noastre le exced pe ale lor.

Ştire Gândul: "Speriaţi de ratele din ce în ce mai mari, de preţurile în creştere la combustibili şi de sentimentul general că economia Europei trece printr-o perioadă foarte grea, cetăţenii UE au evitat pe cât posibil magazinele în ultimele luni. Astfel, volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 1% în iunie faţă de mai, şi cu 1,1% faţă de perioada similară a anului trecut la nivelul UE 27, conform Eurostat. În Spania comerţul cu amănuntul s-a prăbuşit în ultimul an cu 7,7%, o cauză importantă fiind şi căderea pieţei imobiliare, care a făcut zeci de mii de şomeri. România este însă, şi de această dată, o excepţie. În timp ce în aproape toate statele din UE comerţul cu amănuntul a scăzut, în România acesta s-a apreciat în iunie cu 4,1% faţă de luna mai şi cu 23,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut."

În acelaşi climat socio-economic şi în plină criză imobiliară (crah de-a dreptul, dacă ne-am raporta numai la Statele Unite), ne-am cumpărat şi noi apartament. Întregim gaşca de "Gigi contri".

Deşi se plânge în fiecare zi, cred că românul refuză cu obstinenţă să admită că poate fi mai rău.

4 comentarii:

Anonim spunea...

POI DRAGA MEA,DACA TINEM CONT CA LUNA IUNIE E LUNA CONCEDIILOR IN UNELE ZONE DIN SPANIA ,PUTEM JUSTIFICA ACEASTA CRESTERE DE 4.1 .NUMAI DIN INSULE AU FOST IN LUNA IUNIE ACASA 6 FAMILII SI FACAND EU UN CALCUL MINTAL RAPID, IN JUD SIBIU AU INTRAT IN JUR DE 250 000 DE EURO, CUMPARARE DE CASE ,PAMANTURI ETC.ASA CA ATAT TIMP CAT LE MERGE BINE ROMANILOR IN STRAINATATE.....CRESC VANZARILE ACASA.OM TRAI SI OM VEDEA.

Anonim spunea...

pardon era culmea sa nu-mi dau numele mata-n sac ghearele afara

Carti fara pret spunea...

recesiune, recesiune, dar sa o simtim si noi, mai ales la apartamente unde pretul cica scade si aiurea ca toate sunt scumpe (si noi cautam sa cumparam, dar nu la orice pret!!). Ar trebui sa scriu un editorial, ca ma abtin de la un reportaj, despre nesimtitii imobiliari din Sibiu!

adela mohanu spunea...

aha, deci noi cumpărăm cu ce NU cumpără spaniolii, că trimit în România :) Nu-i chiar aşa de rău.

Totuşi, preţurile în ţara asta sunt exagerate. Nu-mi explic mecanismul economic, dar mi-l explic pe ăla psihologic: Vrem bani. Mulţi. Deodată. Acum.