miercuri, 17 septembrie 2008

Suntem cu toţii marţieni

Despre mine ştiam că se zice asta, dar abia acum am aflat că şi despre voi se zvoneşte acelaşi lucru...

Revista Descoperă zice aşa: "Testul de săptămâna trecută, în care câteva exemplare de tardigrade, urşi de apă, au reuşit să supravieţuiască în spaţiul extraterestru fără nici un fel de protecţie, a realimentat teoriile conform cărora viaţa se află peste tot în Univers şi poate călători de la o planetă la alta şi chiar de la un sistem solar la altul, susţine publicaţia online MSNBC". Urşii de apă sunt cei din imaginea alăturată şi nu-s chiar aşa de drăgălaşi pentru că-s microscopici. Ei au 400 de specii înrudite (!), asta aşa, ca să nu aveţi impresia că, dacă sunt aşa de mici, pot fi şi discriminaţi.

Teoria potrivit căreia viaţa ar fi venit din spaţiu (panspermie) nu-i chiar atât de neluat în seamă cum pare la prima vedere. Mulţi oamenii de ştiinţă (dar nu majoritatea) susţin asta, însă primul care a emis teoria a fost filozoful grec Anaxagoras. Aşa, sistematic şi pe înţelesul meu, teoria zice că viaţa, în formele ei primare (aminoacizi, molecule organice) există în obiecte cosmice cum ar fi meteoriţi şi comete, iar ele călătoresc între planete. Cele care supravieţuiesc şi găsesc un mediu propice de dezvoltare, aşa cum s-a întâmplat, zic adepţii teoriei, pe Pământ, se adaptează şi se dezvoltă mai departe potrivit teoriei lui Darwin.

Mulţi dintre oamenii de ştiinţă care susţin teoria panspermiei spun că viaţa pe Pământ nu putea să vină decât de pe Marte, pentru că:

1. Marte este o planetă apropiată, deci formele de viaţă ar fi trebuit să călătorescă pentru un timp relativ scurt în spaţiu şi deci ar fi avut mai multe şanse de supravieţuire.

2. S-au găsit dovezi că planeta Marte a avut odată apă, iar acesta este mediul cel mai propice pentru dezvoltarea vieţii.

3. 7,5% dintre bucăţile de rocă ce se desprind din Marte şi pleacă la plimbare în spaţiu, ajung pe Pământ.

Dacă mă uit mai bine, chiar semănăm un pic cu ursuleţul ăsta din imagine...

Un comentariu:

Anonim spunea...

eu stiam ca ne tragem din maimuta(hahaha)-dar cu descoperirile astea nu ma mai mira.....auzi ursi de apa(pai nu prea seamana a urs parca este o omida in forma de porc)