marți, 2 septembrie 2008

A cui e Insula Şerpilor?

Insula Şerpilor. E atât de mică, încât, pe vremea grecilor antici, nu găzduia decât un singur templu şi atât. Dar un templu imens. Al unuia dintre cei mai mari eroi ai antichităţii: Ahile.

Legenda spune că zeiţa Thetis s-a rugat de zeul mărilor, Poseidon, să "nască" o insulă pentru fiul ei, Ahile. Când acesta a pierit, după războiul troian, rămăşiţele lui au fost aduse pe insula lui, Insula Leuce (trad. - Insula Albă, denumită aşa din pricina unor ruine de marmură albă găsite), unde credincioşii greci i-au construit un templu imens.

Aceasta este insula pentru care România s-a prezentat astăzi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Carevasăzică, mitologic, Insula Şerpilor este a lui Ahile.

De facto, este a ucrainienilor, care şi-au trimis aici soldaţi, şi-au construit o bancă şi au tras Internet pentru laptopurile celor aproximativ 100 de persoane care "locuiesc" pe insulă. De jure, este a României, pentru că tratatele prin care i-a fost furată sunt necontituţionale şi au fost redactate sub comanda unui sistem opresiv în sfera de influenţă a căruia România se afla la vremea respectivă, URSS.

Pe Insulaserpilor.info apare un citat din A.D. Xenopol, pertinent şi relevant în context: "O alianţă cu ruşii în orice împrejurare, o încredere în cuvântul sau semnătura lor, va fi totdeauna o nebunie scump platită".

Adevărata miză a zilelor noastre nu este insula în sine, ci marea din jurul ei, unde s-au găsit rezerve impresionante de gaze naturale şi petrol. Pe Ahile putem deci să-l scoatem din ecuaţia asta, nu-l interesează foarte mult. Dar pe România şi Ucraina, le cam interesează.

Pentru documentare despre conflictul româno-ucrainean:
Insulaserpilor.info - site realizat de Grupul Independent pentru Democraţie
"Insula Şerpilor, nodul Mării Negre" - articol realizat de George Damian pentru Ziua
"Armata română şi SRI au vrut să ocupe pe şest Insula Şerpilor" - articol realizat de Cristian Anton pentru Replica de Constanţa
Pledoariile de astăzi de la Haga - corespondenţă de la Haga de Anne Marie Blăja, pentru Hotnews

3 comentarii:

Calin spunea...

Pai tu Adelo, e clar din titlu a cui este insula: a serpilor!
Tu pe cine ai paria, pe sarpele rosu sau pe ala cu tricolor?

adela mohanu spunea...

:) Bună remarca

Io aş paria pe ăla roşu, dar nu din considerente legale. Mi se pare mai aproape de mărul lui Adam :P

Ada Angharad spunea...

O sa primim noi insula la anul si la multi ani. Si daca am primi-o tot nu am stii ce sa facem cu ea. O sa se imbogateasca XY cu te miri ce uzine de prelucrare. Adica petrolul acela nu imi vine mie, Ada in buzunar, ci lui marele Bastan in buzunar. Care mi-l vinde mie cu cat vrea muschiu' lui. Cred ca tot aia e. Insa Rusia are mai multi prieteni decat noi.