vineri, 18 iulie 2008

Obama are deja probleme

Încă nu mi-am răspuns la întrebarea: atacă Bush Iranul? Cert este că Barack Obama, probabilul său succesor, declară o cu totul altă orientare externă. În lunga campanie de până acum, s-a referit la aducerea trupelor din Afghanistan acasă şi la rezolvarea problemelor cu Iranul pe cale diplomatică, inclusiv în ceea ce priveşte lobbyul împotriva dezvoltării armamentului nuclear (mie tare mult îmi place argumentul ăsta americănesc, în condiţiile în care armata SUA, dacă se adună laolaltă, ar putea să şteargă toată Eurasia de pe hartă).

Ei, astăzi dau peste o ştire exact pe această tematică: Adjunctul ministrului israelian de Externe, Majalli Whbee, l-a avertizat pe Barack Obama, candidatul democrat la Casa Albă, că "se va lovi cu capul de un zid" încercând să discute cu Iranul, relatează AFP. "Experienţa ne arată că singurul mod de a face faţă terorismului promovat de Iran este acela de a afişa un consens internaţional. Guvernul iranian vrea să îşi exporte ideologia şi trebuie evităm ca acesta să câştige timp în cursa pentru înarmare", a adăugat oficialul. Potrivit agenţiei de presă israeliene, Whbee susţine că Iranul deţine deja rachete care reprezintă o ameninţare pentru întreaga regiune, dar şi pentru vestul Europei.

Aha. Cine îl atenţionează pe Obama? Prietenul SUA, Israaaeeelul (că doar prietenii la nevoie se cunosc). Un stat deşi extrem de tânăr, cât se poate de expert în problematica Orientului Mijlociu.

În acest context, se naşte o nouă întrebare: va rezista Obama acestor presiuni imense, care se vor înteţi odată ce va prelua Casa Albă?

2 comentarii:

Carti fara pret spunea...

pe cat pariu ca Obama va fi un nou Kennedy? Ca istoria SUA nu duce lipsa de asasinate.

adela mohanu spunea...

Chiar pariu pe viaţa omului n-aş pune :)) Dar sper să nu fie aşa. Eu am o altă teamă: că va fi obligat să facă o mulţime de compromisuri şi va deveni în final o dezamăgire.