Din când în când, mai primesc câte o informaţie pe care o pun sub semnul întrebării: o fi reală, o fi SF...? Ca de exemplu, asta: ca să nu plouă în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, China va împuşca norii cu iodură de argint.
Mă declar total ignorantă în materie de tehnologii avansate şi mărturisesc că în lumea mea nu au ajuns niciodată semnale cum că nici măcar vremea nu mai este ecologică. Practic, până şi fenomene banale, dar esenţiale, precum vântul, musonii şi ploaia, pot fi rovocate sau modificate prin procedee artificiale. Auzisem eu de o teorie conspiraţionistă potrivit căreia Statele Unite provoacă uneori cutremure artificiale în diferite părţi ale lumii, în funcţie de interesul pe moment cu perspective pe termen lung, dar am aruncat-o în sertăraşul cu "ciudăţenii" din creieraşul meu şi acolo am lăsat-o.
Cu China, însă, e treabă serioasă. Pare-se că în China se află cel mai mare departament din lume de modificare a vremii, unde lucrează peste 1.500 de persoane. Deocamdată, cea mai perfecţionată tehnică este cea a producerii de ploi artificiale, prin inseminarea norilor cu iodură de argint. Iodura de argint are o structură cristalină similară cu cea a gheţii şi care se dezintegrează foarte greu în interacţiunea cu alţi compuşi. În contact cu alte particule de apă îngheţată aflate în nori, iodura de argint face condens şi iată că plouă (fără să fie nevoie să ţopăi îmbrăcat sumar în jurul unui foc de tabără).
Inseminarea artificială a norilor a fost inventată acum peste 60 de ani de un chimist american (che sorpresa), Vincent Schaefer. Înainte să ajungă la iodură de argint, cercetătorul a împuşcat norii cu tot felul de particule, inclusiv de sare şi de praf. În prezent, se folosesc foarte multe echipamente militare pentru împuşcarea norilor, fie aeriene, fie rachete sol-aer.
Na bun, ce treabă are producerea ploilor cu împiedicarea lor, aşa cum au de când chinezii? Păi strategia e următoarea: dacă se apropie un norişor de stadion, chinezii îl împuşcă şi îl "curăţă" de ploaie înainte ca el să apuce să se reverse peste marea de oameni în delir. Carevasăzică, dacă vă cazaţi prin apropierea Beijingului la Olimpiadă, nu staţi la cort.
marți, 8 iulie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
e ca in "winnetou" cand Old Shatterhand aprindea cactusi in desertsi prin fum provoca nori si ploaie, ca murea de sete.
Off topic: si Vadim Tudor a zis anul trecut despre guvern ca are nu-stiu-ce bombe ecologice care impiedica ploaia, ca de fapt guvernul vrea canicula! :)
exista si in romania rachete care (cred ca) aduc ploaia. chiar acum vreo 2 saptamani am vazut o stire cum ca s-au impartit astfel de rachete pentru a ajuta agricultura (si, normal, s-au cheltuit milioane de euro) dar nu se prea folosesc pentru ca oamenii nu au lansatoare.
si stai sa te gandesti... pana unde vom merge?
Da, din câte am citit, deocamdată asta se poate, să provoci ploaie, nu să o împiedici. Când te gândeşti ce inundaţii au fost în China anul ăsta, îţi pui oareşice întrebări... Nu cred că se cunosc cu adevărat efectele secundare şi nici nu prea avem chef să ne facem griji în privinţa asta. Doar suntem nişte dumnezei în devenire, ce dracu :)
Trimiteți un comentariu