Apreciez performanţele deosebite ale celor doi băieţi isteţi care au clădit un imperiu din nimic. Imperiul se cheamă acum Google, iar războaiele sale de cucerire se duc în spaţiul virtual. Ca orice războaie, sunt sângeroase şi nedrepte. De obicei câştigă cel care are bani ca să susţină cea mai numeroasă armată şi cele mai sofisticate arme.
Nu-mi place Google pentru că nu-mi place globalizarea. Aşa cum mâncarea McDonald's nu suportă comparaţie cu gulaşul unguresc, cu salata nicoise (c cu sedilă) sau cu sarmalele lu' mama, aşa cum blugii nu ajung nici la genunchiul unui crac al pantalonilor de in, aşa cum toate hiturile Billboard nu fac nici cât primele două note din Ciocârlia, tot aşa mă enervează şi Google.
Ieri a lansat platforma Knol (zic ei, de la "knowledge", iar knol-ul este unitatea de măsură a cunoştinţei - găselniţa e mişto). Knol este un competitor direct pentru Wikipedia. Enciclopedia wikipedia este creată de o organizaţie neguvernamentală, non-profit, care trăieşte din donaţiile vizitatorilor site-ului. A fost, cel puţin până acum, principala sursă de informare a milioane de utilizatori de net.
Ştiţi cum sunt create articolele wikipedia: pot fi scrise şi editate de oricine, dar autorul rămâne anonim. Au fost câteva scandaluri legate de alterarea informaţiei de unele companii, pentru publicitate, iar la un momentdat chiar de către guvernul SUA. Wikipedia a remediat de cele mai multe ori rapid situaţiile, pentru că are un mecanism de auto-reglare: simplii utilizatori observă frauda şi o corectează, în virtutea axiomei că majoritatea deţine adevărul.
Articolele Knol, în schimb, vor fi semnate, iar autorul lor va suporta consecinţele afirmaţiilor sale. Dar va suporta şi câştigurile de pe urma vizitării paginilor cu articolele sale, respectiv o bună parte din câştigurile din reclame. Care pagini vor avea mai multe reclame? Cele mai accesate. Care pagini vor fi cele mai accesate? Cele mai căutate. Cine deţine monopolul căutărilor pe net? Ei bine, da, Gugăl.
Cam în cât timp credeţi că vom da search după "santa claus" şi nu vom mai găsi informaţiile din wikipedia decât la pagina 47?
Încă un detaliu frumos: deşi Knol nu a fost lansat decât ieri, 23 iulie 2008, wikipedia a publicat deja un articol lărgit despre această platformă. Dacă daţi search pe knol cu "wikipedia" găsiţi asta:
No results found for wikipedia
PS pentru cârcotaşi: da, chiar şi acest blog este găzduit de Google. Nu că viaţa îţi joacă tot felul de feste?
PS pentru cârcotaşi: da, chiar şi acest blog este găzduit de Google. Nu că viaţa îţi joacă tot felul de feste?
7 comentarii:
Pfff, as bea 3(333) de beri la o discutie de genul asta. Knol asta nu o sa fie niciodata peste wikipedia si nu pentru ca nu ar avea un fratior mai mare (se-ul) sau ca iti apare numele la articol. Este mult prea greu sa umpli din nou o enciclopedie de marimea wikipedia-ului. Plus de asta, o sa apara alte probleme, adica unii useri o sa copieze textul de pe wiki si o sa il puna pe knol. Automat o sa le apara numele la semnatura si de aici Wiki o sa poata lua masuri (chestii de genu: "i find you guilty"). Nu ii dau prea mult timp de viata (sau succes) acestui Knol.
Cat despre disctia "Google = monopol", hai sa incepem cu principalul prostalau care monopolizeaza lumea informationala (la nivel de end-user si mid-user): Bill Gates. Daca Google face vreo infractiune, atunci Microsoft face crime. Dar, ca sa privesc si partea plina a paharului, cum ne luam noi banii lunar asa primesc si amenzii cu multi de zero in coada pentru porcariile care le fac. Cel mai dureros e ca omul de rand (PROSTUL) ii si cumpara produsele atunci cand are atatea alternative mult mai ieftine (sau gratuite). Unii spun ca nu exista suport pentru asa ceva. Pai normal nene ca nu exista suport daca 5% folosesc Linux si altii il pupa in cur pe hotzu ala de Bill Gates. Cat despre: "Linux e greu", asta e o poveste invechita, Linuxul fiind acum mult mai user-friendly decat un Windows, din toate pct de vedere, singura lui problema (momentan) fiind suportul, dar si aici vina este tot a userului care prefera sa dea 200 de parale pe o porcarie pe care o sa o injure 2 ani din cauza ca nu sunt Microshit in stare sa rezolve o problema arhicunoscuta (vezi povestea Y2K)
Ma rog, am deviat.. dar cred ca de asta ar trebui sa discutam intai, nu de Google vs. Wiki, un "razboi" (desi nu il vad ca pe un razboi, daca era razboi scotea google 2 lei pe masa si cumpara wiki-ul urgent) care eu nu il vad si de care nu o sa imi fac probleme (folosesc wiki search engine la firefox) :)
adelo te intreci deja! :) ce-ai cu blugii fato? dupa mine blugii sunt pe prima pozitie in clasamentul lucrurilor utile! te duci la sapa-te imbraci in blugi! te duci la birou-te imbraci in blugi! te duci la nunta-te imbraci in blugi! simpli, comozi, ieftini.
trecem la locul doi: gugalu'. adelo zi sa-ti saie ochii ca atunci cand cauti ceva nu intrii pe gugal?
:)
Gugal nu-ti convine, strandul din Medias te enerveaza, cum iti raspunde lumea la politeturi te agaseza, Morar te calca pe nervi... Adela, ce se intampla cu tine in ultima perioada? Sa chemam un specialist? :D
mitza - n-am înţeles partea tehnică, io am făcut filologie istorie :)) dar nu ştiu de ce am sentimentul că ai dreptate
teo - ba pe gugal dau search-uri, mama lui de monopol :P
alex - da, blogul ăsta ar trebui să se numească "mă enervează": americanii, nesimţiţii, cocalarii, gugălu, morar, ştrandul din mediaş, ploaia în week-end-urile mele libere (2 pe lună), colegii mei care întârzie, îngheţata care se topeşte prea repede, mirosul de seminţe de floarea-soarelui, mizeria de la iarbă verde, că la Sibiu nu se colectează selectiv, ăia care dau cu picioru-n câini, vânzătoarele care dau rest în gumă de mestecat, restaurantele care nu au preparatele din meniu, stiliştii care-ţi fac breton chiar dacă te rogi de ei cu lacrimi în ochi să nu pună foarfeca pe fruntea ta (da' ştiu ei că-ţi stă mai bine şi e în trend), şoferii care nu semnalizează, maneliştii, expresia "singurică, singurică?", accentul dă jmeker dă bucureşti frate, gigi becali şi nu mai scriu că probabil deja nu mai citeşte nimeni :)
Legat strict de Knol asta, pe mine unul ma enerveaza.
Desi e in beta acum, prea multe schimbari nu-i prea vad la partea tehnica... dar pur si simplu ma enerveaza. Ma calca pe nervi cand il vad. Designul e ca dracu', aranjarea iti da impresia de "frateee... si-a tras gogle blog cu articole wiki" plus ca e greoi si pe calcu' meu merge ingrozitor de naspa.
Wiki e si, zic eu, va ramane cel mai bun la capitolul asta.
AM ZIS!
No, dacă şi oamenii mai pricepuţi decât mine zic acelaşi lucru, alexknicks să-şi revizuiască atitudinea :D
Nu e vorba de termeni tehnici (nu am vrut, dar am chestia asta in sange), problema e de vazut de unde a inceput adevaratul monopol si cine continua sa il practice si sa oblige lumea informatica sa avanseze mult mai incet in domeniul end-user (acasa) si mid-user (firmele mici).
Trimiteți un comentariu