joi, 24 iulie 2008

Controlul bloggerilor

Ştire Hotnews: "Un proiect de Raport al Comisiei pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European, initiat de o fosta jurnalista, Marianne Mikko ( din cadrul grupului Socialist, Estonia), considera ca "este nevoie de un fel de eticheta de calitate aplicata asupra blogurilor si a bloggerilor, a caror identitate si motive pentru a scrie pe blog trebuie facute publice"."

În primul rând, cred că ţine de minimul fair-play ca bloggerii să-şi dezvăluie identitatatea. Chiar şi un simplu comentariu la un post sau la un articol trebuie asumat. Cred că cei care postează comentarii anonime au rămas la stadiul jocului în grup la vârsta de 5 ani, când sunau frenetic la uşile oamenilor şi apoi fugeau după colţ, ca să savureze fericiţi reacţia nedumerită a celor care se lăsau păcăliţi. Opiniile trebuie asumate în mod conştient, dacă vrem ca internetul să devină un spaţiu matur şi în România.

Totuşi, nu cred că este nevoie de reglementări legale în acest sens. E ca în presă: deontologia ar trebui să ţină loc de cod penal - şi în cele mai multe cazuri ţine. Ziariştii respectaţi - deşi suspiciuni cu privire la etica lor sunt mereu ridicate, este un risc pe care jurnaliştii şi-l asumă - au un cod moral profesional pe care îl respectă fără să trăiască cu ameninţarea sabiei justiţiei deasupra capului. Codul deontologic al Jurnaliştilor din România, publicat de Centrul pentru Jurnalism Independent, aici. Reglementările legale privind calomnia şi insulta şi introducerea lor în Codul Penal - controversata discuţie care a rămas şi astăzi în coadă de peşte - au încurcat mai mult decât au făcut bine şi sunt mereu contestate ca un atac la adresa libertăţii constituţionale de exprimare.

Va veni vremea în care bloggerii din România se vor organiza într-o asociaţie şi vor adopta coduri de conduită. Aceasta este singura formă naturală de cenzură - auto-cenzura pe baza principiilor etice personale şi de breaslă. Orice reglementare restrictivă din partea statului este de fapt o măsură de control.

Un comentariu:

Carti fara pret spunea...

chestia cu reglementarea bloggerilor intra in categoria reglementarii internetului, lucru inca imposibil, dar atat de dorit de marile puteri, de guverne in general. Sincer votez contra si sunt multi ca mine! cei ce simt ofesati nu au de cat sa nu citeasca!