miercuri, 9 iulie 2008

Nostradamus şi sfârşitul lumii


Dacă tot am luat-o în direcţia "ocult" (pseudo-ocult) cu relatările despre 2012, hai să discutăm un pic şi despre Nostradamus.

Ieri dimineaţă îmi făceam obişnuita revistă a presei şi dau peste articolul Nostradamus: Sfârşitul lumii va fi în 3797. Na hai că m-am liniştit, chiar s-o apuc şi pe asta nu am speranţe.

Dar cine e Nostradamus ăsta, de ne spune nouă cu virgulă când va fi "sfârşitul lumii"?

Deşi considerat de mulţi un şarlatan, Nostradamus a fost în primul rând un foarte mare erudit al epocii sale. S-a născut în 1503 în Franţa (numele real: Michel de Nostradame), într-o familie de evrei care s-au creştinat cu un an înainte de naşterea sa, din cauza persecuţiei la care erau supuşi de regele Ludovic al XII-lea.

Nostradamus a studiat latina, greaca, ebraica, matematica, astronomia şi astrologia. A susţinut teoria coperniciană potrivit căreia pământul e rotund şi gravitează în jurul Soarelui, cu 100 de ani înainte ca Galilei să fie persecutat pentru aceeaşi credinţă. Când avea 19 ani, s-a decis să studieze medicina şi s-a înscris la cea mai celebră şcoală a timpului, Montpellier. Înainte să apuce să-şi termine studiile, regiunea a fost cuprinsă de ciumă, iar Nostradamus a trebuit să părăsească universitatea ca să trateze bolnavii. Încă de pe atunci, a aplicat o metodă revoluţionară, pentru că nu era de acord cu strategiile celorlalţi medici, care implicau sângerări abundente ale pacienţilor. Şi-a continuat studiile după 7 ani, dar a plecat din Montpellier, tocmai din cauză că devenise un medic controversat, revoluţionar, care refuza să le provoace sângerări pacienţilor săi.

În 1538, ciuma s-a răspândit şi în Agen, locul în care Nostradamus se stabilise împreună cu soţia sa şi cei doi copii. Deşi a tratat mii de pacienţi, Nostradamus nu a putut să-şi salveze familia. Atât soţia cât şi copiii săi au fost răpuşi de ciumă. A fost o perioadă total nefastă pentru Nostradamus: familia soţiei sale, destul de înstărită, i-a cerut zestrea înapoi fetei înapoi, Inchiziţia l-a acuzat de erezie şi, colac peste pupăză, s-a certat cu cel mai bun prieten al său, gazda sa din Agen, aşa că a luat drumul pribegiei. Cam în această perioadă încep să apară primele sale profeţii.

Întors acasă, în Franţa, după mai mulţi ani, lui Nostradamus îi merge vestea de "profet" şi este chemat, în 1556, la curtea regală de regina Caterina de Medici. Se pare că regina a fost foarte impresionată de profeţiile sale şi mai ales de cele referitoare la soarta copiilor ei şi la moartea soţului său, regele Henric al II-lea. Trei ani mai târziu, în 1559, profeţia legată de moartea regelui s-a adeverit, iar regina i-a acordat lui Nostradamus titluri nobiliare şi chiar o redevenţă lunară. Nu suferea el de inaniţie, pentru că se recăsătorise cu o văduvă bogată.

Ba dimpotrivă, Nostradamus suferea de gută şi de artrită (boli specifice persoanelor cu o alimentaţie bogată în delicatesuri din carne) şi se pare că şi-a prezis şi propria moarte, avertizândi-şi valetul, când s-a dus la culcare în seara de 17 iunie 1566, că nu-l va mai găsi viu a doua zi dimineaţă.

Nostradamus şi-a scris profeţiile în urma unor meditaţii pe un tripod de bronz, în timp ce privea fix către o flacără. Catrenele sale, organizate în aşa-zise "centenare", care nu au nicio legătură cu perioada de 100 de ani pe care o denumesc, ci se referă la seriile de câte 100 de catrene pe care le conţin, sunt scrise în franceză, dar conţin multe cuvinte latineşti, greceşti şi ebraice. Ca să le descifrezi, este nevoie de foarte multe cunoştinţe, iar interpretarea lor este mai degrabă un hazard. Unii cercetători au observat că, în unele părţi, primele două versuri ale catrenelor se referă la o perioadă de timp, iar ultimele două, la o cu totul alta. Nu este o regulă generală, dar e cert că profeţiile lui Nostradamus nu sunt scrise cronologic şi nici nu oferă date matematice. Sunt mai degrabă poezii, cu metafore şi figuri de stil, care se referă la evenimente din viitor foarte greu de identificat. Totuşi, pentru unele evenimente, Nostradamus oferă date precise - an, lună şi chiar zi - şi pentru unele personaje dă chiar nume concrete (catrenele despre care se crede că se referă la Hitler conţin numele Hister, pe care îl numeşte "fiu al Germaniei").

Un fapt care i-a sporit faima lui Nostradamus s-a petrecut în anul 1700. După moartea profetului s-a crezut mult timp că în mormântul său se află un înscris cu cheia rezolvărilor tuturor enigmelor din Profeţii. Mormântul său a fost deschis abia în anul 1700, dar înăuntru nu s-a găsit nimic edificator. Cu o excepţie: pe pieptul scheletului care devenise Nostradamus rămăsese o amuletă pe care era înscris: 1700.

Este foarte greu de spus care este ultima previziune a lui Nostradamus, pentru că profeţiile sale nu sunt redactate în ordine cronologică, iar pentru foarte multe evenimente nu se oferă niciun fel de dată. De unde o fi rezultat anul 3797 ca ultima dată prezisă de Nostradamus nu ştiu şi nici nu am studiat Profeţiile cu amănuntul, ca să mă edific. Cert este că Nostradamus nu a prezis niciun fel de apocalipsă. Scrierile lui pur şi simplu se opresc într-un anumit punct. Că n-a văzut mai departe de data respectivă sau că şi-a dat obştescul sfârşit înainte să vadă mai departe (s-o fi prins "Cineva" că are concurenţă :)) ), nici asta nu ştiu.

AICI puteţi găsi cea mai mare parte din catrenele lui Nostradamus, foarte bine organizate, cu facsimilul original, din primele ediţii (deci în limba franceză) şi alăturat, traducerea în limba engleză. Ultimul catren din ultimul "centenar" sună aşa:


Rivers, streams will be obstacles to evil,
The old flame of anger unappeased:
To run in France; this as of oracles,
Houses, manors, Palace, shaven sect.


6 comentarii:

Anonim spunea...

io imi amintesc ca am vazut un film despre nostradamus cand eram mica, si zicea ca va fi si un al treilea razboi mondial, in care primul oras atacat va fi new yorkul si apoi alte mari capitale :)

adela mohanu spunea...

Am citit nişte articole ale cercetătorilor lui nostradamus, care spuneau că niciunde în scrierile sale nu apar referiri la oraşul new york, ci la "lumea nouă" (america abia se descoperise). Unii spun că a prezis atacurile de la turnurile gemene, iar multă vreme a circulat pe net un catren FALS care vorbea de doi fraţi gemeni aruncaţi în haos de un foc venit din cer, în "oraşul nou". De fapt, Nostradamus nu spune nimic despre doi fraţi gemeni, ci despre doi fraţi de sorginte roială care se luptă între ei (catrenul a fost modificat intenţionat ca să "dea" bine). Ceva legat de foc este într-adevăr şi sună aşa:
The heaven shall burn at five and forty degrees,
The fire shall come near the great new city...
when they shall make a trial of the Normans

Anonim spunea...

Pe multzi doare aceasta problema ,,}sfirshitul lumii{.dar pe linga nastradamus ,Vanga din cite am citit am realizat ca in spatele intregii limi precum si in spatele tuturor celor ce se intimpla la momentul de fatza se afla un klan foarte puternic,,...se mai spune ca anume ei au provokat acest dezastru economik

Unknown spunea...

3700 pe dracu:))pana atunci va fii o lume noua nu ca aceasta plina cu oamneni rai...nu rezista atata planeta asta:))

lucabarleanu spunea...

i.irina23 este o proasta,pt. ca cu trecerea timpului oamenii vor avea solutii pt a scapa de poluare.
am citit ca pamantul va fii distrus de dusmanul suprem,dar ca divoluol va fi prins[vezi ''ultimele preziceri ale lui nostradamus].

george cristea spunea...

:)nu va temeti tot ceia ce a zis Nostradamus asa a fost sfarsitul nu va fi in 2012 intradevar planeta noastra va trece printro transformare daca pot sa zic asa si e adevarat ca se vor pierde multi dintre noi mai pe inteles in fiecare secunda in fiecare minut in fiecare ora in fiecare zi,saptamana ,an ,pe pamant au loc niste schimbari e o transformare continua apamantului si a universului iar in acest an va avea loc o transformare radicala o schimbare in care vom avea cu toti de suferit ,dar cei ce vor ramane vor trai multi ani fericiti se vor inmulti din nou si totul va fi din nou verde si curat