luni, 19 ianuarie 2009

Să învăţăm limba română cu Monitorul de Sibiu

Nu fac decapitări în piaţa publică de obicei. Ştiu că munca în presă, ca orice altă muncă, presupune şi greşeli. Ele pot fi de două feluri - de informare sau de exprimare. Cel mai des, de exprimare. De obicei râd în barbă - las' c-or fi râs şi alţii de mine -, eventual dau un link către doi prieteni buni care apreciază (cu umor) spiritul critic şi cam atât.

Dar asta-i prea de tot...

Acordul subiectului cu predicatul se învaţă nu la şcoală, ci în primele luni de viaţă. Mama râde, mama şi tata râd. Mama îţi o portocală, mama şi tata îţi dau două palme după cap dacă mai spui prostii. Când le mai spui şi constant, mai faci şi machetă promoţională cu asta, nu-ţi mai dau (ei, mama şi tata, că e subiect multiplu) nici măcar bani de-un Red Bull.

Dar de ce spun Red Bull? Uite de asta:


Originalul, disponibil aici (dacă au modificat deja, cinste lor!).

7 comentarii:

rhodos spunea...

Ma indoiesc sincer ca vor modifica, dar asa nu ma mai mir ca gasesc in multe posturi greseli de genul: "sant" , "an" si "i-ti" etc. si ma repet: ETC. :)

adela mohanu spunea...

O, da, o grămadă... Cea mai frecventă greşeală e aia cu conjuncţia compusă PE care, PE CARE n-o mai foloseşte nimeni. Deşi e fundamental greşită exprimarea - par exemple - "întrebările care ţi le-am pus", până şi Tăriceanu vorbea aşa, deci de ce să ne mai agităm?

rhodos spunea...

Nu o sa uit ca a fost schimbata gramatica in ultimii ani pentru cei care nu stiu sa o foloseasca. E plin de "agramaticalitati" :)))))

Anonim spunea...

super funny. salutari.

Anonim spunea...

Bravo Ade!Asa e...Nu se mai chinuie nimeni sa vorbeasca sau sa scrie corect.Li se rupe..Si cand mA GANDESC ce multe am invatat noi de la profa de roomana...Imi pare rau ca nu se mai face scoala ca pe vremea noastra...Abia astept sa ne intalnim cu totii pe 2 mai.Apropos, aduc ,,perlele,,profilor.Le mai tii minte?!

Anonim spunea...

ASTA au corectat-o..dar tarziu..inseamna ca NU citesc blogul de fata ..(si nici cel de spate)...
Nu-i nimic, las'ca-si iau ei revansa..Pai sa piarda la procentaj?
Deci ramane cu..CINSTE LOR?
Chiar ca la Gazeta de Perete de la Coltul Pionierilor Fruntasi care au ajutat sa urce in tramway o batranica...de fapt baba nu voia sa se dea cu traivanu'...
Cinste Lor ...
Ca scrii SRL iti da sau iti dau aripi!...e colateral pe langa ciudatenia arhangheliceasca cu semnul exclamarii si mirarii...

Àdio...
Georg Schoenpflug von Gambsenberg

adela mohanu spunea...

Sper că acest comentariu este o dovadă că şi dvs., ca şi mine, deopotrivă înţelegeţi sensurile ironiei şi ştiţi să faceţi uzanţă de ea :)