Românii îşi găsesc motive de panică precum creşterea dobânzilor la credite sau preţul benzinei. Englezii, nu. Englezii se panichează când vine vorba de becuri.
Potrivit unei directive UE, toate becurile incandescente, clasicele becuri cu filament care se înnegresc când se ard, trebuie înclocuite cu becuri ecologice. Astea futuriste, albe şi sinusoidale, enervante când le aprinzi (îşi intră greu în atribuţiuni) şi enervante şi pe raft (când au preţul dedesubt).
Becurile clasice folosesc 5% (cinci la sută!) din energia pe care o consumă ca să producă lumină. De restul, produc căldură (înăuntrul şi în afara becului). Becurile fluorescente folosesc 20% din energie ca să dea lumină. Matematic, asta ar însemna o economie de patru ori mai mare la energia folosită de sistemul de iluminare. Acesta este principalul argument pentru care oficialii europeni impun înlocuirea becurilor incandescente cu cele fluorescente (şi România va trebui să se alinieze acestei măsuri, până în 2012).
În Marea Britanie, dead-line-ul a venit mai repede. Magazinele nu mai au voie să cumpere becuri incandescente, după ce-şi termină stocurile actuale. Şi aici vine distracţia! Ştire azi în Daily Mail, care anunţă că mii de britanici s-au năpustit în magazine ca să ia acasă zeci de becuri cu filament, de teamă că nu vor mai găsi, curând, altele. Ziarul are chiar şi o dezbatere online, mulţi dintre insulari plângându-se că becurile fluorescente costă mult, nu dau lumină suficientă, se încălzesc greu (ajung la capacite maximă în 2 minute sau mai mult), dau o lumină rece, în timp ce becurile clasice au o lumină caldă, gălbuie şi nici nu prea funcţionează pe vreme rece.
Eu zic aşa:
- costă mult - dar ţin ani întregi, în timp ce alea clasice pocnesc şi după câteva luni (ba chiar şi după câteva zile)
- nu dau lumină suficientă - sunt mai chioare, ce-i drept, dar nu exagerat
- se încălzesc greu - uuuuuu, ce ne facem în alea 2 minute? dacă nu găsim buda pe semi-întuneric?
- dau o lumină rece - asta-i ca şi când te-ai plânge că programul tău favorit şi-a schimbat sigla din roşu, în verde
- nu prea funcţionează pe vreme rece - e cazul să puneţi centrala pe 18 grade
miercuri, 7 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
daca restul argumentelor sunt discutabile, cu lumina rece nu pot fi de acord.
normal ca vreau o lumina calda, nu vreau sa intru in propria mea casa si sa ma simt ca intr-o sala de operatii, doar de dragul planetei verzi...
Hai că nu-i chiar aşa. Nici nu se compară lumina de la becurile fluorescente cu spoturile din sala de operaţie...
pai daca
- dau lumina rece
- nu functioneaza pe vreme rece
inseamna ca nu functioneaza niciodata?
:p
Hai, acuma, discreditează-le şi tu... :P
Trimiteți un comentariu