miercuri, 28 ianuarie 2009

Rasism, feminism, homofobie

Până unde merg limitele stabilite de political correctness? Când ai avea voie să faci poante pe seama chinezilor că au ochii mici, a femeilor că nu se pricep cu volanul şi a homosexualilor că... na, sunt homosexuali?

1. Feminism.

a) Am avut un şoc la Bruxelles. Toată lumea vorbea în conversaţiile uzuale generaliste cu el sau ea: He or she should not write, regarding his or her rights, speaking out his or her thoughts... De la un momentdat mă scotea din sărite că her e mereu pe locul al doilea. Deşi, înainte de experienţa de la Bruxelles, nu m-a deranjat niciodată că teoria pune un el impersonal în regulile generale, pentru că nu am conştientizat niciodată el-ul ca fiind masculin în context, ci neutru, în zilele alea îmi venea să ridic două degeţele şi să spun: can we talk about her or his rights? Sunt feministă, da, dar ce vină are gramatica?

b) Azi am râs de m-am prăpădit pe seama unui videoclip de la corinoasa cu isprăvile unor femei la volan. În rest, mă enervează poantele cu şoferiţe. Pentru că, subversiv, le reduce femeilor încrederea în capacităţile lor de condus (maşini) şi finalmente le va lua de două ori mai mult timp să parcheze o maşină decât unui bărbat. Din punct de vedere psihologic, axioma că femeile conduc prost e greşită. Greşită, dar teribil de comică.

2. Rasism.

a) Meciurile de baschet ale CSU Sibiu. Pliiiiin de negri pe teren. Deşi-s ai noştri, ferească Sfântul să greşească o pasă, că din cioroi şi maimuţe nu mi-i scoate grăsanul din spatele meu (iacătă, nici aici nu-s politically correct - de ce îl caracterizez după aspectul fizic?). Manifestările de genul ăsta sunt triviale, depăşite, profund rasiste. Nimic nostim. Şi nimic inteligent. Mult mai haios este să întrebi un chinez de ce-i aşa palid, nu cumva are hepatită?

b) Deontologia profesională îţi interzice să defineşti, într-un articol de presă, un om după etnia sa. Dacă un ţigan fură, trebuie să-i spui "român". Dacă un ţigan primeşte premiul Nobel, e român de etnie rromă. Ca să vezi că pădurea nu are numai uscături. Asta e politically correct?

3. Homofobie

Aici n-am prea multe de zis. Mă autosuspectez că sufăr de boala asta.

4. Concluzii

Ce-i political correctness asta? Atitudine corectă faţă de toate minorităţile, oricare ar fi criteriile care le clasează drept minorităţi.
Şi mai ce e political correctness asta? Autocenzurarea acelor porniri considerate discriminatorii, nedemne şi jignitoare.
Ce rezultă de aici? Reducerea drastică a listei de bancuri bune din patrimoniul universal. Umblatul cu băţul în cur şi codul deontologic în vârful degetului arătător. O ciorbă de falsităţi, considerate virtuţi.

Political correctness s-a inventat de unii cărora li s-a părut că bunul simţ e ofensator.

7 comentarii:

Andy Popianos spunea...

Corecta ultima propozite. Insa incep cu inceputul parca..."Până unde merg limitele stabilite de "obrazare. E una sa ai ceva cu biciclistii, dar asta inseamna sa nu te dai mare biciclist, la fel cu taximetristii daca si DOAR daca nu esti taximetrist, etc. Atunci cand ai de criticat pe cieva sau ceva, foarte bine ar fi sa iti asumi ca nu faci parte din ceea ce il sau o caracterizeaza pe respectiva persoana. Nu sunt coerent in idei si nici nu-mi sustin punctul de vedere cu indarjire, ceea ce ma face sa pot baga vina celor care o fac.(punct) Un bun exemplu....nu se intelege nimic din ce scriu ca nu folosec ş,ţ ori alte.... Tema de gandit, dar P.S. Imi asum identitatea comentariului. E un inceput vor spune CEI MAI destepti. Cu accent pe CEI MAI.

O spunea...

da, da, de chinezi se face mişto că au ochii mici ...

Ada Angharad spunea...

Trebab cu "political correct" e un mare bullshit. Feminismul care pune accent pe forme si nu pe continut e un mare bullshit. Degeaba spunem unui tigan rom, ca tot asa urat gandim despre el. Negrul e negru, pentru ca asa e culoarea pielii lui. Nu inteleg de ce e ofensator, si eu am pielea alba, dar nu ma supar cand prietenii im spun ca sunt ca branza. Cenzurarea asta e o inventie relativ noua (anii 60?)si duce la ingradirea liberei exprimari. DUpa mine, feminismul in limbaj ar putea disparea. nu cer,a sa cu s-a intamplat undeva in America, sa se schimbe HIStory in HERstory. Parol ca da.

Anonim spunea...

"Political correctness s-a inventat de unii cărora li s-a părut că bunul simţ e ofensator." oare? de aia suntem inca unde suntem ca natie....

adela mohanu spunea...

Andy - am citit de două ori şi tot n-am înţeles. Asta denotă evident că nu fac parte din categoria CEI MAI :P

mazemania - suntem unde suntem ca naţie pentru că nu avem bun simţ, nu petru că nu respectăm political correctness-ul. Avem nevoie de teorii egalitariste ca să ne respectăm între noi?

Anonim spunea...

si pe mine ma binedispun bancurile, mai ales cele misogine :D dar cred ca trebuie trasa o linie la un moment dat... nu cred ca o natie, minoritate sau categorie sociala trebuie sa fie discriminata pentru ceea ce este... si din pacate lucrurile astea se intampla din ce in ce mai des in ultima vreme.

adela mohanu spunea...

Nu trebuie, sunt perfect de acord. Dar cred că astea sunt reguli de bun simţ şi nu fac obiectul unor teorii. După părerea mea, chiar teoriile în temă le fac pe acele minorităţi despre care povestim să se simtă în inferioritate.