miercuri, 28 ianuarie 2009

Ori îi omorâm, ori îi învăţăm să joace fotbal


Asta-i imaginea de pe msnbc.msn.com. Fotografia apare la categoria "Animal Tracks", alături de alte poze simpăticuţe cu pui de lei şi de leoparzi, căţei care cască a plictiseală, urşi polari care fac cu mâna... ce mai, a wonderful world. În prima fracţiune de secundă am văzut şi eu în poză nişte elefanţi. Apoi am citit explicaţia - nişte elefanţi din Sumatra, într-un parc naţional indonezian. Şi zdrang! una peste coada ochiului: în poză sunt, de fapt, nişte elefanţi cu picioarele în lanţuri.

De ce nu explică nimic msn-ul? Ce-i cu poza asta? Ce caută lanţurile într-un parc naţional, teoretic protejat de legi, unde tot teoretic n-ai voie nici să aşezi un muc de ţigară, darămite lanţuri la picioarele elefanţilor?

Povestea elefanţilor din Sumatra e simplă, logică şi tristă. Jungla lor a fost defrişată şi înlocuită cu plantaţii. Specia (cea mai mică specie de elefanţi asiatici) este acum pe cale de dispariţie. Conflictul dintre oameni şi elefanţi a ajuns până acolo încât oamenii îi otrăveau, pentru că le călcau plantaţiile. Apoi elefanţii au început să le calce colibele în picioare. Oamenii i-au vânat şi mai mult. Şi a venit soluţia salvatoare a statului indonezian: o rezervaţie undeva în Sumatra, unde nu există vegetaţie şi aia care există e înecată în mlaştină (rinocerii o duc bine acolo), în mijlocul căreia s-a înfiinţat un - fiţi atenţi - "Training centre". Elefanţii sunt domesticiţi (zic ei) şi învăţaţi să facă tot felul de giumbuşlucuri, spre marele amuzament al turiştilor, care vin în număr tot mai mare în Sumatra ca să facă safari pe elefanţi şi să se distreze când animalele "dau lăbuţa". Autorităţile consideră programul o mare realizare. Citez de pe indahnesia.com:

Since the program was started the imago of the park has changed drastically: from an unknown reserve in a popular place of visit, where 'safari-rides' can be made on elephants through open terrain of the park.


Lăudabil, nu crezi?

Într-o încercare de scuză stângace, ni se explică fugitiv că, dacă n-ar fi antrenaţi pentru entertainment, elefanţii ar fi probabil omorâţi de localnici. Nu că-i mai bine aşa?

Decât să-i omorâm, mai bine îi învăţăm să joace fotbal:

3 comentarii:

Ciprian D. spunea...

:) sau ii putem integra in campania - ia-l acasa, sau - adopta-i, sau cum ii va spune

Ada Angharad spunea...

Pai decat morti... Preferi sa le calce culturile oamenilor in picioare, de parca aia nu ar fi si asa muritori de foame? Ce alte solutii ar mai fi? Sa ii mute altundeva? Unde?

adela mohanu spunea...

gigel - accept ironia, dar nu nu-s de acord cu punctul tău de vedere.

dreamwind - problema e de ansamblu şi nu ţine de amărâţii din colibe, ci de o strategie a statului care a permis defrişările şi intrarea forţată în teritoriul animalelor, fără să se gândească la consecinţe.