miercuri, 26 noiembrie 2008

Protestul votului alb

În mediul în care mă (tot) învârt, majoritatea oamenilor spun că nu se duc la vot pentru că sunt scârbiţi de politicieni (mai mult decât de politică). Practic, absenteismul lor nu înseamnă dezinteres, ci protest.

În democraţiile adulte, cetăţenii îşi exprimă protestul prin votul alb. Practic, mergi la vot, dar nu pui ştampila pe nimeni. Votul tău nu este nul, va fi contabilizat şi receptat ca atare - ca un vot de protest. Mesajul este: vreau să vin la vot, sunt un cetăţean interesat de ceea ce se întâmplă în jurul lui, dar nu am pe cine pune ştampila.

În ţări ca Franţa şi Belgia sunt organizaţii care înceracă să introducă votul alb în procesul electoral (în prezent, voturile se numără, dar nu influenţează în niciun fel rezultatul alegerilor - respectiv scaunele din Parlament nu rămân libere proporţional cu voturile albe).

Mai multe despre votul alb, pe site-ul Asociaţiei Pro Democraţia.

8 comentarii:

tudor CeMerita.ro spunea...

da... asa le e mai usor sa le 'scape' dupa plac stampila pe buletinul tau de vot

adela mohanu spunea...

Tudor, în mod normal, asta nu se poate întâmpla. În comisiile din secţiile de votare sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor. Ştiu persoane foarte responsabile care au fost în secţiile de votare la ultimele 2-3 alegeri şi, cel puţin în Sibiu, asta nu cred că se poate întâmpla. La sate, poate da. Dar acolo cred că puţină lume a auzit de votul alb.

Anonim spunea...

Mai exista o varianta a votului alb: mergi la vot, nu pui stampila nicaieri, dar scrii ca n-ai pe cine vota. Clar, votul va fi anulat, dar se va intelege de ce nu ai votat si ca nu esti uituc/~a. In plus, excluzi din start mismasurile de care spunea Tudor.

adela mohanu spunea...

Da, dar voturile nule nu se pun la socoteală. Cele albe, da, sunt chiar reglementate prin lege.

DeA spunea...

Chestia asta ar trebui scrisa cu litere mari de tot pe undeva...sa stie toata lumea.Eu una sunt de aceeasi parere, ca nu am pe cine vota.In fine, oricum singura varianta care ne-a mai ramas este sa votam pe cel mai putin rau din toti raii..

Carti fara pret spunea...

eu si multi din cercul meu votam ZERO BARAT, adica desenam un zero barat pe buletinul de vot. Cam asta cred despre actuala clasa politica....

adela mohanu spunea...

Treaba asta cu scos pixul din geantă şi desenat pe buletinul de vot e foarte degeaba. Numărătoarea voturilor nu se face de către cei cărora le este destinat mesajul, aşa că se pierde în vânt. Sau în cabină.

Carti fara pret spunea...

Adela - e in vant...sau poate nu...toti cei care numara voturile sunt de la partide....vorba merge mai departe.... Eu unul sunt impotriva votului ALB pentru ca ACELEA sunt cele mai furate de cei de la sectii de votare!!!! (se pune stampila pe un candidat cand nu sunt atenti restul de numamratori sau mai bine se aranjeaza ca toti cei ce numara din sectie sa fie de la acelasi partid. s-a facut asta si la Sibiu de multe ori!