duminică, 19 octombrie 2008

Lui Teo Peter i-ar fi fost mai bine în Irak

Nici nu vreau să mă gândesc la disperarea amestecată cu frustrare, cu răvrătire, cu ură şi cu neputinţă pe care aş simţi-o dacă cineva drag mie ar muri într-un accident în care să nu aibă nicio vină. Spre exemplu, să fie într-un taxi, iar un şofer beat şi vitezoman să-l lovească din plin. Nu-i vorbă, destinul e destin. Legile nescrise se îndeplinesc întocmai. Nu şi legile omeneşti.

Puşcaşul marin Christopher van Goethem, care a comis o "regretabilă eroare" - mai exact, s-a suit beat la volan şi a gonit cu viteze ilegale prin Capitală, într-un superior dispreţ faţă de orice "rasă" ne-americănească (pun rasă în ghilimele pentru că americanii nu se pot defini pe ei înşişi prin criterii etnice, ci mai degrabă cultural-politice) -, a fost exonerat de acuzaţiile de omor prin imprudenţă în acest caz, aşa cum ştiţi. A fost judecat de Curtea Marţială americană, iar diplomaţii români au acceptat decizia cu capetele plecate, după strămoşescul nostru proverb , "capul plecat, sabia nu-l taie".

Vă dau o veste. Irakienii n-au proverbul ăsta. Ştire Mediafax: "Justiţia irakiană va putea judeca soldaţi americani acuzaţi că au comis infracţiuni grave în afara bazelor lor şi atunci când nu erau în misiune, potrivit unui proiect de acord negociat între cele două ţări".

N-ar fi exclus ca americanii să renunţe şi la obligativitatea vizelor pentru irakieni, înainte ca noi să apucăm să trăim onoarea asta.

4 comentarii:

Băgă spunea...

din fericire pentru soldatul american, el este considerat in misiune, conform statutului armatei americane, tot timpul cat este militar activ al usa. asa ca si atunci cand merge la bodega din colt tot in misiune este!
pentru restul are grija uncle sam sa nu-l lase singur!!!! trebuie sa recunoastem ca statele unite stiu sa-si protejeze cetatenii!
#1

adela mohanu spunea...

Uite că în Irak nu-i chiar aşa... Americanii ştiu să pună în balanţă avatnajele şi dezavantajele anumitor "protecţii". În Irak au deja o imagine muuuult sub linia de jos a drepturilor omului, aşa că au decis că e o concesie tot lor benefică.

Anonim spunea...

Va putea judeca.....dar nu condamna.As vrea sa vad si eu ziua in care un tribunal irakian va pronunta o sentinta definitiva si irevocabila asupra unui cetatean american.Nu cred ca o voi vedea...vreodata.Asta este doar praf in ochi pentru opinia publica...ca deh SUA este cea mai democrata tara...si tocmai ei sa nu respecte drepturile omului.
Si ca o gluma desi...nu se cade avand in vedere subiectul dar totusi...Cum ar fi sa vedem la stiri titlu"Cetateni americani torturati in inchisorile de maxima securitate irakiene"---cam ce fac americanii la Guantanamo,care cred ca este in Cuba.

adela mohanu spunea...

E adevărat, trumful ar fi şi condamnarea, nu doar judecarea. Totuşi, un prim pas a fost făcut, pasul fără de care nu s-ar putea ajunge niciodată la condamnare. Vom vedea.