marți, 7 octombrie 2008

Iepuraş pe imaş

Urecheatul din imagine este responsabil, spune ultimul raport al International Union for Conservation of Nature (IUCN) pentru împuţinarea exemplarelor până la un nivel alarmant a două specii: râsul iberic şi vulturul imperial spaniol.

Care e logica faptului? Pentru că iepuraşii sălbatici, consideraţi - chiar şi de cărţile noastre de biologie - "dăunători" (ne "rod" culturile şi se înmulţesc incredibil de repede, conform expresiei, ştiţi voi, iepureşte), au fost tot mai mult stârpiţi de mâna omului. Aşa încât masa principală a râsului şi a vulturului a dispărut din meniu. La ora actuală, spune raportul, mai există probabil doar în jur de 80-160 de râşi iberici. Staţi să vi-l arăt şi pe râs, că prea mult seamănă cu Bozică:


Carevasăzică: nu mamiferul biped numit ştiinţific Homo Sapiens este vinovat pentru extincţia pisicuţei ăsteia, ci iepuraşul sălbatic. Ca să vezi.

Nu ştiu care-i serialul vostru preferat, dar eu mor după Big Cat Diary. Ieri, o leoaică alungată de grupul din care făcea parte, a născut doi pui. Când Bibi (ştiţi cum fac documentariştii, personalizează şi stilourile) a plecat să vâneze,grupul care o alungase i-a găsit puii. În mod normal, i-ar fi omorât. De data asta, însă, puii au scăpat, dar au fost duşi în cu totul altă parte decât îi lăsase leoaica. Bineînţeles, documentariştii au arătat o profundă simpatie pentru drama familiei de lei, s-au plângărit în dosul camerelor high resolution, dar nu au luat puii ca să-i ducă înapoi în culcuşul lor.

Ştiu, e o dezbatere întreagă referitoare la neintervenţia omului în "afacerile" naturii. Totuşi, nu-i ironic, cum, pe de o parte, determinăm extincţia unor specii zi de zi şi, pe de altă parte, nu putem salva doi pui de leu, din cauza unor înalte principii morale la care am ajuns pe cale evolutivă?

2 comentarii:

Brylu spunea...

eu sunt pentru interventie. suntem cel mai inteligent animal de pe glob, prin urmare se presupune ca stim mai bine cum sa intretinem/salvam/intervenim in lumea animalelor.

adela mohanu spunea...

bine, io am văzut (pe animal planet) cimpanzei mai inteligenţi decât unii dintre vecinii mei, dar na, aşa, ca medie, poate-poate îi întrecem :))

Şi eu zic că, dacă putem face ceva bun (cum e cazul ăsta, nu să salvezi o antilopă de un leopard, de exemplu), ar trebui să facem. Şi aşa am stricat prea mult. Şi stricăm în continuare.