vineri, 17 octombrie 2008

Săracii bancheri denigraţi!

Ştire Gardianul: "Potrivit bancherilor, daca o persoana spune pe blog, sms sau prin orice alt mijloc de comunicare ca o banca este in incapacitate de plata, acest lucru reprezinta denigrare daca afirmatia nu este sustinuta de dovezi".

Bancherii şi-au dat mână cu mână nu ca să ne scadă dobânzile (cele mai ridicate din UE), nu ca să îşi instruiască angajaţii în aşa fel încât să poţi găsi la ghişee răspunsuri la toate întrebările în legătură cu creditele tale şi nici ca să îşi prelungească programul de lucru, astfel încât să-ţi poţi plăti rata fără să-ţi iei liber de la locul de muncă pentru asta. Nu, nu. Şi-au dat mână cu mână pentru stabilirea unui proiect legislativ care să pedepsească pe oricine „denigrează” (am pus ghilimele pentru că am citat, nu pentru că aş lua în derâdere termenul) imaginea unei bănci sau a alteia. Şi prin „oricine” ne referim chiar la oricine: fie că „denigratorul” este jurnalist, blogger sau un neica nimeni care vrea să transmită prin SMS către soţia lui: „c.... ăştia iar ne-au mărit rata, fir-ai ai... şi mama lor de ...”. Asta, după părerea mea, sună a denigrare. Dar să dai pe cineva în judecată pentru asta, tot după părerea mea, sună a încălcare a drepturilor omului.

Până una-alta, legea nu e deocamdată nici măcar în fază de propunere legislativă, aşa că avem liber la denigrări. Eu, de exemplu, am o problemă cu ofiţerii de credite. Nu toţi, doar cei ai anumitor bănci. Cărora n-am să le dau numele aici nu din pricini care au legătură cu denigrarea, ci pentru că şi publicitatea negativă e tot publicitate. Orişicât, ofiţerii de credit ai unei bănci foarte importante, care are un sediu chiar în centrul Sibiului. Probabil că, fiind atât de aproape de multitudinea de terase răpitoare, ofiţerii (ce titlu de glorie!) de credite (ce alăturare înfricoşătoare!) îşi iau de la sine putere câte o oră liberă şi dispar din instituţie. În faţa biroului domniilor lor se formează cozi precum cele de la alimentarele comuniste, iar ceilalţi angajaţi ai instituţiei le găsesc tot felul de scuze care nu pot masca jena situaţiei: „probabil sunt la masă, oricum nu mai durează mult” sau „a fost chemat(ă) la şefu”. Într-un final, inevitabil, ofiţerul de credite se întoarce, dar fiecare client are altă problemă, necesită altă documentare, hârtiile încep să-şi fluture aripile desupra biroului, ofiţerul nu-şi mai găsesşte nici pixul, darămite literele pe tastatură, caută disperat telefonul ca să întrebe la rândul lui un interlocutor misterios care, deşi le ştie pe toate, nu s-a obosit să ia clienţii în primire mai devreme, iar coada, în tot acest timp, creşte, creşte, creşte. Ca şi dobânzile, ca şi comisioanele, ca şi, fatalmente, ratele.

Săracii bancheri denigraţi!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu vreua sa se adopte asa o lege....ar fi comedie totala ....si cred ca cel mai tare lucru ar fi...normele de aplicare.
Ce sa zic cu bancile nu prea am probleme...de fapt cu banca...ca sunt la o singura banca...stiti voi care aceea portocalie cu leul drept sigla.
Traim intr-o tara frumoasa!!!

Anonim spunea...

alo..e vorba de banci, nu de bancheri. bancile fiind acele chestii la care lumea are bani depusi. din care se dau credite. inima economiei, etc....cum sa nu, ti-ar placea sa se creeze aiurea panica la banca la care ai depusi banii si sa te trezesti ca nu ti-i mai poti scoate imediat?
ps: la carpatica le zice analisti bancari, nu ofiteri de credit

Carti fara pret spunea...

pt un om - lucrezi la banca de aceea te exprimi asa.... dar noi astia de cealalta parte a ghiseului ganidm altfel. Nu ar fi normal ca bancile sa faca totul pe gustul clientului. Nu denigrarea pe un blog sau sms afecteaza o banca, sa fim seriosi. Asta e o scuza lamentabila pentru prostul management, investitii riscante si neacoperite si asa mai departe!

adela mohanu spunea...

Instituţia în sine nu are sens fără angajaţii săi. Primăria fără funcţionari, presa fără jurnalişti sau banca fără bancheri/ofiţeri de credite/analişti bancari.