joi, 2 octombrie 2008

Cum ne plac nouă job-urile noastre

Iubesc statisticile. Mai ales alea care nu ajută la nimic. De genul: "75% dintre femei preferă pantofii de culoare roşie, au descoperit cercetătorii americani". Sau: "oamenii de ştiinţă danezi au observat că 63,23% dintre furnicile care trăiesc în captivitate au reflexul de a fura firimituri de sub masă". Sau: "este deja demonstrat şi certificat faptul că 92,2% dintre copii se nasc cu capul înainte".

Azi aflu din Business Standard că: "Peste 45% dintre angajaţii români se gândesc să-şi schimbe jobul. (...) Dintre românii care declară că au în vedere şi alte oportunităţi de angajare, doar 7% şi-au planificat deja plecarea sau îşi caută activ un alt job. În acelaşi timp, 58% angajaţii români sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă, scor care situează România pe penultimul loc în ierarhia ţărilor europene". Deci să vedem dacă am înţeles: 45% se gândesc să-şi schimbe jobul, 7% îşi caută altceva şi 58% sunt mulţumiţi de job-ul lor. Deci ăia 45% se gândesc să ajungă la job-urile ălorlalţi 58%. Nasol, că 3% nu vor mai avea loc. Bineînţeles, în cazul idealist în care cei 45% chiar reuşesc să ajungă pe posturile celor 58%, înseamnă că cei 58% vor rămâne fără job sau vor trece pe posturi de care nu sunt mulţumiţi. Dar din fericire, doar 7% chiar îşi caută alt job, aşa că de 38% e numai gura. Ceea ce înseamnă că doar 51% trebuie să-şi facă realmente griji pentru locul lor călduţ.

Mai aflăm că: "În ceea ce priveşte nivelul de mulţumire asupra salariului, doar 2% dintre angajaţii români s-au declarat mulţumiţi de salariul pe care îl primesc şi 24% destul de mulţumiţi, datele mai arată că 50% nu sunt prea mulţumiţi, în timp ce 23% se declară total nemulţumiţi". Deci ştim ce zic 99%. Şi 1% sunt şomeri.

Sau mai este o variantă: n-am înţeles nimic. Şi nici nu mă interesează. Şi nici nu-i relevant.

5 comentarii:

Lucian spunea...

O situatie oarecum asemanatoare este cu sondajele de opinie care spun ca un anume partid are 40% si la alegeri obtine doar 28 :)

Lucian spunea...

deci n-am incredere in cercetatorii astia :)

O spunea...

hai c-am ameţit

Ada Angharad spunea...

Pai daca il intrebi, cred ca nici Bill Gates nu e de acord cu salariul lui (daca ar avea vreunul). e normal daca ai 30 mil, vrei 40, daca ajungi da 40, vrei 50 si asa mai departe. Irelevant.

Anonim spunea...

Eu nu prea mai am incredere in cercetatorii americani, danezi , germani sau engleji. Ma orientez mai mult spre australieni, indieni si mai nou spre cercetatorii din Burkina Faso. Astia sunt mai tineri si mai dornici de afirmare.