marți, 29 aprilie 2008

4 ani pana la sfarsitul lumii

M-au innebunit. Spam-uri, reportaje TV, articole superficiale în ziare tabloide, matuşi care cred aşa-zise "documentare" Discovery... Trebuia sa vad - ce-o fi cu 2012-le asta şi cu sfarşitul lumii pe care îl aduce?



Nu ma pricep la astronomie, nu am vaste cunostinte in domeniul civilizatiilor antice si ca atare habar n-am cat si care dintre datele pe care o sa vi le prezint sunt reale. Am incercat sa iau in considerare site-urile cele mai avizate. Pentru ca nu ma pricep, nu stiu nici cat si nici ce sa cred. Sunt surprinsa insa ca unii care nu se pricep nici ei, dar nici nu se documenteaza, cred orbeste.
Iată aşadar ce am găsit:

1. Calendarul Maya - isteria porneste de la unii interpreti suspectez eu neaveniti ai calendarului mayas. Acesti domni, care au aflat ca in calendarul mayas, in 21 decembrie 2012 (recalculat dupa calendarul gregorian) se termina al 12-lea baktun (sa-i zicem "ciclu existential"), au tras concluzia ca se termina si lumea odata cu el. De fapt, mayasii - al caror calendar era calculat cu o precizie uimitoare pentru vremea lor - au impartit timpul in aceste baktun cam cum il impartim noi in milenii. La fel de mult ne-a speriat si anul 2000, care nici macar nu reprezinta trecerea intr-un nou mileniu (acesta a inceput odata cu anul 2001), dar deh, avea trei zerouri in coada, era cel putin ciudat...

2. Eugen Delcea, Istoria secreta a omenirii - Argumentatia merge relativ stiintific, la inceput. Campul electromagnetic al Pamantului, constante, calcule etc. etc. Pana cand o ia razna. Citez:
"Mayasii ne retransmit si ei informatiile primite de la zei despre schimbarile ce vor urma:
- intregul sistem solar se va sincroniza cu Galaxia si intregul Univers, cu efecte benefice;

- vom depasi tehnologia actuala si ce cunoastem despre Timp si Spatiu;
- banii vor disparea ca necesitate;
- vom intra in Dimensiunea a 5-a;
- ADN-ul uman va fi reprogramat, ajungand la 12 spirale, de la 2 in prezent."
Dragii de mayasi, cat de multe stiau ei despre schimbul valutar si ADN-ul uman...

3. Dispare Timpul - nu, serios, cica dispare. Iar citez, dar de pe RUFOn - "
Rezonanţa Schumann este prezentată de geofizicienii contemporani drept "bătaia inimii" planetei noastre. Aceasta a avut o valoare constantă de 7,8 Hz timp de mii de ani. Însă începând cu anul 1980, s-a observat o accelerare, mai întâi lentă, apoi din ce în ce mai rapidă (dupa 1997), până când a atins astazi valoarea de 12 Hz. Creşterea frecvenţei vibratorii a planetei noastre face ca 24 de ore de viaţă pe planeta noastră să corespundă de fapt cu numai 16 ore reale, în termenii timpului terestru. Pare o explicaţie destul de plauzibilă pentru criza acută de timp cu care ne confruntăm la ora actuală...
Iar curgerea timpului terestru se va mai accelera, pe masură ce ne apropiem de "Punctul Zero", care corespunde inversării polilor magnetici ai Pământului. Căci dacă 24 de ore ale zilei reprezinta încă, la ora actuala, 16 ore efective, diferenţa dintre acestea se va mari exponenţial, astfel încât la trecerea prin Punctul Zero, pe care unii îl situează la sfârşitul anului 2012, 24 de ore din anul 1980 vor corespunde la 0 ore efective. Altfel spus, timpul terestru nu va mai exista! Consecinţele acestui fenomen sunt incalculabile şi sfidează orice imaginaţie: întreaga planetă şi toti locuitorii ei vor trece într-o altă dimensiune!". Eu - pentru ca, repet, nu ma pricep - n-am inteles un lucru care tine de radacina acestei "teorii" - mai exact, ce are rezonanta magnetica cu timpul in sine?

4. Vine Eros - sa trecem la lucruri mai serioase si fundamentate stiintific. Eros este un NEA (Near Erath Asteroid), carevasazica un asteroid care se perinda destul de aproape de Pamant. Cu asta nu mai e de gluma. Se intampla ca taman in anul 2012 el sa treaca la cea mai mica distanta de pamant la care a fost depistat pana acum. Eros este mai mare decat asteroidul care a lovit Mexicul in Yucatan acum 65 de milioane de ani si care se crede ca a provocat disparitia dinozaurilor. Daca Eros va ajunge intr-un fel sau altul in campul gravitational al vreunei planete de prin preajma, iar traiectoria ii va fi deviata catre Pamant, e de rau, in sensul ca ar fi in pericol insasi existenta speciei umane. DAR, potrivit calculelor STIINTIFICE actuale si daca nu se intampla nimic neprevazut, Eros - ce ironie ar fi sa ne trazneasca un asteroid care se cheama Eros :) - nu va ajunge periculos de aproape de Pamant.

5. "Eclipsa" de Venus - Venus trece intre Pamant si Soare, "eclipsand" astfel astrul ceresc. Trec "eclipsa" in ghilimele pt ca termenul corect e tranzitie - practic, Venus fiind o planeta indepartata de Pamant, ea nu va acoperi Soarele, ci va trece asa, ca o pata neagra pe suprafata lui. Un punctisor mai degraba, cam la 5% din suprafata lui vizibila. Tranzitia este vizibila si din Romania, dar numai in ultimele sale minute (6 iunie 2012, tranzitia dureaza cam 6 ore). Ultima tranzitie s-a petrecut in 2004 si atunci, din cate imi amintesc, nu s-a sfarsit lumea. E drept insa ca aceste tranzitii ale lui Venus, duble tranzitii, au loc la intervale de peste 100 de ani si urmatoarea "pereche" va avea loc in decembrie 2117 si decembrie 2125.

6. Ciclul petelor solare - mai, da cum toate ciclurile se sfarsesc in 2012. Petele solare sunt practic explozii pe suprafata Soarelui si provoaca asa-numitele furtuni solare. Ele sunt vinovate pentru aurorele boreale. Furtunile solare se petrec si ele cu o regularitate matematica, pe care specialistii au calculat-o si au sistematizat-o teoretic tot in "cicluri". Momentan suntem la sfarsitul celui de-al 23-lea ciclu, iar acesta se cam incheie in august 2012, cu cateva explozii de intensitate medie spre mica. Explozii mult mai puternice au avut loc in martie 2008. Nici atunci nu s-a sfarsit lumea, parca.

7. Codul Bibliei - L-am lasat la urma, ca e cel mai ezoteric :) In 1997, Michael Drosnin publica o carte controversata prin care sustinea ca Biblia - si mai ales Vechiul testament - prezinta de fapt un cod ascuns. Anumite litere care in original se succed dupa un anumit algoritm pot fi descifrate cu ajutorul acestui cod, iar descifrarea lor este de fapt cheia viitorului. Drosnin sustine chiar ca sursa vietii pe pamant sunt extraterestrii si ei ne-au lasat codul asta secret, pe care se pare ca noi l-am pierdut undeva la Marea Moarta (stiti, ca si celebrele manuscrise apocrife). Potrivit acestui cod, apocalipsa este datata in anul 2012.

In incheiere:

Niciun comentariu: