joi, 17 aprilie 2008

Brandul "Semnul Pacii"

Semnul Păcii a împlinit, în luna martie, 50 de ani. De fapt, semnul nu a fost creat sa serveasca drept simbol sau sa militeze pentru pacea in lume, ci strict ca logo al campaniei pentru dezarmarea nucleara. Asta in martie 1958, la mai bine de 12 ani de la atacurile asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki.

Semnul a fost conceput de artisul englez Gerald Holtom si explicat grafic in felul urmator: linia care desparte cercul si semicercul astfel creat formeaza litera D, de la Dezarmare, iar bratele mici de jos formeaza litera N, de la Nuclear. De fapt, intrebat intr-un interviu despre simbolistica semnului, Holtom a dat o explicatie mult mai personala: "Eram disperat. Foarte disperat. M-am desenat: reprezentarea unui individ disperat, cu mainile si palmele intinse inainte si in jos, in maniera taranului lui Goya inaintea plutonului de executie. Am schematizat desenul in cateva linii si l-am incadrat intr-un cerc".

In preajma primului si celui de-al doilea razboi mondial, foarte multe logo-uri erau create pornind de la o reprezentare grafica in cerc. Este cazul logo-urilor VW si Audi. Si ca tot veni vorba, si al Mercedes, cu care semnul pacii al CND (campaign for nuclear disarment) seamana izbitor. Semnul Mercedes dateaza mult inainte de cel al CND, respectiv din 1928, cand companiile producatoare de masini Benz si Daimler, pana atunci concurente, au hotarat sa fuzioneze, pentru a face fata crizei economice generate de primul razboi mondial. Logo-ul reprezinta de fapt o stea in trei colturi, iar explicatia oferita de companie a fost "its domination of the land, the sea, and the air".

Spre deosebire insa de mai tinerele lui surate, semnul pacii a fost creat ca expresie a libertatii, nu a fost niciodata inregistrat de englezii de la CND sub copyright si deci poate fi folosit (si este!) de oricine si pentru orice, in mod gratuit. Unele linii de imbracaminte scot bani frumosi din asta. Si au scos mai ales in perioada hippie.

Tot hippiotii au fost si cei care au suspectat logo-ul CND de influente sataniste. Nu stiu ce-or fi inhalat ei cand au cujetat asta, dar ziceau ca seamana cu svastica nazista. Mie nu mi se pare, dar chiar si daca ar semana, e bine de stiut ca svastica este de fapt un simbol antic intalnit in mai multe culturi si mai ales in cea indiana, iar numele sau vine din sanscrita si inseamna "a fi bun". Ironic, nu?

Nu mai am de adaugat decat:
6 august 1945 - la ora locala 08.15, un avion al armatei americane arunca deasupra orasului Hiroshima cea mai distrugatoare bomba din istoria omenirii. Continea 20.000 de tone de T.N.T. si a avut de 2.000 de ori forta exploziei a British Grand Slam, cea mai puternica bomba detonata pana atunci. Aproape 70.000 de oameni au murit si tot atatia au fost raniti. A urmat "iarna nucleara" - nu exista studii concludente, dar unii cercetatori afirma ca efectele ei s-au resimtit timp de 50 de ani.
9 august 1945 - la ora locala 11.02, americanii repeta figura la Nagasaki. Mor 40.000 de oameni.
10 august 1945 - Japonia capituleaza
27 ianuarie 1958 - ia fiinta, in Marea Britanie, Campaign for Nuclear Disarment, la peste 12 ani de la atacurile americane si abia cand englezii s-au prins (la nivel de opinie publica) ca si rusii fabrica arme nucleare si ca deci se afla direct in pericol

Piiis, man!

12 comentarii:

tudor CeMerita.ro spunea...

nu stiu sigur daca hipiotii sau altii suspectau semnul pacii ca fiind un semn satanist dar stiu ca si mie (prin clasele7-8), cand purtam semnul asta la gat, mi s-a spus ca-i satanist. nu cred totusi ca are legatura cu svastica. profesorii ne repetau tot timpul ca e crucea intoarsa si asa ii invatau pe toti. ce-i drept, semnul de la mercedes ar putea mai mult fi suspectat de 'cruce intoarsa'...

adela mohanu spunea...

In perioada comunista, orice forma de influenta capitalista era inerent si satanista. :) La originea lui si ca simbolistica, semnul nu are chiar nicio legatura cu fortele raului. Dar stii tu, orice lucru bun caruia nu-i putem gasi cusur trebuie eradicat. Doamne fereste, doar n-o sa ne trezim la un momentdat intr-o lume perfecta :P (nu ca ar exista un pericol in acest sens). Nu semnul e problema, ci faptul ca s-a actionat mult prea tarziu, zic eu.

Brylu spunea...

Buna ziua, as dori cu domnul Dan Brown daca se poate. Va multumesc

adela mohanu spunea...

Buna ziua. E prin pivnita, cauta Graalul, ca am pus niste muraturi in el. Ii spun ca l-ati cautat.

Carti fara pret spunea...

Interesanta postare. Ma bucur ca esti bloggeritza si tu! La mai mare! Peace! MAZEMANIA

Anonim spunea...

Unii spun ca e semn satanist, ca e o cruce intoarsa cu bratele coborate intr-un cerc magic :) Am scris un articol pe http://presainblugi.com/paranoia-ingerul-digital-2/ despre asta si despre multe alte aberatii. Ati vazut "Ingerul digital"? E un documentar cre(s)tin in care spun ca mai toate semnele sunt satanice, inclusiv semnul pacii si multe alte semne. Ti-am citat blogul :P

gabriela spunea...

mai oameni buni...este crucea franta,lepadare de hristos,simbol si imbold satanist 100%

legionatrix spunea...

Simbol ocult cu dubla interpretare,
Prima interpretare a unui neinitiat este ca reprezinta semnul pacii
Interpretarea initiatica arata ca el reprezinta Capitularea din razboiul Sfant Al Lui Hristos prin intoarcerea crucii cu bratele in jos spre decadere. Alianta cu decazutii prin renuntarea la lupta.( De asta si legatura dintre simbol si atacul atomic) Adela nu are treaba cu perioada comunista, aia a fost acum peste 20 de ani asa si nu cred ca ai prins-o tu. Are treaba cu faptul ca indoctrinezi oamenii gresit. Daca nu iti dai seama ce faci e ok, poti sa te indrepti, dar daca o faci constient -e o problema. In anul 711, acest simbol era anti-crestin si era utilizat de catre sarazini (musulmanii din vestul Europei) pe scuturile lor. Simbolul avea pe atunci semnificatia de cruce rupta.Imparatul Romei, Nero, in anul 64 d. Hr., si-a ucis mama si l-a rastignit pe Sfantului Apostol Petru in anul 67 d.Hr. Acesta, in semn de umilinta si nevrednicie in comparatie cu Iisus Hristos a cerut sa fie rastignit cu capul in jos. Astfel, simbolul cunoscut astazi ca unul al pacii, a fost numit dupa moartea Sfantului Apostol Petru “crucea lui Nero”.
Asa ca nu mai umblati cu tampenii oculte, satanice, pagane, wicca si nu va mai documentati de pe site-uri cu influenta doctrinara masonica. Verificati informatia data de mine in cel putin 3 surse diferite si cand o sa trageti bara o sa vedeti cine are sau nu dreptate. Cine are ochi sa vada cine nu...nu. Salut

Anonim spunea...

daca asta e semnul pacii intoarcetil invers si spuneti-mi ce vedeti va spun eu e o crice cu bratele rupte asta nu poate fi semnul pacii sa va fie rusine este un mesaj decent

Costel spunea...

"Semnul Pacii"este o cruce intoarsa si cu bratele rupte deoarece Diavolul nu suporta imbratisarea. Cercul reprezinta cinecunoscutul "cerc al vrajitoriei". Am spus tot in legatura cu "Semnul Pacii". Si bomba aia nu are cum sa contina 20.000 de tone de TNT. :)) Nici nu s-ar fi urnit avionul ala daca bomba cantarea atat. Miezul bombei avea doar 250g care echivalau cu 20.000 de tone de TNT. ;)

Anonim spunea...

Bai satanistilor ... sunt curios unde vedeti voi o cruce cu bratele rupte daca intoarceti semnul? Daca erau rupte cum stateau ridicate ? Si de ce sa intorci semnul invers? Normal ca vedeti balauri, monstri si serpi daca intoarceti semnul in 10 moduri. Semnul este facut asa si nu trebuie intors, mintea voastra este intoarsa

Corina & scleroza multiplă spunea...

Sunt rockerita, iubesc Marilyn Manson, Skinny puppy, și port semnul pacii cu mândrie. Poate sa spună oricine ca s satanista, da sunt și ce? Am omorât pe cineva? Am furat? Am viata mea, rock-ul industrial face parte din mine, e n sângele meu.