miercuri, 9 aprilie 2008

Indie, dar emo

Indie vine de la independent, nu de la India, iar emo vine de la emotional. Este un curent - pana la urma, cele doua se intrepatrund - care i-a cuprins si pe tinerii sibieni. Sunt usor de recunoscut, poarta parul negru sau colorat intens - roz, rosu, verde - tuns in trepte si lasat sa le acopere cel putin un ochi. Ochii le sunt puternic machiati, cu nuante de negru si, asijderea, roz, rosu si verde puternic. Se imbraca in blugi stramti si au tenisi gri sau negri. E greu de deosebit o fata emo de un baiat emo. Niste ciudati? Sa vedeti ce am descoperit despre ei.

Cultura Indie, puternic urbana, presupune creatii musai independente ale unor artisti de regula necunoscuti de publicul larg, care isi inregistreaza muzica/filmele/operele de arta la case de productii minore sau in ateliere proprii. Ideea este sa nu depinda de nimic ce da "trendul"- nu tu Disney, Warner Bros, 20th Century Fox, Columbia etc. Nu beau Cola pentru ca e prea "mainstream", nu mananca de la McDonald's si nu se imbraca de la Kenvelo, Mustang etc. Nu asculta muzica de la radio, iar printre trupele Indie cele mai cunoscute se numara Pixies si Sonic Youth. Clickul va duce la o piesa de-a fiecarei trupe pe youtube. Rock. Ca doar rockerii schimba fata lumii :)

Mda, dar reprezentantii astia ai mainstreamului, in traducere libera ai curentelor principale, s-au prins si ei ca moda Indie e pe sufletul adolescenilor, ca atare degeaba incearca pustii sa ramana underground, ca MTV-ul le-a si facut sectiune speciala: MTV Indie.

Asa cu independenta. Curentul dateaza deja de vreo 30 de ani si a inceput - fireste - in State, dar pustii nostri s-au prins mai tarziu :) Mai nou insa, nu-i suficient sa fii Indie. Trebuie sa fii si emo. De la emotional. Carevasazica, sa-ti arati sentimentele e cool, baietii care plang sunt in trend, iar angoasele, depresiile si starile suicidale (nu suicidul in sine!) sunt super ok. Si am mai gasit una: baietii emo se saruta intre ei nu pentru ca sunt gay (desi n-ar fi nimic rau in asta), ci pentru ca e hot (nu traduc, pentru ca urmez recomandarea unei pustoaice depe un blog, care te sfatuieste sa iti iei gandul de a deveni emo daca nu stii engleza).


Sunt diferite site-uri care iti recomanda chiar cum sa devii un adevarat Indie-emo: nu asculta muzica de la radio, nu te imbraca obisnuit, poarta pierce si bijuterii din plastic sau sticla, fa-ti parul intr-un mod cat mai ciudat. Observati, toate se refera la look si mai putin la atitudine.
O fotografie cu o domnisoara emo aici. Apropo, pe site-urile de profil veti gasi o multime de fotografii cu emo kids, majoritatea instantanee pe care si le iau singuri - pentru ca emo sunt singuratici, independenti si deprimati.

Mostra despre cum arata emo:



Nu am decat 27 de ani, iar intre mine si adolescentii de azi nu s-a depanat inca o generatie. Si totusi, distanta dintre noi este uneori de ani lumina. N-as vrea sa pierd legatura cu ei, e marea greseala pe care o comit "maturizatii". E totusi limpede ca lumina zilei ca ei insisi se inscriu intr-un mainstream care ii inseriaza. Dar imi plac, pentru ca sunt isteti si rebeli. Mi-ar placea totusi sa invete si ceva mai multa gramatica romaneasca.

Niciun comentariu: