marți, 22 aprilie 2008
Boicotarea JO de la Beijing, o ineptie
Primesc zilnic mass-uri care ma sfatuiesc sa semnez petitii pentru independenta Tibetului, pentru boicotarea Olimpiadei de la Beijing, mailuri care imi explica faptul ca chinezii sunt multi si rai, iar tibetanii, putini, neajutorati si buni. Mi se cere ajutorul - pentru ca in numar sta puterea - intr-o chestiune despre care sunt convinsa ca 90% dintre cei care imi trimit mailuri habar n-au despre ce-i vorba.
Sunt impotriva boicotarii Jocurilor Olimpice, orice motiv ar fi invocat. Jocurile Olimpice sunt o sarbatoare si sunt bazate pe principiul echitatii si nediscrimnarii. Sunt sute de popoare care se intalnesc intr-o intrecere sportiva, iar unii sportivi au ocazia o singura data in viata sa participe la acest imens eveniment. Pentru ce sa le - si sa ne - stricam bucuria, cu o problema politica mult peste capetele noastre si care nu are nicio legatura cu sportul?
Desigur, fiecare e liber sa se exprime dupa cum pofteste. Asa spune si presedintele Comitetului Olimpic International, intr-un discurs foarte echilibrat. Dar a adaugat:"But we do ask that there is no propaganda nor demonstrations at Olympic Games venues for the very good and simple reason that we have 205 countries and territories represented, many of whom are in conflict, and the Games are not the place to take political nor religious stances." (Dar cerem sa nu fie nicio propaganda sau demonstratie la Jocurile Olimpice, pentru foarte simplul motiv ca avem 205 tari si teritorii reprezentate, multe dintre ele fiind in conflict, iar Jocurile nu sunt locul in care sa se faca declaratii politice sau religioase).
Jocurile Olimpice erau o sarbatoare si in anticele arene grecesti. Dupa decaderea vechii Elade, ele nu s-au mai tinut. Traditia a fost reluata abia in anul 1896, cand, tot la Atena, avea loc prima editie din istoria moderna a Jocurilor Olimpice. Maratonul a fost castigat atunci de un oier din Grecia, Spyridon Louis. Dati un click pe fotografie ca sa vedeti cum arata un atlet in vremurile primei Olimpiade :))
Potrivit Cartei Jocurilor Olimpice, conceputa de "parinetele" Olimpiadei, Pierre de Coubertin, scopul Miscarii Olimpice este sa contribuie la construirea unei lumi mai bune si mai pasnice, prin educarea tinerilor prin sport, practicat fara discriminare si in spiritul Olimpic, care presupune intelegere reciproca, intr-un spirit de prietenie, solidaritate si fair-play. Cele 5 cercuri olimpice gandite de Coubertin sunt cele cinci regiuni ale Pamantului, iar culorile care compun steagul Olimpic sunt de fapt culorile care se regasesc pe orice steag al statelor lumii.
Nu suntem primii care nesocotim idealurile lui Coubertin. Cele mai sangeroase Olimpiade au fost cele din 1972, de la Munchen, atunci cand rebelii palestinieni din gruparea Septembrie Negru au luat ostatici si au ucis 11 sportivi israelieni. Printre ei, si un antrenor de tir, de origine romana, Kahat Shor.
Urmatoarea Olimpiada a fost insa pentru noi - si pentru lumea intreaga - una de referinta: Montreal 1976, Nadia Comaneci, sapte note perfetcte - 10 10 10 10 10 10 10. De fapt, pentru ca tabela electronica nu permitea afisarea acestei note, Nadia a vazut de sapte ori afisata nota 1.0
Iar acum, pana si Sarkozy, presedintele Frantei, vrea sa boicoteze Jocurile. Mi-a fost antipatic inca din campania electorala, dar acum mi se pare un creier si mai mic. Si pentru ce? Ce ar avea Franta de castigat? Prietenia Angliei (Anglia a invadat Tibetul la inceputul secolului trecut si in urma acestei invazii, cele doua parti plus China au semnat un tratat care stipula suzeranitatea Chinei asupra Tibetului)?
China a facut multe lucruri rele in Tibet si majoritatea tin de opresiunea religioasa si de dezradacinare (cum au facut comunistii si la noi). Dar a facut si doua lucruri foarte bune: a construit drumuri si a eliminat sistemul feudal din Tibet. Inainte de intrarea in forta a armatei chineze in Tibet, la mijlocul secolului trecut, taranii tibetani munceau GRATIS pentru aristocrati, pe pamanturile lor. Erau "tolerati" in propria tara, contra muncii agricole pe care o prestau. Erau pur si simplu sclavi. Cititi AICI marturia unei localnice.
Momentul invaziei chineze in Tibet a fost si cel care a determinat fuga lui Dalai Lama in India. Inainte de invazie, Dalai Lama (un fel de "papa" al buddhistilor) era seful guvernului si deci protectorul feudalilor. Manastirile prosperau, pentru ca erau puternic finantate de bogati. Si totusi, actualul Dalai Lama (al 14-lea, din cate imi amintesc) a facut un apel ca orice proteste vizavi de situatia China-Tibet sa se desfasoare fara violenta.
De ce vrea totusi China Tibetul, o regiune saraca, pe acoperisul lumii, la poalele Himalayei, unde nici iarba nu creste? Pentru aur. Tibetul are foarte multe minereuri de aur, argint si minerale radioactive (!). Din acelasi motiv pentru care il vrea si Occidentul.
Nu sunt de nicio parte in acest razboi. Mi-ar placea un Tibet liber spiritualiceste si prosper, pe care sa-l vizitez cu inima deschisa, eliberata. Dar boicotarea Jocurilor Olimpice e o ineptie. Nu respecta nici principiile olimpice si ma indoiesc ca tibetanii si-ar dori asta.
Acum 1.500 de ani, Tibetul era un imperiu si influenta sa se intindea in jumatate din continentul asiatic. Lumea e o roata care se invarteste...
Editare ulterioara: O marturie de la Sabina despre cat de mult ii afecteaza pe chinezii de rand atitudinea anti-China: AICI.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
hmmmmm, te critic acum adelo. povestea cu Tibetul ca i-a facut china sosele si ca a eliminat sistemul feudal suna a propaganda stalinista.
parerea mea ca asta s-ar fi intamplat si daca Dalai Lama conducea Tibetul. progresul ajungea si acolo.
nu sunt de acord boicotarea jocurilor. jocurile trebuie sa se desfasoare.
teo, in 1940 ei inca aveau tarani care munceau gratis pe mosiile lor! nu iau partea nimanui, ba chiar sunt de acord cu independenta Tibetului, dar multa lume care ia pozitie chiar si numai printr-o semnatura online, in aceasta chestiune, abia daca stie unde e Tibetul pe harta. Iar cu boicotarea JO nu sunt de acord sub nicio forma.
Din pacate exista un segment al societatilor civilizate care gandesc in sabloane ( li se pare ca gandesc ). Ce ai insirat pe-aici, fata draga, nu e altceva decat o multitudine de sabloane, destinate sa te faca pe tine sa dormi linistita, stiind ca esti o fiinta onesta, care are un pct. de vedere solid si sanatos. Din pacate este fundamentat gresit.
Partea proasta este ca din ce in ce mai multi oameni refuza sa vada ce se intampla, preferand teoriile care le scuza apatia si eventual, meciurile de fotbal ( cand nu-s dublate de manele )
Cu parere de rau vad cum oamenii devin atat de egoisti, incat nu le mai pasa nici de lumea pe care o lasa copiilor lor.
Ma ierti, daca am zgariat un pic foarte frumosul lac de unghii cu care au fost date inaltele principii morale ce stau la baza J.O. Trecam din greseala si nu m-am putut abtine.
Va doresc o zi minunata
Stimate domn/doamna - pentru ca nu v-aţi semnat, nu ştiu cum să mă adresez, dar în niciun caz n-o s-o fac folosind apelativul cu care m-aţi bucurat, "fată dragă", pentru că s-ar putea să fiţi mult mai în vârstă decât mine şi, teoretic, mai înţelept.
Totuşi, o privire superficială pe care sesizez că aţi aruncat-o acestui post nu vă îndreptăţeşte să trageţi niciun fel de concluzie asupra felului în care dorm. Din replica pe care aţi binevoit a mi-o da, bănuiesc că şi dvs. consideraţi punctul dvs. de vedere ca fiind solid şi sănătos, ceea ce nu înseamnă neapărat că aveţi şi un somn liniştit.
Trecând prin viaţă, fiecare ne construim un sistem de valori. Unii văd, cred şi speră într-o lume mai bună decât cea pe care am lăsat-o ieri, alţii zgârie de fiecare dată orice încercare a primilor de a păstra sau de a clădi principiile în care cred.
Puteţi avea orice punct de vedere cu privire la Jocurile Olimpice, iar dacă e diametral opus de al meu, cu atât mai bine - contradicţiile constructive şi argumentate nasc ideile progresului. Tulai, ce şablon a fost ăsta!
Nu ştiu în ce lume vor creşte copiii dvs., dar ai mei sigur vor afla că frumosul există şi nu trebuie căutat foarte departe.
Cât despre problema Tibet-China la care nu faceţi referire decât subversiv, v-aş întreba ce aţi făcut dvs. pentru a o îndrepta? Aţi semnat o petiţie pe net?
Trimiteți un comentariu