vineri, 18 aprilie 2008

Mai mult verde

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu şi Mihaela Rădulescu sunt primii voluntari care se vor înscrie în Asociaţia MaiMultVerde, patronată de principesa Margareta, ce va fi lansată luni, 21 aprilie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Asociaţia, care va fi lansată la Palatul Elisabeta, îşi propune să realizeze proiecte de protecţia mediului. Printre vedetele care se vor oferi voluntari în organizaţie se mai numără cântăreţii Dan Bittman şi Mircea Vintilă, jurnalistul Lucian Mândruţă şi prinţul Nicolae.

Am 2 motive intemeiate sa imi doresc sa fac parte din MaiMultVerde:
1. M-a facut mama ecologista
2. Este patronata de familia regala, pentru care eu am un adanc respect (si aici, stiu, e loc mult de discutii)

Verdele (ati observat cat verde e pe blogul meu? :D) este o culoare secundara, rezultata in urma combinarii culorilor principale galben si albastru. Se asociaza in general cu natura, speranta si sanatatea, dar este si culoarea traditionala a Islamului. Mahommed propovaduieste iubirea pentru natura, iar cele mai multe dintre steagurile tarilor islamice au verdele drept culoare predominanta. In schimb (asta asa, ca o comparatie de teasing), americanii folosesc cuvantul "verzisori" (greens) cand se refera la dolari.

Desi in Romania inca ne intrebam cu ce ajutam planeta daca folosim mai putina apa la spalatul vaselor, iar in Sibiu nici macar in anul de gratie 2008 nu exista un sistem de colectare selectiva a deseurilor (cu alte cuvinte, reciclatul interzis!), in occident, ecologismul si miscarea verde a devenit pe alocuri o afacere. Unele dintre cele mai accesate site-uri ecologiste iti vara sub nas sute de sortimente de produse pe care te imbie sa le cumperi, sub recomandarea "organic product". Ba chiar, pe Living Green, e o ditai reclama la Mercedes. Green car of the year 2007. Luam o pauza sa radem, da?

Asa. Alte site-uri sunt chiar nostime si ofera recomandari despre cum sa te... inmormantezi ecologic! How to Green Your Funeral iti explica de ce e important sa te ingropi ecologic: Worldwide, more than 50,000,000 people pass away each year (Peste 50 de milioane de oameni mor in lume, anual). Mmmmm, eu inca nu am ajuns la stadiul asta de devotament ecologic.

Si majoritatea site-urilor vin cu recomandari importante despre cum sa fii verde:

1. Recicleaza hartie - imposibil in Sibiu

2. Salveaza padurile, donand la Plant-I, 2020 - nu, multumesc, mai bine donez la Directia Silvica

3. Amenajeaza-ti curtea in asa fel incat acolo sa poata locui diferite specii de plante si animale (arici, bufnite, omizi, papadii, iarba Verde, Lucky si Bozici) - nasol, ca nu prea am curte

4. Imprima foile pe ambele fete - asta pot

5. Daca vrei sa faci o excursie, mai bine mergi cu trenul - Ghimi, te bagi?

6. Foloseste mai putina apa - si asta pot

7. Implica-te in actiuni de mediu in cartierul tau - ce recomandare stupida. Pai unde altundeva sa ma implic? Pe luna? Am auzit ca si acolo au probleme cu oxigenul.

Mai gasiti recomandari de tot soiul AICI si AICI.

2 comentarii:

Brylu spunea...

6. Foloseste mai putina apa - si asta pot
Asta chiar vreau sa o vad. :))

adela mohanu spunea...

Fii si tu un pic mai supportive, cum zice francezu Goethe. Si asa e un moment greu pentru mine :))