miercuri, 11 februarie 2009

Ce ne facem cu ţiganii?

Somnul raţiunii naşte monştri. Iar monştrii de etnie rromă care ne îngrozesc în ultimul timp sunt rodul somnului adânc al raţiunii noastre.

Mă îngrozesc comentariile de pe site-uri din aceste zile, după ce handbalistul Marian Cozma a fost ucis de un grup de rromi, în Ungaria. Sunt mulţi, foarte mulţi cei care cer răzbunare. "Să curăţăm răul, să stârpim ţiganii", spun alţii. Tatăl handbalistului înteţeşte ura asta cu declaraţii de genul "Să ne aliem împotriva răului". Cât de uşor şi de repede l-am înviat pe Hitler! Şi e un hitler mic în fiecare dintre noi.

Fotografia de mai sus (copyright Ana) este făcută în vară, la Spitalul Judeţean din Sibiu. Atunci, o ceată de rromi a tăbărât în curtea Urgenţelor, după ce doi tineri din clanuri diferite s-au luat la cuţite în Porumbacu. Ce caută scena asta în anul de graţie 2008, într-o ţară care face parte din cea mai prosperă Uniune de pe planetă? Ce caută scena cu Mailat, în acelaşi context? Cu Cozma, în ţara vecină? Cu zecile de hoţi, violatori şi asasini din toată Europa de care auzim la ştiri şi de care sunt pline şi închisorile noastre?

Cred că încercarea noastră firavă, superficială de incluziune socială a eşuat lamentabil. Am evitat să le spunem "infractori rromi" şi le-am spus "infractori români". Nu le-am făcut lor niciun serviciu, dar nouă ne-am făcut o nedreptate. Parţială. Pentru că faptele lor atârnă greu şi pe umerii noştri.

Statul român s-a apălat pe mâini de tot ce a însemnat integrarea rromilor. Bag sama că şi statul maghiar. Le-a dat câte un loc-două în şcoli şi în instituţii şi la revedere.

Noi, cetăţenii de rând, ne facem că nu-i vedem pe stradă. Ne bucurăm când se iscă scandaluri între ei şi sperăm că se vor extermina între ei, în lupte inter-clanuri. Ne învăţăm copiii să nu se joace la şcoală cu ţiganul din ultima bancă. Îi facem de râs în toate sketch-urile ieftine de televiziune, pentru că sunt o sursă nesecată de miştocăreli. N-au nicio şansă să se angajeze la privat şi dacă doamne fereşte se întâmplă asta, sunt primii care zboară atunci când din firmă dispare ceva. După ce zeci de ani i-am tratat cu aroganţa rasei superioare şi le-am spus "tu" chiar dacă ni s-au adresat cu "dumneavoastră", am găsit soluţia perfectă: să-i exterminăm!

Nu, nu mă înţelegeţi greşit. Nenorociţii care l-au ucis pe Cozma trebuie închişi pe viaţă. Nu se vor vindeca de boala asasinului. Dar noi ce facem mai departe?

11 comentarii:

Anonim spunea...

fatuca draga!
ti se pare ca tatal lui cosma l-a inviat repede si usor pe hitler? incearca sa te pui in locul lui. poate ca daca ti se va intampla si tie ce i s-a intamplat lui, o sa invii un hitler mare. sper sa nu ajungi in situatia asta.

Anonim spunea...

Oricat s-a incercat si se incearca sa fie integrati in societate (si asta este valabil peste tot, nu doar in Romania) tiganii (rromii, pardon !) nu se vor putea integra. de ce ? simplu ! se nasc, cresc si sunt educati dupa legea lor. Iar legea lor spune clar: dreptate = cutit ! Nu zic ca este valabil doar la ei, nu zic ca romanii(sau alta natie) sunt doar elementele pozitive ale societatii, dar la ei se intampla cel mai des. Evident ca exista un mic hitler in fiecare dintre noi si va exista mereu, dar DE CE majoritatea infractorilor sunt din randul rromilor ? de ce liderii etniei rrome nu reusesc sa-i aduca pe fagasul cel bun ? de ce ? simplu ! pentru ca ei, liderii, au acelasi sange, au aceleasi obiceiuri, se nasc, cresc si sunt educati dupa aceeasi lege. lege care spun clar: dreptate = cutit !
Nu il condamn pe talal lui Cozma pentru ce a declarat, nu-l condamn pentru ce simte, in asemenea momente nu cred ca poate simti altceva. si la urma urmei, cine suntem noi sa judecam sentimentele unui om lovit, care si-a pierdut baiatul in asemenea mod ? cu trecerea timpului poate va reveni la alte sentimente....

Ada Angharad spunea...

In toti exista cate un mic... spune-i Hitler, daca vrei. Faza cu "pacea si armonia universala" e un mit si o utopie. Starea nomala a umanitatii e razboiul. Pentru teren, drepturi, resurse sau orice altceva. Normal ca si noi ii discriminam si ii stereotipizam la greu, pentru ca si altii fac asta cu noi, si asa mai departe. Asa e viata si n-o sa trecem niciodata peste, intinzandu-ne mainile in hora armoniei si a intelegerii intre popoare. Dar ce ce ne-ar interesa pe noi de durerile lor, ca vad ca se descurca si fara sa lupt eu pentru ei? De ce incercam cu tot dinadinsul sa ii integram? daca ei nu vor... Tu ai vrea sa te integrezi in China? Nu cred...Inteleg ca fac fapte antisociale, dar e crucea lor, ei sa si-o duca... e chestie de administare interna...

adela mohanu spunea...

anonim - faptul că avem păreri diferite nu ne dă dreptul şi cu atât mai puţin calitatea să ne jignim între noi. O să intru în discuţie/contradicţie/combatere de idei cu tine numai când vei învăţa să te exprimi civilizat.

andrei - nu îl condamn pe tatăl sportivului, nu-mi permit şi îi înţeleg reacţia. Sper ca şi alţi oameni să o înţeleagă în contextul în care este - un om distrus, nu un exemplu de urmat.

dreamwind - este problema noastră atâta timp cât ne afectează. Atitudinea asta pe care o invoci şi tu ne-a adus în stadiul în care suntem astăyi. S-a demonstrat deci că nu funcţionează.

Anonim spunea...

....nu ar trebui sa judecam....dar plm...voi nu vedeti cate se intampla in tara asta din cautza lor....ca nu putem intra in U.E. din cauza lor....ca trebuie sa ai grija pe strada sa nu traga vreounul de tine...femeilor li s'au furat portofele..genti...sunt niste oameni care nu au ce cauta in romania..parerea mea....trebuie sa dispara.....nu vedeti cata influienta au asupra copiilor...mai ales manlistii...ii urasc...le'as da foc tuturora...sunt o fire rasista...si sincer...eu nu accept tiganii...nu accept nimic legat de altceva decat de romani...tara mea....tiganii....au tara lro..asa ca vant de la noi....

Anonim spunea...

mi'as dori sa pot despica un tigan cu mana mea....sa ii dau in cap...sa ii fac tara de ras...sa simta si el ce simtim noi..mii de roamani cand apare la tV ca tiganu; nu j care a facut aia..plm...

Anonim spunea...

atata timp cat eu nu ma duc in tara lor a tiganilor.....si nu ma bag asa peste ei...nu dau in cap nu fac una, alta...nici ei nu au ce cauta la noi in romania....ziceti'mi mie un tigan care munceste corect...care nu spune un si face alta...care nu vorbeste aiurea doar ca sa'i intre banul' in buzunar....toti acesti tigani...sunt mari mincinosi..ei cred ca totul e cum vor ei la picioarele lor....DAR NU E ASA....ptr ca cineva candva isi va deschide ochii in legaura cu problema asta....cand va simti pe pielea lui o mana de tigan...atunci mai vedem noi....

Anonim spunea...

un alt "anonim" spune :

un pic tirziu descopar comentariile voastre... care sint demne de actele criminale pe care le condamnati cu atita convingere !

cei care au omorit sint la acelasi nivel moral cu anonim care spune mai sus "Anonim spunea...
mi'as dori sa pot despica un tigan cu mana mea....sa ii dau in cap..." pentru mine, cam aceiasi rasa de fiinta esti Anonim !!!!!!

sunt dezgustata de a vedea atita ura fata de fiintele acestea - si nu ma mir ca ei reactioneaza in acelasi fel... cel ce seamana vint recolta furtuna zice un proverb !

Ura aduce ura... nu uitati ca i-a avut robi timp de 5 secole furindu-le libertatea, in Transnistria soldatii romani i-au omirit dupa ce au fost mintiti ca o sa primeasca loturi de pamint: ajunsi pe paminturile Bugului... da, au primit citeva lopeti de pamint dupa ce au fost aruncati in gropile comune acolo unde li s-au fost aruncat corpurile !

Acum sint dati de oparte, ne rastim la ei, doctorii si surorile sint dezgustati si nici nu se ating de ei daca nu primesc milioane... Nici un semn de simpatie, de respect, de consideratie....

Eu sincera nu sint mirata ca se comporta asa cum se comporta dupa tot ce le-am facut timp de secole... dupa cum sint tratati acum in secolul al XXI lea. Romanii sint un popor rasist, plin de ura... Nu uitati ca lumea ne observa si ca D-zeu ne vede cum ne purtam cu ei !!!!!!!

Semnat: Lidia

Anonim spunea...

Ce ne facem cu tiganii? Ce dracu mai asteapta guvernul asta de kakat? sa ne ia dracu pe toti din cauza lor? sa ne domine prin violenta, agresivitate si ura? sa ii vedem in continuare cum fac puradei numai ca sa-i invete sa cerseasca si sa le platim noi asigurari sociale?

Anonim spunea...

cat sa mai induram nenorocirile acestor tigani infecti santem satui mi-e scarba cand ii vad sa ne aliem odata sa-i terminam sa intram peste ei in casa sa le dam foc din pat noaptea luati haideti fratilor pa ei

Unknown spunea...

Daniel sînteti departe de Hitler .Eu am gasgă soluția casatoriti va cu ei și așa dispar .Dar cîti sau sau pocăit nu vedeți? Daca sunt cum sunt sunt datorita vouă că nu ia ți integrat in societate .