duminică, 1 februarie 2009

Cum să nu-l iubeşti pe rege? Iar regele e Federer!

Să fim serioase. Câte dintre noi îi pot rezista unui bărbat în toată firea, când sensibilitatea îi dă afară prin glandele lacrimale? Dacă plângăciosul se întâmplă să fie şi unul dintre cei mai de succes sportivi de pe planetă, ne-am căsători cu el în secunda doi. Pur şi simplu.

Finala de astăzi de la Australian, dintre Rafa Nadal şi Roger Federer, nu m-a impresionat la fel de mult ca semifinala dintre Nadal şi Verdasco. Nu ştiu dacă nivelul tehnic a fost mai scăzut sau aşteptările mele mai mari. Dar hei, până la urmă te uiţi la o finală pentru emoţia învinsului/învingătorului, nu?

Ghimi m-a bătut la cap de la începutul turneului - cu cine ţii, cu cine ţii? Cu gentleman-ul tenisului mondial, fireşte. Mai am eu simpatii de moment, în faze diferite ale turneelor, dar Federer... eh, Federer rămâne Federer.

Azi am fost convinsă că va egala recordul lui Pete Sampras - 14 titluri de grand slam. Avea toate atuurile - experienţă, tehnică, era mai odihnit decât Nadal, mai matur, mai liniştit, mai împăcat cu sine însuşi. Nadal? Totuşi, e un puşti de 22 de ani. E drept, mobil şi foarte talentat. Dar îşi scoate pantalonii din fund înainte de fiecare minge. Ăsta-i gest de mare tenismen?

Până la urmă adevărul a arătat în felul următor: Nadal ar putea să-şi scoată pantalonii din fund chiar şi în timpul schimburilor de mingi, la cât de rapid este. Este nr. 1 mondial pentru că ştie să se apere. Şi pentru că este conştient de armele sale. De asta a ales, la începutul meciului, ca primul serviciu să fie al lui Federer. Este un luptător, nu un atacant. Se apără ferm, se întinde ca guma de mestecat şi, dacă prinde mingea, fie şi cu rama, este în stare să-i dea fix efectul pe care şi l-a programat. Transpiră pentru fiecare punct şi nu abandonează. Este cel mai mare jucător de tenis din lume, în momentul ăsta.

Federer? E regele. Va depăşi recordul lui Sampras, n-am nicio îndoială. Îl va învinge pe Nadal. E tenismenul la care te poţi uita 5 ore într-un meci, zi de zi, fără să fii niciodată sigur ce lovitură va alege. Pe orice tablă de şah, Federer ar fi regele. Doar că astăzi a primit mat.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Doar azi a primit "mat" ? uita-te la o statistica.. sa fim seriosi..vremea lui federer s-a cam dus si adevaratul rege al tenisului e RAFA!!!

adela mohanu spunea...

:) Nu intru în polemica asta. Nadal are foarte, foarte mult talent şi îl apreciez ca atare. Dar Federer are şi ceva în plus. Stilurile lor de joc sunt foarte diferite. Iar tenisul nu se construieşte pe statistici, ci pe caractere.

E ca şi cum ne-am certa dacă e mai bună îngheţata de vanilie sau aia de ciocolată.

Anonim spunea...

Din pacate, astazi Federer nu a jucat tenis. S-a jucat cu noi de fapt. Asa cum s-a jucat si la Wimbledon.

Atatea cadouri cate a facul el lui Nadal astazi, rar am mai vazut, mai ales in setul 1 si 5.

Ce ma deranjeaza este ca poate sa joace si nu o face. Poate sa bata pe oricine din circuitul ATP si totusi il vedem infrant...

Atunci, daca nu ii mai place pe teren, de ce nu se retrage ? Oare din cauza contractului cu Nike ? Poate. E treaba lui. Dar e pacat ca strica frumusetea jocului de tenis; parerea mea.

Astazi Nadal a meritat sa invinga. Pentru ca in acest joc numit tenis conteaza doar sa bagi in teren mai multe mingi decat adversarul.

Nu trebuie sa dovedesti nimic pentru ca nu e nimic de dovedit. Asta nu intelege Federer. Si nu cred ca va intelege vreodata. Chiar daca e cel mai bun tenismen (in viata)

adela mohanu spunea...

Are 27 de ani şi e nr. 2 mondial!!!! Cum să se retragă?! Asta ar însemna să se retragă toţi de la nr. 2 în jos? E tânăr, e în top, ar fi aberant să se lase de tenis.

Cred că problema lui nu e tenisul, e psihicul. E inhibat de Nadal. Nu a avut adversar până acum 2-3 ani şi din cauza asta nu-şi poate reveni.

Ca tehnică, Federer îi e superior lui Nadal. Ca inteligenţă în joc, ca soluţii pe care le găseşte, ca strategie de meci, clar, e peste Nadal. Dar Nadal e mai tânăr, e atletic, e intuitiv şi îi contracarează toate atacurile. Exact cum am spus, arma lui e apărarea, e conştient de asta şi mizează pe asta. Bravo lui. Fără dubiu, a meritat titlul.

Dar să fim serioşi, de ce să se retragă Federer?! Real Madrid s-a retras din campionat când a câştigat Barcelona titlul?