vineri, 12 decembrie 2008

De ce sunt ecologist

Sunt 8 grade în acest moment la Sibiu. Azi-noapte a plouat. Mâţa, obişnuită cu somnicul pe calorifer, a stat toată noaptea afară. Ăştia de la televizor mint că o să avem zăpadă de Crăciun. Aiurea. Satelitul meu - de pe desktop, nu personal - îmi zice că în 21 decembrie, la Sibiu vor fi 4 grade Celsius şi "mostly sunny". Excursia de schi la Straja din acest week-end s-a anulat, că nu e zăpadă pe pârtie.

Când aveam 8-9 ani, veneam acasă de la şcoală cocoţată pe nămeţii de un metru înălţime adunaţi pe marginea drumului de maşinile de deszăpezire. Autobuzele nu circulau zile în şir, că nu le porneau motoarele. Maşina stătea blocată în curte cu săptămânile, pentru că zăpada bloca poarta.

Mi-au degerat degetele de la picioare la săniuş. Mi-am spart nasul pe stradă, unde patinam ca-n vis, că era gheaţă de 10 centimetri. Bunicul îmi ascuţea patinele o dată pe săptămână, atât de des se toceau. Aveam om de zăpadă în curte la misiz buni 3 luni, din decembrie până în martie. Băieţii se băteau cu săbii din ţurţuri de gheaţă. Ajungeam în casă cu mănuşile, fularul şi ciorapii solidificaţi - îngheţa zăpada pe ei.

Şi încălzirea globală e doar glumă?

3 comentarii:

tudor CeMerita.ro spunea...

Vara la ora 9 dimineata puteai pleca linistit de acasa... era placut. Acum la ora 8 mori de cald. De Craciun aveam intotdeauna zapada. Acum avem de Pasti. Stiai ca vara pleci de acasa in tricou si iarna cu manusi. Acum vara pleci cu geaca pe tine si iarna in tricou. Nu sti niciodata cum va fi vremea mai tarziu.
La fel cum noi acum nu putem concepe faptul ca in Africa sunt si 40-50 grade celsius, copiii nostri nu vor concepe ca au existat 4 anotimpuri.

adela mohanu spunea...

Cât de trist! În primăvara asta nici nu am apucat să fac poze cu copacii înfloriţi. S-au scuturat în mai puţin de o săptămână. Până m-am dezmeticit, aveau deja frunze.

Anonim spunea...

Acu` 10 ani, mă dădeam cu patinele pe un lacul de acumulare şi n-aveam nicio frică - ţinând cont că pe acelaş lac, unii făceau derapaje cu maşina în aceiaşi zi...
Azi, 12 decembrie, am stat toată ziua în tricou...
La birou, robinetele radiatoarelor erau date pe "fulg" şi geamul era deschis - şi n-am tremurat nicio clipa...
Mai mare a fost mirarea când am aparut într-o instituţie din Sibiu în acelaş tricou... "Nu vă e rece?!" - intreba o domnişoară secretară...
În schimb, azi noapte, am fost în Liquid. Am plecat înspre casă în jurul orei 2:30... Bătea un vânt, de abea înaintai - nu era rece, dar era vânt...
De dimineaţă în drum spre serviciu am văzut o copertină a unei case de schimb valutar de pe Mihai Viteazul smulsă de vânt şi mutată vtro 10m de locul de unde fusese amplasată iniţial...