joi, 18 decembrie 2008

Ce fel de prefect vrei?

Apel pentru depolitizarea administraţiei publice şi întărirea statului de drept

Organizaţiile semnatare constată intenţia exprimată de partidele politice angajate în negocierile pentru formarea majorităţii guvernamentale de a promova atât la nivel ministerial, cât şi la cel judeţean, principiul în baza căruia se asigură aşa zisa coerenţă politică prin trecerea sub autoritate politică monocoloră a funcţiilor publice.
Astfel, toate poziţiile publice de autoritate, fie la nivel ministerial, fie judeţean, urmează a se afla sub conducerea partidului care deţine portofoliul ministerial sau preşedinţia Consiliului judeţean. În acest context, remarcăm şi faptul că preocuparea pentru combaterea corupţiei nu apare ca prioritate în textul Parteneriatului pentru România.
De aceea, organizaţiile semnatare ale prezentului apel cer imperativ actorilor politici şi instituţionali implicaţi să renunţe la aceste proceduri care riscă să accentueze corupţia şi să deterioreze grav funcţionarea statului, prin posibila reducere a transparenţei şi a pârghiilor de control al actului decizional.
Asigurarea depolitizării administraţiei, dialogul cu societatea civilă - inclusiv actorii sociali - şi consolidarea statului de drept sunt condiţii necesare şi obligatorii pe care orice guvernare responsabilă trebuie să şi le asume.

Semnatari:
Asociatia Pro Democraţia
ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei
Blocul Naţional Sindical
Cartel Alfa
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie
Freedom House Romania
Grupul pentru Dialog Social

-----------------------------------------------------------

Foarte frumos. Won't happen.

Cred că acesta va fi singurul gest de oarecare revoltă faţă de un sistem cu care deja ne-am obişnuit. Fie că ne cheamă organizaţii de apărare a democraţiei, fie că ne cheamă jurnalişti sau observatori europeni. Toţi aşa-zişii funcţionari publici, numiţi anterior politic, vor fi schimbaţi. În locul lor vor veni alţii, la fel de numiţi politic. Ce să le şi răspunzi la întrebarea "păi dacă ei i-au numit politic, ce să facem, să lucrăm cu oamenii lor?!".

Mi se pare cinică sinceritatea, seninătatea cu care, la Sibiu, Ioan Cindrea, preşedintele PSD, a recunoscut că noul regim va schimba prefectul, pentru că "aşa se face". Ilie Mitea este un fost membru PNL, partid în care cu siguranţă se va şi întoarce, după ce va termina acest joc de-a independenţa într-o funcţie - haha - publică.

Nimeni nu vorbeşte despre faptul că prefectura este o instituţie de control. Carevasăzică, veghează la corectitudinea legislativă, administrativă a instituţiilor publice din judeţ. Păi dacă nenea din fruntea ei este un om politic, cam pe cine va controla el? Tot pe oamenii lui, numiţi şi ei politic?

Ce "lasă-mă să te las"! Ce "închide ochii, ca să mănânce şi gura ta"! Ce joc grotesc de-a puterea!

Niciun comentariu: