Fermentaţia politică rezultată în urma combinării stângii asumate a României (PSD) cu stânga deghizată a României (PDL) s-a extins către membrele sale periferice - aşa-zisele instituţii "independente" din administraţia locală, prefecturile. Ca principiu democratic, prefecturile sunt instituţiile de control guvernamental a legalităţii actelor emise de consiliile locale şi judeţene. Cei mai ocupaţi funcţionari dintr-o prefectură ar trebui să fie, teoretic, juriştii. Şi tot teoretic, şeful lor ar trebui să fie - permisă-mi fie exprimarea - cel mai independent dintre independenţi. În aşa fel încât, ori controlează un primar fdgr-ist, ori unul liberal, social-democrat sau democrat-liberal, puţin să-i pese de adeziunile lor de partid.
Potrivit legii, prefecţii în România sunt înalţi funcţionari publici, apolitici. Hahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Ce simplu e să fii apolitic în ţara asta - îţi demisia de la partid şi gata. Tu n-ai făcut niciodată politică în viaţa ta. Nu te-ai războit niciodată cu adversari de la alte partide, nu ai niciun dinte împotriva nimănui, ai înalte calităţi morale şi nobila înzestrare a imparţialităţii şi ca atare te califici cum nu se poate mai bine pentru funcţia de prefect.
Pentru mine, abordarea pe care o are presa vizavi de acest subiect este halucinantă. La curent cu toată teoria, jurnaliştii asistă absenţi şi marginali la schimbările de prefecţi. Analiştii apar la toc-şou-uri şi ne îndeamnă să ne obişnuim cu ideea, e normal ca orice Guvern nou-instalat să schimbe prefecţii. Păi, tataie, şi teoria...? Cum rămâne cu teoria?
Sunt multe cazuri de foşti prefecţi (evident, la rândul lor numiţi politic, controlaţi politic, executanţi politici) care au dat Guvernul în judecată pentru că au fost înlocuiţi din funcţie. Culmea, în statul ăsta român, schizoid cum e el, au şi câştigat. Pentru că unii procurori şi unii judecători din ţara asta cunosc teoria şi o şi aplică. Este cazul lui Ion Ariton (apolitic, dar preşedintele PDL Sibiu), lui Cristian Marius Vladu (apolitic, dar candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara din partea PDL) şi al lui Orest Onofrei (fost subprefect, apolitici şi el, dar candidat din partea PDL Suceava la alegerile parlamentare). Asta ca să citez cele mai recente exemple.
Guvernul PDL (plus PSD) al României, adică oamenii care i-au dat la greu în judecată pe liberali pentru schimbările din funcţii, abia aşteaptă să facă exact acelaşi lucru pe care anterior l-au contestat. La Sibiu vine în fruntea Prefecturii Constantin Trihenea, apolitic şi dumnealui, dar consilier local din partea PDL şi candidat PDL la parlamentarele din noiembrie.
O ţară tristă, plină de umor.
sâmbătă, 24 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
pai nu vezi ca au schimbat si legea, ca sa poata noii prefecti sa-si faca studiile mai iute..si sunt numiti cica provizoriu pana cand le au. In 20 de ani corpul prefectilor va avea o mie de oameni:))doar din cei dati afara la fiecare schimbare de guvern si fara sanse sa pupe prefectura daca nu le vin proptelele la putere. Asta-i naţia lu' peşte prăjit.
Dacă-i naţia de vină avem o problemă, că şi noi suntem în aceeaşi mămăligă. Eu cred că parveniţii-s de vină. Şi-au făcut gaşca lor şi ne conduc. Dacă acceptă pe cineva la bord, trebuie să corespundă criteriilor lor morale. Toţi, aceeaşi supă reîncălzită.
Ma gandeam la titlu. Si nu pot sa spun decat ca le doresc sa-i DOARA-N DOS pe bune pe toti aistia.
Sa simta.
Amu' daca o sa-i vedem mergand cracaati pe strada, o sa stim si noi de ce.
Ade, natian este de vina pentru ca natia accepta lucrurile astea asa cum le dicteaza "unii".
Vladu nu este presedintele CJ Hunedoara. Postul a fost castigat de PNL.
tudor - no, tu, ca membru al naţiei, ce faci ca să NU accepţi situaţia?
răzvan - de asta am şi zis "candidat" :)
Trimiteți un comentariu