Deşi Rusia a anunţat oficial astăzi că a întrerupt alimentarea tuturor conductelor care trec prin Ucraina, declaraţiile politicienilor continuă să fie liniştitoare. Tot gazul de import al României vine din Rusia prin Ucraina, deci chiar să nu ne temem deloc?
Am căutat să văd ce zic autorităţile din alte ţări europene cu situaţie similară. Germania şi Italia, care importă cam tot atâta gaz din Rusia ca şi noi, în jur de 40%, surprinzător, zic acelaşi lucru: "Nu vă faceţi probleme, avem rezerve pentru câteva săptămâni". Marea Britanie, ceva mai realistă, recunoaşte că ar putea creşte preţurile la gaz şi energie, tocmai pentru că trebuie să găsească soluţii alternative de alimentare. În Serbia şi în Bulgaria, situaţia e critică. La sub minus 25 de grade Celsius, cele două ţări slave (iacătă că şi economic vorbind) primesc 90 la sută (!) din necesarul de gaz din Rusia, prin Ucraina. S-au închis şcoli şi fabrici din cauza lipsei de energie. Polonia, care importă şi ea vreo 60% din necesarul de gaz, nu zice nici că-i subţire, nici că-i groasă, dar anunţă o întâlnire la nivel înalt între preşedintele Lech Kaczynski, un politician ruso-critic şi preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko.
Ei, de asta nu poate spune Uniunea Europeană nici hăis, nici cea. Pentru că fiecare dintre regiunile ei, deocamdată ţări, au relaţii diferenţiate cu Rusia şi sunt afectate în consecinţa acestora de criza gazului. Să stăm, totuşi, liniştiţi. Specialiştii spun că, în 50 de ani, epuizăm toate rezervele de gaz de pe planetă. Abia atunci o să devină distractivă viaţa în România, căreia nici prin vârful firelor de păr nu-i trece gândul să dezvolte surse alternative de energie.
miercuri, 7 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
La multi ani! Off topic si on topic in acelasi timp :)
:) Chiar că. Şi mulţumesc asemenea.
Trimiteți un comentariu