Cel mai tare îmi place că Moşul şi-a făcut un obicei de a-mi pune sub brad de fiecare dată cel puţin o carte. De ziua mea, la fel, în pacheţel găsesc (şi) o carte. Din păcate n-am nume de sfânt şi nici nu sunt şanse să mă canonizeze vreun for, aşa că doar de două ori pe an primesc cadoul meu preferat. În rest, mi-l fac singură.
Anul ăsta (trecut, dacă anul începe de Revelion şi nu de Crăciun, deşi e absurd să fie aşa) am găsit sub brad Minima Moralia de Theodor Adorno.
Astăzi am găsit nu sub brad, ci pe net - nu o carte, ci un blog. Dar despre cărţi. Ba nu, nici despre cărţi. Un blog creat de oameni care nu şi-au pierdut speranţa că printre ei mai există semeni iubitori de cărţi. Îi caută şi, culmea, îi găsesc. Nu plimbându-se prin discuţii livreşti anevoioase şi critici rigide de stilistică şi compoziţie, ci plimbându-se pe stradă. Ce chestie, pe stradă sunt oameni cu cărţi, iar autorii blogului îi fotografiază. Şi iată demonstraţia suficientă şi irefutabilă!
Pe carteadingeanta.com, cea mai recentă fotografie postată a fost surprinsă în Bucureşti, în metrou. O fetiţă îmbrăcată în roz, cu o carte în mână. Sigur că lumea citeşte!
miercuri, 14 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
da... si eu ma tot uitam pe blogul asta. e dragut rau :)
multa lume citeste in metrou, sa stii. si imi povestea o prietena de un obicei al francezilor mi se pare, ca cel care citeste o carte si nu mai are nevoie de ea sa o lase pe o banca, sau altundeva, ca sa o poata lua altcineva si s-o citeasca. dragut, nu?
uite - http://sabinaaway.blogspot.com/2008/07/book-books-livre-livres.html
Da, în ţările civilizate se practică schimbul de cărţi. Începe şi la noi, încet-încet. Eu încă sunt mult prea ataşată de ele încât să le las baltă, deşi rar de tot după ce citesc o carte o mai iau în mână. Că doar am caietele mele său ghiiic de notiţe :P
Da, chiar se citeste mult in metrou, e si normal, distantele sint lungi, dar nu e doar acesta motivul - se citeste mult, in general. Eu vedeam in metrou oameni citind carti importante, nu flu-flu; la inceput ma miram, eram si eu victima unor prejudecati... Iar bloguri despre carti sint multe, unele foarte bune, se citeste in draci in Romania, e doar o prejudecata post '90, dar deja invechita, asta ca nu prea se mai citeste.
M-a bucurat postarea ta!
Exista si un blog care anunta intilnirile cu schimburi de carti, din Bucuresti sau Timisoara - se merge la cafenea cu teancul (oricine are in casa carti primite si care nu ii sunt pe plac suta la suta) si se face un trafic...
Vera
Vera - mă bucur că ai trecut în vizită. Mai citesc şi eu bloguri despre cărţi, ăsta însă mi-a plăcut pentru că vrea ceva simplu - doar să arate că oamenii citesc. Să arate asta vizual, fără artificii.
Nu ştiu totuşi dacă va veni ziua în care să renunţ la cărţile mele din bibliotecă. Parcă mi s-ar rupe sufletul după ele...
Clar, nici eu nu m-as indura de vreuna. Mai ales ca nu o data s-a intimplat ca o carte oropsita ieri sa fie vedeta de azi (sa zicem ca zilele sint ani; citim cu ochi diferiti la virste diferite).
Dar stii ce fericiti pareau oamenii aia punind pe bloguri "capturile" de dupa o partida de schimburi? Si erau delicioase mesele incarcate de cartile-orfeline, gata sa fie oferite... (chiar, mai avem prin casa si carti in dublu exemplar; eu le impart cui banuiesc ca le-ar aprecia)
Ma gindeam ca poate organizam noi cindva in Sibiu, cine stie?..
Vera
Din câte ştiu, chiar duminica asta a avut loc un schimb de cărţi, organizat de bookblog. Am vrut să mă duc, dar am fost condiţionată de starea precară de locomoţie :)
Trimiteți un comentariu