duminică, 22 martie 2009

Tu l-ai abandona?

Zeci de mii de părinţi români şi-au lăsat copiii în ţară, în grija bunicilor şi au plecat să muncească în străinătate. Unii dintre ei n-aveau ce să le dea de mâncare, alţii aveau, dar îşi doreau un frigider nou. Acum, zeci de mii de copii din şcolile româneşti au grave probleme de comportament şi de adaptare. Fie că au impresia că li se cuvine totul, graţie portmoneelor umplute de părinţii lor înstrăinaţi, fie că se simt abandonaţi şi se refulează violent, multe dintre şcoli au ajuns ringuri de luptă. Iar în ring se aplică regulile din junglă.

Am auzit multe poveşti din şcolile sărace, unde copiii nu mai sunt copii, unde sufletele s-au abrutizat. Vina, dacă se poate vorbi de o vină şi nu de un destin, este a părinţilor lor. Şi dacă societatea nu i-a pregătit suficient? Dacă sistemul n-a ştiut să prevadă consecinţele, n-a ştiut să le arate calea? Ar fi plecat părinţii români în pribegie dacă înseşi condiţiile din ţară - şi nu mă refer doar la cele materiale - nu i-ar fi împins acolo? Ar fi plecat dacă ar fi putut obţine un tractor cu care să-şi are ogorul (sunt gârlă de fonduri europene pentru asta), ar fi plecat dacă în şcolile din satul lor ar fi existat apă curentă, ar fi plecat dacă funcţionarii din Primăriile lor nu i-ar fi tratat ca pe nişte nimicuri care se îmbracă de la second hand?

Şi acesta este sindromul - generaţia second hand a născut generaţia hard hand. Aia care dă cu pumnul.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu ce sa zic...atatia copii din generatiile anterioare au fost crescuti de bunici iar parintii nu erau plecati la munca in strainatate. Copii care au crescut frumos si fericiti in casa bunicilor de la tara.
Sa fie bunicii din ziua de azi prea apasati de griji incat cresterea unui nepot sa fie o mare povara ?
Sa fie copii din ziua de azi prea pretentiosi incat absenta parintelui sa fie o mare frustrare ?
Chiar nu stiu...

Anonim spunea...

Fac parte din categoria copiilor lasati acasa. Din fericire am avut "graunte" ca sa depasesc "hard hand"-urile. Dar stiu foarte multi copii, ei ma rog deja adulti, care "de cind a plecat mama" au pasit strimb si inca n-au gasit cararea corecta. La general, viata noastra, este impartita in 2 categorii mari :1. cind parintii(mama) erau acasa, 2. cind au plecat.....pentru multi ultima e cea mai incapatoare