marți, 10 martie 2009

Moral sau imoral - 4 ani închisoare pentru o crimă

Povestea e lungă, dar rezumat, treburile stau cam aşa: vizavi de casa Lui Kimberly Cunningham (foto) locuieşte cumnatul ei, Coy, într-o rulotă, împreună cu fiul său. Beţiv şi scandalagiu, Coy le face zile negre lui Kim şi copiilor săi ani de-a rândul. Amanda este fiica lui Kim, terorizată de verişorul său, Cory. Într-o bună zi, însă, Amanda se trezeşte plângând din somn şi îi povesteşte mamei sale un lucru pe care-l ţinuse secret câţiva ani: pe când avea doar 9 ani, unchiul său, Coy, a violat-o. De două ori. Imaginaţi-vă ce simte o mamă într-o asemenea zi.

Kim s-a dus aţă la atelierul auto la care lucra Coy, cu pistolul în geantă. L-a chemat în parcare şi l-a întrebat de ce a făcut asta. Bărbatul a început să râdă sfidător, s-a întors pe călcâie şi a plecat spunând "Aşa, şi? Ce-ai de gând să faci?". Kim a scos pistolul din geantă şi a descărcat toate cele 5 gloanţe în corpul cumnatului său. L-a încărcat din nou şi i-a mai tras 3 gloanţe în moalele capului.

Asta s-a întâmplat în 2003, în Tennessee, SUA. Procesul a avut loc în 2007 şi a ţinut toată comunitatea cu sufletul la gură. În proces a fost chemată şi Amanda, care le-a povestit juraţilor cum a fost violată, la doar 9 ani, de unchiul său. Juraţii nu au fost în stare să se pună de acord şi procesul s-a reluat. Încă o dată mărturiile şi umilinţa publică. După deliberări îndelungate, Kim a primit doar 4 ani de închisoare pentru crima sa.

Moral sau imoral?

Ce-ar face justiţia din România? Este dreptatea apanajul conştiinţei populare - cum se întâmplă cu juraţii în America - sau este nevoie de reglementări stricte şi legi inflexibile - cum sunt cele româneşti? În sistemul nostru paralizat de proceduri, ce pedeapsă ar fi primit Kim? Şi ce ar fi meritat, de fapt?

Mă pun în pielea ei. Aş fi avut tăria să NU fac acelaşi lucru? Aş fi avut limpezimea să scriu citeţ o plângere la Poliţie? Aş fi avut încredere că asta va rezolva ceva?

Fiţi juraţi în procesul lui Kim - ce verdict aţi fi dat? Dar înainte de asta, cunoaşteţi-o mai bine. Un film realizat de ABC, aici.

Eu mă pronunţ: justiţia americană împarte mai multă dreptate decât cea românească. Pentru că dreptatea nu stă în litera legii, ci în conştiinţa oamenilor.

Prevăd deja contra-argumentul: cum ar fi să ne facem toţi dreptate? Hai să ne ucidem toţi vecinii pentru că au intrat cu gardul 5 centimetri peste curtea noastră. Nu mi-l serviţi, că o faceţi degeaba. O mamă care află că fiica sa a fost violată nu suportă termen de comparaţie valabil pe lumea asta.

6 comentarii:

zafox spunea...

femeia aceea nu putea sa scape chiar fara nicio pedeapsa.. dar sunt de acord cu verdictul. cat despre situatia in romania... avand in vedere ca au ajuns sa fie condamnate femei de 70+ ani pentru niste motive banale in timp ce altul care fura/omoara fara nicio remuscare scapa prin intermediul pilelor, e destul de evident si verdictul dupa justitia romaneasca.

tudor CeMerita.ro spunea...

greu de spus. normal l-as impusca si eu pe ala de cap si nu cred ca m-as opri la jumatatea cartusului al doilea. dar totusi... nu asa am face toti chiar si cu tampitii ce ne taie calea in trafic? unde s-ar ajunge. trebuia inchisa, e bun verdictul. dar cred ca mai bine era sa gaseasca un motiv de autoaparare. greu nu era :)

adela mohanu spunea...

Da, sunt de acord că femeia trebuia să primească o pedeapsă. Această pedeapsă, de 4 ani, mi se pare justificată. Dar vorba lui zafox, în România se închid femei de 70 de ani pentru că ar fi ocupat ce-ştiu-eu-ce terenuri. Că aşa scrie la lege, aşa e procedural...

Anonim spunea...

Femeia si-a primit pedeapsa. 4 ani inseamna, totusi, foarte mult. Si daca e sa faci comparatie cu justitia din Romania, si aici se dau pedepse asemanatoare pentru cazuri mult mai grave, cum ar fi clamparii, de exemplu, care au primit intre 4 si 6 ani pentru un complex de infractiuni, nu doar o crima simpla. Pana la urma, e vorba de solidaritate cu un om care a trecut printr-o experienta groaznica. Dar eu nu pot sa fiu de acord cu reactia ei. N-avem niciun drept sa luam o viata, indiferent de circumstante. O inteleg dar nu o aprob.

adela mohanu spunea...

Păi vezi, aici vine greul. Dacă ai fi printre juraţi, ce ai alege? Că şi eu o înţeleg, dar principial nu sunt de acord cu crima. E foarte grea problema de morală. Nu cred că aş fi vrut să fiu printre juraţi.

Anonim spunea...

aceeasi pedeapsa i-as fi dat-o si eu