duminică, 22 martie 2009

Fascinaţia morbidului

Poporul ăsta a dezvoltat o atare fascinaţie a morţii, mioritică, cosmică, încât societatea modernă o reflectă în câştiguri. Televiziunile se întrec în a avea cadre cât mai bune de la înmormântări, iar asta le aduce un rating frumuşel şi de aici câştigurile aferente.

Astăzi, toate televiziunile s-au bulucit la înmormântarea lui Ion Dolănescu. Nu cad în păcatul ipocriziei, nu-l numesc "marele artist al muzicii populare româneşti", pentru că mie nu mi-a plăcut niciodată Dolănescu. Desigur, nu reprezint un criteriu, alţii pot să-l plângă cu foc, dar deja dezvoltăm tehnici ale spectacolului morţii. Orice boală, orice înmormântare devine subiect de presă şi de dans în public, cu coroane, omagii şi discursuri funebre. Că devine subiect de presă e una, dar că toată lumea benoclează ochii la scenele groteşti e deja simptomatic.

Cred că moartea îşi freacă palmele de bucurie, în ţara ei veştedă, când vede ce uşor se câştigă meciurile cu viaţa, în România.

Sorsa foto: Cotidianul.ro

7 comentarii:

Alina Alexa spunea...

Sunt total de acord cu tine, Ade. Oricum, televiziunea asta de "audienta" este un izvor nesecat de rau la stomac. Dar, majoritatea dicteaza mereu, in cam toate domeniile. Din pacate...

Spor in toate!

Lucian spunea...

nu m-am uitat azi la tv, dar am trecut pe langa unul si am vazut sicriul de deasupra. otv transmitea in direct de deasupra mortului. probabil audientele o sa fie mari

Anonim spunea...

...sa-l "facem" erou national ca doar s-a nascut intre Carpati si canta ca o muiere!

cibinensis spunea...

Un fel de scenariu La Strada mai macabra si cu accente tragico-comice. sa fotografiezi un cadavru...
Mi se pare o perversiune abjecta !
Nu mai exista alte preocupari mai demne ?
Sugerez sa vizionati inmormantarea cantaretei Nellie Melba (Australia)pe You Tube.
felicitari unei autoare talentate.

Anonim spunea...

da, din pacate devine un obicei ca televiziunile sa trasnforme momentele triste in momente penibile.De acord, dai stirea pe post, sa afle tot poporul, dar de aici pana a transforma stirea in circ, este drum lung !
Cred ca ar fi mult mai elegant daca televiziunile ar prezenta emisiuni "in memoriam". Cand moare un actor, sa dea cateva filme sau spectacole de teatru in care a jucat respectivul, cand moare un cantaret, sa dea spectacole / concerte la care a participat respectivul. In felul acesta cui i-a placut artistul, se uita, cui nu, nu se uita...simplu si elegant.

Anonim spunea...

Draga Gigele, ai putea sa-ti parerile proprii pt tine, oricum nu e de colo sa strangi puhoi de lume la cap

pops spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=iaBtLYkImgg

ia cu pita adielooooooooooooooo