miercuri, 11 martie 2009

Pijamale în Piaţa Mică

Romantic peisaj pentru turiştii care vizitează centrul istoric al Sibiului. Dar ce zic eu turişti, chiar şi pentru nativi ca mine, care se întâmplă ca în treacătul lor efemer să îşi ridice ochii din pavaj, către arhitectura surprinzătoare din Piaţa Mică. Acolo, în văzul lumii, deasupra unui des frecventat local, locuiesc două perechi de pijamale. Una albastru ciel şi una roz cu dungi. Adesea, mai ales la orele târzii ale dimineţii, până înainte de prânz, ele se odihnesc suav în dunga ferestrei. Par leşinate după o noapte lungă de caznă.


Şi aici revenim la disputa: este centrul istoric al locatarilor şi ca atare se pot manifesta liber şi oricum sau este oglinda oraşului şi atunci trebuie curăţat, spilcuit, parfumat şi dat spre folosinţă ochiului estetic?

7 comentarii:

Anonim spunea...

:)) Eu am vazut acu doi ani, cam in acceasi zona deci inclin sa cred ca era acceasi familie, un domn in capot, ca altfel nu-i pot spune, in papucei "de casa" cu un ibric in mana. A mers frumos pana la canal, l-a varsat, a cercetat zona cu un aer de "asta-i mosia mea, ce frumos arata!" si s-a dus in treaba lui. Totul se intampla intr-o sambata sau duminca pe la 8.00.

Sa revenim la Tiriac. Glumesc!!:) Cred ca e vorba strict de bun-simt. De ce pijamalele din Piata Mica arata mai rau decat alea din orice alt cartier de blocuri din Sibiu?

adela mohanu spunea...

Că-s sub directa şi nemărginita atenţie a obiectivelor foto :P E ca şi sum ar ieşi unul din ăsta, cu ibricul în mână, în Piaţa San Marco din Veneţia. Aş fi prima care l-aş poza, îţi dai seama :))

Anonim spunea...

Nu ai vazut inca ferestre din centrul istoric unde troneaza mandre de ele pernele cu puf scoase la aerisit ? Eu am vazut ! In piata Mare si pe strada Mitropoliei ! Sa aerisesti hainele, nu-i un lucru rau, chiar medicii o recomanda...ca unii nu tin la intimitatea lor (perna, pijamaua, patura sunt lucruri personale, care nu trebuie aratate la toti)asta e altceva! Poate oamenii nu au feresetre cu vedere la curte, ce sa zic ? Dar hai, ca nu-i asa grav. In orasele din Sicilia asa ceva e la ordinea zilei ! Acele ferestre pline de haine scoase la aerisit chiar au devenit o emblema pentru acea partea a Italiei. Si pe turisti
nu-i deranjeaza, dimpotriva !

Ada Angharad spunea...

Pai sa dea primaria un edict in care sa enumere exact ce ai voie sa pui in fereastra. Sa specifice culoarea, care trebuie sa fie in armonie cu zugraveala exteriorului. Sa nu zgarie la retina miile de turisti care viziteata Sibiul. Cred ca e la latitudinea fiecaruia cand si ce pune in geam. Tine de intimitatea mea si de dreptul locuintei ce fac in casa, si fereastra e parte din
casa. aspiram noi la statutul de centru turistic, dar asta nu justifica sacrificarea identitatii.

Anonim spunea...

pentru turistii cu care am vorbit eu tocmai aceste imagini reprezentau spcificul Sibiului. Unii mergeau in curti sa caute rufe puse la uscat pentru ca la ei nu vad asa ceva... Deci fiecare gest natural are farmecul lui. Altfel cu parfum si fard mult nu creezi decat o papusa sau un parc de distractii fad...

Anonim spunea...

Nici mie nu-mi place sa vad cum unii isi atarnta lenjeria pe la geamuri, dar nici nu ii poti obliga sa nu o faca. Este casa lor si in casa lor fac ce vor !
Eu pot sa-mi beau cafeaua pe terasa chiar daca deasupra sta asezata frumos o pijama. Nu cred ca asa o mare problema, zau !

Anonim spunea...

mie imi place imaginea, este romantica, idilica, aduce caldura in viata Pietei. Asa si ar trebui sa fie orasul, un loc in care sa traieste. se traieste curat vad in aceste poze.

centrul istoric este al tuturor sibienilor, nu este o proprietate personala al celor care traiesc acolo. este al lor, al meu, al tau, al celor care platesc impozite precum si al celor care stau pe alte strazi care au fost de curand asfaltate, pt acest lucru s-a putut datorita hoardelor de turisti care impanzesc anual orasul.

asa ca fiecare avem dreptul nostru: ei sa isi puna rufele la uscat sau sa stea in papucei, noi sa ne plimbam sau sa lucra, ei - turistii sa se minuneze.