miercuri, 25 martie 2009

Femeie, calmez-toi!

Monitorizez de ceva timp toleranţa şoferiţelor la trecerile de pietoni. Cu strângere de inimă vă anunţ rezultatele finale: tinde către zero.

Mi-a fost nu ştiu cum să-mi fac gaşca de minune şi să dau publicităţii aceste rezultate, dar testul meu a avut punctul culminant astăzi, în jurul amiezii. Încercam să traversez strada Mitropoliei, chiar la Muzeul de Istorie. Cât să aibă trecerea aia de pietoni, fără locul de parcare înglobat? Trei metri? Cam aşa. Pun pasul. Vine o maşină. La volan, o şoferiţă. Nici gând să încetinească. Încă una. Aşijderea. Încă una. Trasă la indigo. La a patra deja fierbeam de draci - cum pustiul mamii lor s-au nimerit patru şoferiţe la rând, una mai de-sensibilizată decât ailaltă?! După principiul că unde-s patru, urmează şi a cincea, îmi iau inima-n dinţi şi dau să traversez. Fie ce-o fi. Maşina încetineşte uşor, frânează pe nesimţitelea, eu trec pâş-pâş, nu mă claxonează nimeni şi ajung teafără pe trotuarul opus. Arunc o privire: la volan, un bărbat. Ptiu, drace!

Nu e prima oară când observ nesimţirea şoferiţelor la volan. Tot astăzi, dincolo de podul Cibin, la intersecţia cu strada Lungă, una se pusese de-a latul străzii, în virtutea semnului de drum cu prioritate. Păi bine, fato, şi bunul simţ? Ăsta n-are prioritate?

S-or imbeciliza femeile?

Eu am altă teorie: femeile nu au atenţie distributivă. Că n-au. Nu-i în dotările-standard. Ca atare, cum drumul în sine necesită foarte multă atenţie, trecerea de pietoni vine ca un apendice care poate fi şi trebuie ignorat, pentru că deturnează simţurile de la obiectivul principal: şoseaua. Tot aşa şi cu drumul cu prioritate. Păi dacă e cu prioritate, mă bag. N-am timp să analizez situaţia, că dacă vine altul şi n-are loc de mine, că poate încurc circulaţia, că poate n-am loc în coloană şi-mi las hurdughia de-a latul. Nu, domle. Scrie acolo alb cu galben, că-i cu prioritate? Ce vrei mai mult?

Aveţi răbdare cu ele, finuţele şi delicatele. Îşi vor dezvolta restul reflexelor în timp.

11 comentarii:

tudor CeMerita.ro spunea...

pe mine ma scot din sarite femeile care intotdeauna au senzatia ca tu, ca barbat, esti obligat sa le dai prioritate orice ar fi. Am primit nenumarate injuraturi si incruntari pe motiv ca pur si simplu respectam semnele de circulatie asa incat am avut nesimtirea sa le tai calea.

Anonim spunea...

Apropos de atentie distributiva, sau lipsa acesteia, asta este motivul pentru care am renuntat sa continui scoala de soferi.
Imi era prea frica la volan sau nu am atentie distributiva ? Nu stiu exact, cert este ca prefer sa raman pieton tot restul vietii.

Brylu spunea...

mda. ca deobicei muierile au o scuza. patetica, dar tot scuza se numeste =))

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

am vazut o tipa ieri ...pe Milea la iesirea din SB ultimu semafor... s`a oprit in mijlocul intersectiei... probabil se facuse rosu si a franat si a ajuns pana acolo :)) si cei care voiau sa intre pe Rahovei nu aveau cum...de ea... :))... ma dispera femeile la volan...nu toate...sunt si exceptii dar foarte foarte rare...

adela mohanu spunea...

Mă, da unul să nu încercaţi să le spălaţi din păcate... :P

Orin spunea...

La mine lipsa atenției distributive la volan se manifestă în felul următor: nu la trecerile de pietoni ci atunci cînd trec pe lîngă un nefericit care vrea să plece de pe loc și e full în trafic... și eu îl văd prea tîrziu... și mă gîndesc că am fost nașpa că știu cum e să nu te lase nimeni! Și, întotdeauna de părerea că au și bărbații catastroficii lor la volan!

Orin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

De regula sunt baiat gigel in trafic, chiar si cu soferitele, ca tot veni vorba.
De fapt soferite este improriu spus, deoarece nu am intalnit vreuna in trafic. Fara urma de misoginism marturisesc ca exemplarele perturbatoare ale traficului sunt niste biete conducatoare auto. Permisul de conducere nu atesta ca cineva este sofer ci faptul ca persoana respectiva are dreptul sa conduca un autoturism pe drumurile publice. Acest aspect, fireste, este discutabil la fel ca si abilitatile femeilor cu veleitati de sofer.
Nu mai gasesc link-ul in care niste specialisti au ajuns la concluzia ca lumea ar fi mai buna fara femei...la volan. :) Cine sunt eu sa-i contrazic?

adela mohanu spunea...

Ei, las că-l contrazic statisticile accidentelor :P Dacă e s-o luăm chiar aşa în serios...

Ciprian D. spunea...

Categoric discutabil...in fond statisticile nu contin autorii morali ai accidentelor(femeile), basca factorii externi, net perturbatori, in speta femeile!