luni, 9 iunie 2008

Pentru România


Am mai spus, am o disfuncţie din născare: oriunde văd tricolorul, oricând joacă România, oricum s-ar numi ocazia de mândrie naţională, sunt prima care să se bucure. Bineînţeles, tinerii intelectuali care au adoptat noul curent al renegării m-au întrebat de foarte multe ori "De ce?". Pentru că, nu-i aşa, uite ce ţară de proşti needucaţi avem, ce de hoţi, ce de mişei, ce de politicieni de joasă speţă, ce de "jmekeri", ce de minţi înguste, ce de nesimţiţi... Că doar îi ştiţi, îi ştim şi ne ştie toată lumea. Şi totuşi, "De ce?".

De ce mă furnică şira spinării când aud imnul naţional şi de ce răspund cu mândrie la întrebarea "De unde eşti?" ori de câte ori mă aflu într-o ţară străină?

Habar n-am. Ăsta e răspunsul. E ca orice fel de dragoste, n-o poţi explica aritmetic. Suma calităţilor unui om nu explică faptul că ţi-e cel mai bun prieten, iar suma defectelor altuia nu explică de ce îţi e antipatic. Ba dimpotrivă. Suma defectelor în pofida cărora un om ţi-e jumătate poate fi semnul unei mari iubiri. Dar nici asta nu-i o regulă.

Aşa iubesc şi România. Inexplicabil şi în pofida tuturor contra-argumentelor.

Mi-ar plăcea să simt mai des gâdilături în palme şi fluturi în stomac, pentru că sunt născută în România. Meciurile de fotbal sunt o ocazie bună, dar cam rară şi efemeră.

Hai Româniaaaaaaaaaa!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Tineri intelectuali? Din pacate majoritatea tinerilor intelectuali sunt niste nimeni pentru mine (sper sa nu se simta nimeni ofensat, dar din moment ce intelegi postul adelei, nu te incadrezi). Tineri care termina o facultate cum o termina, au "studii superioare" (mi-a venit in minte un tanar care l-am intalnit in spital, cand stateam la capul "unei fete" - nu vreau sa imi mai aduc aminte :) - acum cateva zile, a terminat inginerie calculatoare si el nu stia ca are doar un ficat, se LAUDA ca din cauza bauturii i-a murit UN FICAT... patetic? nu numai, zic eu) si care prefera sa conduca un taxi sau sa plece prin tarile calde "ca poate asa mai pot pune mana si ei pe ceva". Spiritul asta patriotic e pe moarte in tarisoara asta care e si asa satula de atatia prosti, incult si cocalari. In tarile mai sus amintite, spiritul patriotic inseamna Carmen Serban, Nicolae Guta, Adrian Copilu Minune si alti ilustrii cantereti si artisti de genul asta. Ba nene, stai putin ca deja esti prea prost.
Ma uitam si eu la meciul Romania - Franta (desi febra imi dadea tarcoale - traiasca spitalele romanesti) si am vazut acel "prea-avut" domn, cu un lant destul de gros ca sa poti trage un matiz cu el.
Dar, peste toate, iubesc tara asta, poate mai mult partea neinvadata inca de cocalari, unde maneaua si prostia inca nu a atins cotele urbane.

ps: scuze daca am aberat, dar la febra care o am, sta termometru sa se sparga :)

adela mohanu spunea...

Eu aş vrea să cred că nu aia e România. Alea sunt rebuturile unui sistem putred.

Fă-te bine repede :)

tudor CeMerita.ro spunea...

@ mitza, te pomeni ca daca pleci din tara ca te-ai saturat de tot cac@tul de aici nu esti patriot. te pomeni ca daca iti cumperi masina straina ptr ca dacia nu e buna inseamna ca nu esti patriot. te pomeni ca daca daca esti cocalar sau daca ai prieteni cocalari in nici un caz nu esti patriot.

Anonim spunea...

Am trecut prin tot Zurichul cu steagul tricolor si am iesit cu el pe trapa si am urlat Hai Romaniaaaaaaaaaaa.Am urlat tot meciul ROMania-Franta)sper ca s-a auzit la televizor.

adela mohanu spunea...

S-a auzit :D Cât am urlat noi, s-a auzit până la Zurich?

Anonim spunea...

Nu e vorba de asta tudor. Nu am de gand sa plec din tara pentru ca consider ca imi pot face o viata usoara si aici, chiar daca nu am studii superioare. Am masina straina (pentru simplul motiv ca a fost mai ieftina si mai buna decat o dacie) si asa cum in restul anului port in spate fularul cu CSU, acum port steagul romaniei. Cat despre "cocalari", sa fim seriosi.. alea sunt persoane care nu au bani sa bage o sarma in burta, dar ei se dau mari ca dat tunuri prin tari straine si asa mai departe. De ce s-au intors? Mi-e greu sa cred ca un pustan de 21 de ani (aceeasi varsta ca a mea) se intoarce in romania pentru ca ii e dor de peisajele verzi si de lucrurile cu adevarat frumoase care le ascunde tara asta. Se intoarce fie ca aici e "un şef mai mic" in gasca lui de prostanaci, fie ca pleaca fortat de acolo (fie de imprejurari .. fie.. de carabinieri). Ei bine, eu pe ala nu il consider un patriot!
Sunt o gramada de oameni plecati dincolo care au mers sa lucreze pentru ca au aici un copil si nu au bani sa ii puna o paine pe masa, persoane pe care le respect, persoane care isi dau acolo totul din ei si trimit aici si ultimul banut, pastrand o suma care sa ii asigure existenta. Persoane care vad un steag al romaniei in centrul unui oras mare sau aud niste romani vorbind intr-un loc public.. si le dau lacrimile, de fericire si dor in acelasi timp.

M-am saturat si eu de kkt-ul asta de aici, m-am saturat sa lucrez pe bani putini, m-am saturat sa visez sa am casa mea cu gazon in fata.. dar sunt constient ca doar eu pot sa imi fac bine, acelasi bine pe care mi-l pot face si in Spania sau Italia. Prefer sa lucrez aici la un birou, cu o cafea calda in fata si sa primesc 600 de euro, decat sa ma duc acolo, departe de tara si sa castig 1200. Si chiar daca as fi acolo, tot roman as fi, tot sarmale as cauta in tot orasul si tot Iris as asculta... nu as manca numai pizza si sigur nu as asculta numai RBD, doar pentru ca asa e moda in tara aia.

Si cum spune Adela... nu aia e Romania, cel putin nu pentru ochii mei chiar daca persoanele mai sus amintite parca fac inadins sa imi strice "campul vizual".

Anonim spunea...

Si stiu.. din pct-ul asta de vedere sunt cam "extremist"