Italia este ţara care ne dă muncitorii afară, care are cel mai anti-imigranţi (a se citi „anti-români”) guvern din toate ţările UE şi cu cel mai dur pachet de legi referitor la cetăţenii europeni care locuiesc în Peninsulă fără forme legale. Să mergi în concediu în Italia şi să cheltuieşti un buget generos în ţara lor, din care mare parte să intre în buzunarele patronilor care refuză să le facă acte muncitorilor români şi îi lasă astfel la mâna carabinierilor, este un gest anti-patriotic. Să cheltuieşti bani din care mare parte vor ajunge la bugetul de stat, acel stat care ne priveşte duşmăneşte şi ne supune unui tratament ostil, este trădare de ţară.
Şi mai dramatică a devenit situaţia în momentul în care chiar unii dintre prietenii cu care am planificat excursia au început să se teamă că vom fi bruscaţi de cetăţenii italieni, când se vor prinde că suntem români. Unii chiar au sugerat să nu vorbim româneşte pe stradă.
Eu, încăpăţânată din fire, refuz să cred în dramatismul conflictului italo-român. Recunosc că m-am considerat umilită de presupusul viol şi presupusa crimă a lui Nicolae Mailat asupra Giovannei Reggiani, dar după ce mi-a trecut migrena, mi-am amintit că autorităţile din Roma, prin primarul său, Walter Veltroni, instituise măsuri anti-imigranţi (a se citi “anti-români”) înainte de episodul Mailat. Apoi am vorbit cu români speriaţi care muncesc în Italia şi care sunt blocaţi în propria lor tragedie: nu se pot întoarce acasă, pentru că sunt prea bătrâni să-şi mai găsească de lucru în
Culmea este că, în 1 ianuarie 2007, cea mai mare opresiune părea că va veni din partea autorităţilor Marii Britanii şi nu de la “fraţii” noştri latini. Acum câteva zile, un comentator englez, Brendan O'Neill, a publicat un editorial în The Guardian cu o pledoarie pentru imigranţii români cum n-ar fi putut-o concepe nimeni din România. După ce reaminteşte seria de măsuri anti-imigranţi luată de Italia şi mai nou, de Spania, O'Neill spune: “Demonizarea românilor de către liderii europeni şi de către formatorii de opinie scoate la iveală ceva mult mai istoric decât o prejudecată de modă veche anti-imigranţi: ea expune retorica goală a birocraţilor UE şi a suporterilor UE şi sugerează că, pentru ei, Europa înseamnă o elită redusă şi sensibilă care discută despre casele lor de vacanţă din Toscana, la un cappuccino în Bruxelles, mai degrabă decât muncitori necalificaţi care vin de la est spre vest ca să găsească de muncă, să îşi construiască o casă, să îşi întemeieze o familie. (…) De fapt, imigranţii români întruchipează spiritul european mult mai bine decât acei birocraţi snobi din Bruxelles şi decât liderii anti-imigranţi din Marea Britanie şi din Italia. Odată cu luarea deciziei riscante de a părăsi casa lor, de a se aventura de-a lungul Europei, de a învăţa noi limbi, de a-şi face noi prieteni, de a întâlni noi parteneri, imigranţii români s-au dovedit a fi cu adevărat cosmopoliţi, cu vederi deschise şi îndrăzneţi. În încercarea de a împiedica această mişcare, de la est la vest, prin transformarea României şi Bulgariei în state membre UE cu drepturi deloc egale şi prin instituirea de reguli draconice anti-imigranţi, liderii europeni s-au arătat plini de prejudecăţi, autoritarişti şi consumaţi de propria lor teamă de <
18 comentarii:
din ce am vazut eu pana acum, italia mi-a placut cel mai mult deci merita sa mergi (chiar si puturoasa venetie).
pe de alta parte, prietenii tai au dreptate - macar in perioada asta produsele italienesti ar trebui boicotate de catre romani, cu atat mai putin sa mergi sa le umplii buzunarele.
iar faza cu "nu vorbi romaneste in italia" mi se pare cel mai ipocrit lucru care-l putea spune cineva. daca ti-e frica sau rusine ca esti roman, stai dracu in romania sau muta-te definitiv in alta tara (sau macar fa ceva asa incat sa nu-ti mai fie rusine).
Da, am fost şi eu în Italia şi m-am îndrăgostit iremediabil de Veneţia, căreia tu îi spui "puturoasă" şi mă faci să sufăr :))
Eu refuz să întreţin conflictul ăsta artificial şi politic. Deşi mă trezesc de multe ori că îmi displace un accent italienesc al vreunui conţional şi realizez că e din cauza campaniei mediatice.
Colac peste pupăză, azi de joacă România-Italia la Euro. Pentru mine, sportul e sărbătoare. Sper să fie pentru toţi aşa şi să rămânem toţi întregi după ziua de azi, inclusiv românii din Italia. Pentru că, nu-i aşa, îi batem :))
Nu ai frica, am fost eu si nu am avut nici o problema... de cateva ori am intrat in magazin si am intrebat ceva in romana fara sa imi dau seama si nimeni nu s-a uitat urat la mine.
Din punctul meu de vedere, desi nu prea agreez fratii italieni sau spanioli, sunt oameni care nu prea au treaba cu tine, nici reci, dar nici calzi.
Eu chiar n-am nicio frică. M-a criticat cineva azi, la un post mai vechi, că prea văd lumea în culori de fraţii Grimm. Dacă o fi sau nu ca mine, voi vedea peste o săptămână :)
adela,frica asta e poate excesiva. nu neg episoadele negre care au loc in general in cartierele sarace din orasele italiene, acolo unde romanii fara acte locuiesc cate 6-8 persoane in doua camere mici sau mai rau, sub poduri in baraci de carton, acolo sunt problemele. mergi apoi in cartiere normale si stai de vorba cu italieni. da, o sa se planga de comportamentul romanilor, in special al tiganilor, dar o sa-ti spuna ca vecinii lor sunt o familie de romani, onesti, muncitori cu care NU AU nici cea mai mica problema. din cate inteleg mergi probabil la Lido di Jesolo, o sa vezi ca o sa fi tratata normal ca orice turist. sotia mea merge lunar in italia si nu are nici cea mai mica problema. problema e in politic, in goana dupa voturi, dupa popularitate. iar daca ai ocazia sa vorbesti cu un nordist ai sa observi ca principala problema nu sunt romanii. sunt taxele excesive si terroni(sudistii lor!) :)
da, problemele sunt politice... sustinute si de romani. Actrita Ramona Badescu sustine partidul de dreapta Alleanza Nazionale din Italia. Ea argumenteaza astfel alegerea facuta: “Imi pare rau, dar avand in vedere experienta comunista din tara mea, nu as fi putut spune “da” unei aliante cu comunistii”. Alleanza Nazionale face parte din coalitia Il Popolo della Libertŕ, condusa de Silvio Berlusconi. silvio Berlucsoni stim cu totii cine e si ca intreaga lui campanie a fost anti-romani. Asa ne dam seama si Ramona asta Badescu cine e...
Sau le lasi naibii toate si inchriezi o casuta langa frumosul lac Brancoveanu, si-ti petreci vacanta in liniste, natura, aer curat,un adevarat festin pentru trup si minte.
Gluma sau nu?
teo si tudor - sunt convinsă că aveţi dreptate şi că românii sunt folosiţi pe post de unealtă politică de adevăraţii manipulatori ai italienilor, care sunt, ca peste tot, politicienii.Partea tristă este că foarte mulţi ziarişti din peninsulă adopta atitudinea asta anti-românească. Chiar azi am văzut un articol într-un ziar din Italia, DUPĂ celebrul meci egal, în care se susţinea că românii s-au bătut şi au jefuit tot ce au prins în Elveţia. Apoi am văzut pe Antena 3 declaraţii din partea consulului român în Italia şi din partea oficialilor Poliţiei române care au spus că, în afară de incidentul cu acel dinamovist care a aprins o torţă pe stadion, nu au primit absolut nicio reclamaţie de la autorităţile italiene, în timp ce italienii au devasatat terase întregi din Zurich. Păi e corect?
silviub - mulţumesc pentru comentariu şi pentru alternativa sugertă. Cred că e de vis. Nu pot să renunţ totuşi - deocamdată, cât mai pot - la micile "explorări" ale altor popoare şi tradiţii, pentru că mi se par de fiecare dată experienţe fascinante. Totuşi, pentru sufletul meu (ale noastre, de fapt, pentru că va fi tot o excursie între prieteni), vom merge, ca în fiecare an, o săptămână şi în natură, cu cortul, în munţii patriei. :)
teo - că am uitat să-ţi zic. Da, la Lido di Jesolo mergem. Dacă tot ai ghicit şi eşti în temă, ia zi, face banii? :)
nu stiu daca parerea mea e cea corecta!:) jesolo nu-i pe gustul meu. am fost la plaja acolo dar nu am stat. zona aceea cu jesolo,lignano,bibione e zona preferata a nemtilor. adriatica(partea italiana) e mai frumoasa mai jos: de la gabicce mare in jos. incearca odata la numana. statiune mica, mai familista, cu plaje accesibile doar cu vaporasul(mie-mi plac plajele cu stanci, pietris, nu cele cu nisip). recomandarea mea:mergeti in italia la mare in toscana!:) scump dar merita! peste vreo 2 ani poate apuc sardegna si atunci o sa-ti pot spune ca e mai frumos decat in toscana! :)
p.s.: vacanta mea ideala se afla pe o mica insula greceasca:megisty(kastelorizo). insula a devenit faimoasa in urma unui film celebru a lui gabriel salvatores:mediterraneo. sper sa ajung cat de curand acolo!:)
sa vezi tu cand imi iau eu celebra mea sapca de cauboi, cu tenul meu masliniu si nebarbierit de trei zile cum o sa avem cacalau de loc pe plaja. :))
teo - mulţumesc de informaţii. Probabil fiecare are gusturi diferite în materie de vacanţă. Eu nu-s deloc pretenţioasă şi nu caut confortul, în schimb trebuie să am ce vedea, să gust din istoria locului, să intru la muzee, să fotografiez situri arheologice, să merg în localităţi mici şi ascunse care păstrează spiritul locului. Şi să fiu cu oameni dragi :) Dar asta sigur contează pentru toată lumea.
brylu - şi vorbim unii cu ceilalţi cu bahtalo, vriei? Aşa, de experiment...
"...să merg în localităţi mici şi ascunse care păstrează spiritul locului...." stii fotografiile alea cu oraselele mici si vechi cocotate pe dealuri din mijlocul carora se ridica semete turlele bisericilor? o sa gasesti o gramada in zona in care ti-am zis(numana)-chiar acolo gasesti si oraselul cu echipa aia "geamana" a noastra!:) in jurul lui jesolo:venezia care ai vazut-o, trieste merita sa-l vezi, padova la fel. incercati si ravenna e genul de oras care ti-ar placea!
Uf, am facut o gluma cam aiurea. Cand m-am referit la Brancaoveanu, era vorba strict de baltoaca din Ocna Sibiului....
:))))) Hai că asta a fost tare. Şi eu cap sec :)))
Ai vazut ce editorial a scris azi Brylinski in Standard? Hmmm. Oare ce face el si altii acolo se mai poate numi presa? Sincer sa transformi un meci pierdut in injosirea unui popor si a istoriei mi se pare sfidator. Mai mult Standard abunda de manipulari grosolane, informatii false intentionat publicate. Un astfel de ziar face de rusine o intreaga breasla. Este hartie igienica media....
calin - nu am de gând să-ţi răspund la acest comentariu, pentru că mi-am exprimat deja opinia pe blogul lui brylu.
Mă tot chinui de două zile să scriu un post pe tema asta. Sper ca azi să-mi şi reuşească :D
Trimiteți un comentariu