joi, 12 iunie 2008

Cele mai puternice fotografii din istorie

Ai văzut "Al cincilea element"? Una dintre scenele memorabile este cea în care Milla Jovovich se pune la punct cu istoria umanităţii. Imaginile curg pe repede înainte pe computer şi Milla plânge, în timp ce îşi dă seama că istoria umanităţii e de fapt un şir de războaie, de omoruri şi de orori.

Eu cred în forţa presei şi implicit a fotografiei de presă (sau de eveniment) de a aduce o schimbare în lume. Şi am şi câteva exemple. În ordine aleatorie, după cum urmează:


Este imaginea unui copil sudanez în timpul foametei din 1994. În planul secund, un vultur aşteaptă ca micuţul să moară şi să-i devină hrană. Fotograful Kevin Carter a fost supus unei largi dezbateri cu privire la această fotografie - trebuia oare să fi salvat copilul? A încercat să se apere, spunând că în Sudan, în acel an - şi poate şi azi - sunt mii de copii care stăteau să moară de foame. Să-i fi salvat pe toţi? Fotografia i-a adus premiul Pulitzer în acel an, dar câteva luni mai târziu, Carter s-a sinucis, doborât de depresii.

O evreică dintr-o tabără ilegală de refugiaţi ţine de una singura piept forţelor armate israeliene care încearcă să demoleze barăcile şi să evacueze locatarii. Premiul Pulitzer la secţiunea Breaking News în 2007. Fotografie surprinsă de fotoreporterul AP, Oded Balilty.

Una dintre cele mai celebre fotografii din istorie. Un student chinez se pune în faţa tancurilor Armatei Chineze în încercarea de a opri asaltul acestora asupra demonstranţilor din Piaţa Tienanmen (1989). Tancurile nu au trecut peste tânăr, însă câteva minute mai târziu, într-un masacru dirijat de stat, studenţii militanţi împotriva regimului comunist de la Beijing au fost omorâţi, iar piaţa a devenit roşie de sângele lor. Fotograf: Stuart Franklin Magnum.

Un tanc al armatei americane târăşte trupul unui soldat vietnamez, în timpul războiului din Vietnam (1959-1975). Nu se cunoaşte autorul fotografiei.

Un călugăr buddhist îşi dă foc în centrul Saigonului. Gestul lui, în 1963, s-a vrut un protest împotriva "catolicizării" Vietnamului. În acea perioadă, buddhiştii nu aveau voie să îşi arboreze steagul, să îşi ţină sărbătorile şi nici măcar să se afişeze în public. Mulţi dintre practicanţii buddhişti erau reţinuţi în închisori. Călugărul care şi-a dat foc în 1963 nu a mişcat nici măcar un muşchi în timp ce ardea. Evident, a murit. Fotograf: Malcolm Browne.

Operaţie experimentală a unui făt direct în uterul mamei sale. Copilul risca să se nască cu grave malformaţii care l-ar fi împiedicat să meargă normal. În timpul operaţiei, medicii au apucat una dintre mânuţele copilului şi au ridicat-o. Într-un gest reflex, micuţul a strâns degetul medicului. Doctorul ridică şi lasă mânuţa de mai multe ori, iar copilul se agaţă de deget şi îl ţine strâns. O fotografie incredibilă, care l-a marcat definitiv şi pe fotograful Max Aguilera-Hellweg.

Un copil musulman de 2 ani este transferat dintr-o tabără de refugiaţi, în braţele părinţilor săi. Familia albaneză fugise din Kosovo, în timpul conflictului din 1999. Forograful Carol Guzy, de la Washington Post, a câştigat premiul Pulitzer în anul 2000 cu această imagine.

Fotografie din arhiva personală a trupelor Einsatzgruppen (forţe paramilitare ale SS, înfiinţate cu scopul de a extermina orice suflare de evreu). Pe verso s-a găsit inscripţia "Ultimul evreu din Vinnitsa" (Ucraina, 1941). După cum vedeţi, bărbatul se află deasupra unei gropi comune pline de cadavre. Nu se cunoaşte fotograful.

Dacă v-am stârnit apetitul, sunt mai multe fotografii celebre pe site-ul www.worldsfamousphotos.com

3 comentarii:

Calin spunea...

daca esti interesata, am postat mai demult pe blog (dar nu mai caut linkul ala) alte imagini care au schimbat lumea. am gasit pozele aici:
http://www.220.ro/Imagini_care_au_schimbat_lumea-12962.html
si textul explicativ (ca pozele nu se mai vad) aici:
http://pinguy.infogami.com/blog/vwm6

Anonim spunea...

Stiu site-ul... cam depresiv.
Uite un filmulet (facut de cine stie cine) cu niste imagini la fel de cutremuratoare: http://youtube.com/watch?v=JhYg2OwBIhM . Si melodia e faina

Anonim spunea...

am si eu un ppt cu cele mai frumoase locuri din lume. o sa vi-l trimit la toti, ca simt o umbra de energie negativa venind din vest .. :)