marți, 27 mai 2008

Păcăleli celebre

Citeam azi un manual de marketing şi mi-am amintit un episod celebru care se predă la facultăţile de Jurnalistică: "War of the Worlds". Dacă aţi ajuns pe pagina asta dând pe Google căutare cu "Tom Cruise", puteţi părăsi blogul cam.... în acest moment. War of the Worlds la care mă refer nu are nicio legătură cu scientologistul :) Este totuşi unul dintre cele mai impresionante momente de manipulare a maselor din istorie.

Am auzit prima oară povestea despre War of the Worlds de la profesoara mea de Radio din facultate, doamna Doina Jalea. Întâmplarea se petrece în anul 1938 - surprinzător, nici nu ştiu dacă se inventase termenul "manipulare" pe vremea aia.

Atunci, în octombrie 1938, Orson Welles (un actor american celebru), cu ajutorul mai multor colegi, a pus în scenă o piesă radiofonică după "War of the Worlds" a lui H.G. Wells. Ştiţi probabil despre ce e vorba, dacă tot l-aţi căutat pe Tom Cruise pe Google - armate extraterestre debarcă pe Terra, cu scopul precis de a cuceri planeta şi de a o devora. Wells şi colegii lui din teatru au imaginat o piesă foarte complexă ca sonorizare - sunete emise de OZN-uri, ţipete stridenete ale extratereştrilor, urletele americanilor cuprinşi de panică. Unele dintre cele mai veridice scene au fost de fapt înregistrate cu râşniţe de cafea, boabe de grâu în borcane de sticlă şi apă trasă la toaletă.

Piesa a fost difuzată la postul de radio CBS, foarte ascultat în America vremii. Mulţi dintre americanii care au deschis radioul mai târziu nu au înţeles că este o piesă de teatru şi au luat "ştirea" de bună. Prin "mulţi" dintre americani vreau să spun "mii". S-a iscat o isterie generală, sute de oameni şi-au luat copiii şi valizele şi au plecat cu maşinile în munţi, până să se trezească la realitate.

Aşa că vă provoc, că tot e campanie. Şi deci sezonul minciunilor sfruntate. Ce alte minciuni sau păcăleli celebre mai cunoaşteţi?

Vă mai spun eu câteva:
- Newton a descoperit legile gravitaţiei după ce i-a căzut un măr în creştet. Aiurea. Newton n-a pomenit niciodată nimic despre acest episod, care a fost relatat doar 60 de ani mai târziu, de alt savant, probabil cu mai mult umor decât Newton.
- Celebra fotografie care a circulat după atentatele din 11 septembrie 2001, cu un turist care se fotografiază cu câteva secunde înainte ca turnurile gemene să fie lovite de avioanele morţii, iar pe fundal se observă cum una dintre aeronave se îndreaptă către turn, este un fals. Falsul a fost recunoscut la câteva luni după atacuri, de un ungur.
- Moş Crăciun nu există. Pe naiba, l-am văzut de atâtea ori, am şi autograf de la el :D

3 comentarii:

Calin spunea...

Cea mai celebra pacaleala la romani e Ion Iliescu si FSN-ul, de unde si vorba "provizoriu ca iliescu"

tudor CeMerita.ro spunea...

Nu stiu ce ai facut dar ai luat (aproape) toate premiile de la concursul Afisaj electoral de pe Eticheta(mea).
P.S. Nu e o pacaleala! Nu are nici o legatura cu subiectul 'pacaleli celebre' :)

adela mohanu spunea...

Păi ce să fac măi tudor? Am participat :)