Peste tot in Europa ura etnica se dezvolta din ce in ce mai dizarmonios. In general insa este vorba de ura impotriva etniilor din tari mai slab dezvoltate, de regula imigrante, cum sunt turcii, indienii, tiganii, romanii, marocanii si albanezii. In Sibiu, cativa oameni - sper eu, putini - hranesc si starnesc anti-sentimente impotriva sasilor. Tind sa cred ca este o strategie exclusiv electorala.
Astazi am vazut postul lui Calin Blaga, pe Mazemnia: Se intorc sasii la Sibiu! Mi-am exprimat opinia si pe blogul-sursa, dar vreau sa subliniez mai mult aici. Atitudinea anti-saseasca nu poate decat sa ne dauneze. Inteleg razboiul electoral, inteleg sa ataci un anumit pion electoral cum este Klaus Johannis sau FDGR, inteleg sa te revolte retrocedarile in exces, dar nu inteleg sa blamezi o intreaga etnie si mai ales daca esti implicat politic (Calin Blaga este directorul de campanie al candidatului PNTCD la Primaria Sibiu, Albin Marinescu. Mai este si liderul vocilor care apara interesele locatarilor din centrul istoric pe care eu le-am criticat in cateva randuri). Nu ma deranjeaza optiunile politice ale nimanui si actiunile militante ale nimanui atata timp cat ele se bazeaza pe buna credinta si il consider pe Clin Blaga un om cult, cu principii. Asta nu ma impiedica sa ii critic atitudinea anti-saseasca.
Fac asta dand un exemplu din democratia americana, una pe care, am mai spus-o, o consider cea mai sanatoasa din lume (nu discutam de alte sisteme de stat din SUA). Exemplul meu: Arnold Schwarzenegger. Fiu de politist intr-un satuc din Austria, sarac si fara prea multe sanse de reusita in viata. A inceput cu bodybuildingul si a emigrat in Statele Unite. A fost primit reticent, din cauza numelui, din cauza accentului - motive asadar etnice. In cele din urma, americanii au ajuns sa il aleaga guvernatorul unuia dintre cele mai importante state din America - si anume California. Un imigrant, un actor de filme de calitate indoielnica, un tip care n-a scapat niciodata de accentul lui ciudat. Poate ca filmele slabe au fost de fapt un atu. Poate ca situatia nu e comparabila, pentru ca austriecii n-au fost sute de ani pe plaiurile americane si nu si-au cerut inapoi casele dupa ce au fost alungati din ele de un sistem totlitar care i-ar fi tarat altfel prin inchisori. Dar in orice caz, americanii nu au nici o bogata mostenire de traditii, obiceiuri si arhitectonica austriaca, asa cum avem noi de la sasi.
Nu mai revin la exemplul Barack Obama, ca deja l-am prezentat suficient de pe larg.
O sa vedeti in primul comentariu de pe blogul Mazemania apelativul "sasalaul", al cuiva care spune ca asa il numeste, pe Klaus Johannis, fiul sau (al autorului comentariului) de 3 ani. Pai cam la nivelul ala intelectual ne si clasam, in aceasta situatie.
vineri, 9 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Frumos editorial Adela! Felicitari! Doar ca asa cum am sustinut si in postul meu pe blogul Mazemania eu m-am saturat de Iohannis, nu de sasi! Nu stiu de ce tu crezi din atitudinea mea ca am ceva cu sasii. Nicidecum! Am cu seful lor si cu acolitii lui care de altfel au tratat cu dispret foarte multi sasi din Sibiu sau emigrati. Pot sa iti dau exemple sa vorbesti si tu cu ei. Poate cel mai bine ei iti pot explica starea din FDGR actuala. Eu NU vorbesc de o etnie cum lasi tu sa se inteleaga ci de un om si acolitii sai. Intamplator e din etnia sasilor, putea fi roman, maghiar, nu conteaza. Parerea mea este ca el a gresit fata de sibieni prin felul cum i-a tratat.
Ok, Calin, ma bucur ca am stabilit asta :) Uite de ce mi-ai lasat impresia ca ai ceva cu sasii - citez de pe blogul tau:
Nu am inteles de ce are nevoie de 6 case, de ce Consistoriul Evanghelic a revendicat sute de case, muzee, scoli etc. La ce le trebuie? Si iata o stire de pe Rompres: (...) "Eu merg cu un mesaj de apropiere a sasilor de acolo de cei de aici. O sa ii invit sa revina, sa vada cum s-au schimbat lucrurile aici", a declarat, miercuri, Klaus Johannis.
Iar O SA II INVIT SA REVINA, SA VADA CUM S-AU SCHIMBAT LUCRURILE AICI e bolduit cu rosu. Mi s-a parut tendentios.
A se citi imaginea din header-ul blogului respectiv: "Exprimare libera"
Doamne fereşte, nici nu mi-a trecut prin cap să contest dreptul cuiva de a se exprima liber. Ba dimpotrivă, mi se pare cel mai important avantaj al Internetului. Dar de acelaşi drept beneficiez şi eu şi ca atare am răspuns în conformitate cu opiniile şi convingerile mele.
pentru mai multe idei Cand a murit Românismul?
Trimiteți un comentariu