duminică, 25 mai 2008

To Cluj or not to Cluj

Bătălia români contra români cunoaşte două mari fronturi, în prezent: Ardeal-restul şi Cluj-Bucureşti. Pe meterezele celui de-al doilea front se mai luptă un război, deocamdată subversiv, mult mai silenţios, dar crâncen: Cluj-Sibiu. Pe principiul: dacă fruncea ar fi Ardealul, care ar fi "capitala" (mai mult spirituală) a fruncii?
Am găsit şi opinii mai ferme în legătură cu capitala României. Ionuţ Ţene, candidatul PNG (becalist, pentru cei mai puţin familiari cu politica) la Primăria Cluj are, la ultimul punct din programul electoral, citez, "în câţiva ani Clujul să devină capitala României". Nu văd de ce şi-ar dori clujenii un oraş invadat de politicieni mitici şi scandalagii, un oraş cu artere blocate în cinstea delegaţiilor oficiale şi oficioase, cu aurolaci în staţii şi cu "imigranţi" din regiunile sărace ale ţării, în căutare de oportunităţi "la Capitală". Dacă aş fi clujean, sigur nu l-aş vota pe Ionuţ Ţene, măcar pentru punctul ăsta din program.

Dar are Clujul şanse să devină un pol de dezvoltare a României, deşi nu este şi nu va fi niciodată capitală? Sigur da. Există modelul Paris-Marseille, Roma-Milano, Madrid-Barcelona, Berlin-Munchen, Moscova-Sankt Petersburg. Capitalele au "secondarii" lor la fel de bine sau mai bine dezvoltaţi, în regiuni diferite ale ţării (Roma în Italia sudului, Milano în nord, în Franţa Paris-Marsilia la fel, Barcelona e în Catalunya etc.).

Are Sibiul şanse să devanseze Clujul în această bătălie? Sigur nu. În primul rând, am pierdut startul economic. În al doilea rând, suntem un oraş/judeţ mai mic, deci mai puţină forţă de muncă, mai puţin spaţiu locativ, mai puţine resurse.

Şi totuşi. Sibiul are marea şansă să devină capitala turismului românesc. Ca să luăm un alt exemplu vestic - Roma este capitala Italiei şi cel mai vizitat oraş italian şi european. Din punct de vedere economic, Milano este a doua capitală a Romei, dar ca număr de turişti, pe locul doi în Italia şi considerat cel mai frumos oraş al ţării, este Veneţia. Şi apoi Florenţa. Nu ştiu pe unde se situează Milano. Poate fi Sibiul Veneţia României? Categoric da.

Din punct de vedere al promovării, noi suntem cei care am plecat primii de la start.

Statul s-a chinuit să facă ani la rând promovare targetată pe Delta Dunării, pe mănăstirile din Moldova şi pe Dracula. Bla bla blaaaaaaa. Strategie ratată. Delta e superbă, dar cum nu se poate mai plicticoasă, pentru că după ce te-ai relaxat o singură zi, te trezeşti departe de civillizaţie, la sute de kilometri distanţă de un oraş cu tradiţie culturală şi îţi dai seama că ai de cheltuit zeci de euro ca să ajungi la un aeroport. Mănăstirile? Singurele mănăstiri cu flux continuu de turişti sunt cele din Grecia. Nu pentru că au tradiţie monahică, ci pentru că e plaja aproape. Dracula? Să zicem. Vizitezi castelul Bran, îţi dai seama că n-are nicio legătură - şi a doua zi?

Sibiul are toţi aşii în mânecă: tradiţie, arhitectură, circuit muzeal, cluburi, cafenele, cele mai frumoase peisaje montane, pensiuni agroturistice de catalog, plus o infrastructură relativ bună pentru România (gară, aeroport, urmează şi autostrada). Cel mai important, a avut o reclamă bună timp de un an, care trebuie acum susţinută cu o strategie la fel de agresivă, pentru că altfel, într-un an-doi, lumea uită şi ne trezim că nu mai suntem "în trend". Unele dintre cele mai eficiente promovări, din orice manual de marketing, sunt evenimentele - festivaluri, concerte, parade, deci show. Veneţia a resuscitat sezonul de iarnă pentru turişti, care este în alte zone mort copt, pentru că a programat Festivalul (unul dintre cele mai celebre din lume) taman în februarie, pe o vreme câinoasă, când totuşi zeci de mii de turişti sunt în fiecare secundă pe străzile veneţiene.

Deocamdată, în 2008, n-am văzut nicio strategie turistică pentru Sibiu. În afară de varianta City Break (turism de week-end) - care e foarte interesantă şi va fi un succes, dar dacă nu ştie nimeni de ea, e degeaba. An electoral înseamnă pauză de la planuri pe termen lung?

Revin la comparaţia Cluj-Sibiu. Am fost de curând la Cluj, m-am plimbat, am făcut fotografii (inclusiv pe cea din deschiderea postului, cu biserica ortodoxă). Oraş frumos, dar nici pe departe cu farmecul Sibiului. Clujul se transformă într-o metropolă. Circulaţie bezmetică, praf, aglomeraţie. Boc a transformat de curând una dintre arterele centrale în semi-pietonală, cum e bulevardul Bălcescu, numai că pe o parte circulă maşini. Deci praf, gălăgie, noxe, în timp ce stai la terasă.

Poţi să te plimbi la grădina botanică sau să mergi la teatru, dar nu vei găsi legende precum cea de la Podul Minciunilor.

Concluzia: to Sibiu, not to Cluj. Cel puţin pentru vacanţă.

16 comentarii:

Anonim spunea...

Si nu numai vacanta, la ce trafic e acolo. M-am saturat de orasul ala pana peste cap si am fost doar de 4 ori in ultimele 2 luni. Dupa parerea mea, singurele parti faine ale Clujului sunt campusurile studentesti, care si alea sunt pe moarte, imbolnavite de manele si de cocalari. Cand eram mic, pentru mine Clujul si Brasovul erau "Eden", acum amandoua ... desi Brasovul are inca parti placute (piata sfatului, etc).

In concluzie, n-as avea motiv sa ma uit in curtea vecinului... i-a murit capra demult.

Anonim spunea...

Dintre Cluj si Sibiu, eu as alege Brasovul. :)

Anonim spunea...

Fiecare trage la oala lui. Spre exemlu, clujenii au 300.000 de oale, pe cand sibienii au 150.000 de oale.
Important e sa te simti bine unde esti si sa-i lasi pe ceilalti in pace. Astea vor fi batalii fara deznodamant. e ca si cum Romania iubeste Moldova, dar sentimentul nu e reciproc. Nu se va termina niciodata.

Anonim spunea...

dar care-i baiul cu comparatia. Adela, resimti nevoia unei valorizari locale? Sibiul se simte neapreciat? Is mai buni ei la baschet si trebuie sa fim si noi mai buni la ceva.

Anonim spunea...

Si eu abia astept sa ies in concediu si zile libere din Cluj, deci pot veni in acolo? ;;)

adela mohanu spunea...

mitza - nu e urat clujul si nu e nici manelizat excesiv, zic eu. dar din pacate, fiecare oras in dezvoltare ia din metehnele unei viitoare metropole ce e mai prost - adica problemele, pe care se straduieste apoi sa le rezolve, in loc sa le previna din timp. pentru mine, cand eram mica, timisoara si clujul erau, vorba ta, edenul :D

alexknicks - tu ai alege brasovul pentru ca esti gica contra, dar ca marketing, brasovul a ramas in urma.

silviu - nici nu trebuie sa fie un razboi, sper ca nu s-a inteles ca as fi adeptul unei "lupte de zona". concurenta, competitia acerba sunt tot timpul benefice. daca sibiul concureaza cu clujul, iar clujul cu bucurestiul, pot iesi multe lucruri bune de aici. lancezeala nu foloseste la nimic. repet: imi place clujul, iti ofera mai multe posibilitati, e mai mare, e mai ofertant economic. din punct de vedere tursitic, prefer sibiul. nici macar nu este o concurenta directa, fiecare cu nişa lui ;)

ion - ce-are coada vacii cu stampila primariei? comparatia cluj-sibiu e justificata atata timp cat nu am inventat-o eu. este o intrebare "pe piata" si o opinie argumentata. poti veni cu contra-argumente, daca ce spun nu ti se pare sustenabil.

andrei - poti veni cu toata increderea. mai sunt multe de pus la punct in sibiu, de asta am si pus intrebarea la modul "poate deveni sibiul" si nu "este sibiul" :) dar in "poate deveni" chiar cred. da-mi un bip cand esti in zona, sa-ti recomand niste cafenele ;)

tudor CeMerita.ro spunea...

nu cred ca se pot compara niciodata orasele astea 2. clujul e mult mai atractiv din pct de vedere economic si studentesc si sibiul a devenit mai atractiv din pct de vedere turistic. Comparatii nu se prea pot face pentru ca nu cred ca au acelasi target. eventual turismul dar nici acolo prea mult. sibiul da, este un fel de venetia. e frumos sa mergi si sa te plimbi un w-end, trebuie sa-l vizitezi macar odata in viata dar cam atat daca esti un om mai activ si doritor de afirmare.

adela mohanu spunea...

Păi asta spuneam şi eu tudor, că fiecare dintre oraşe are nişa lui şi fiecare poate deveni un pol de dezvoltare pe segmentul său. Eu nu cred că Sibiul este un oraş de "one week-end stand". Când eram în liceu, dădeam fuga până la Braşov de mai multe ori pe an, doar pentru câte un sfârşit de săptămână, aşa, de relaxare. Cred că aşa poate ajunge Sibiul, un oraş în care să revii cu plăcere ca să îţi scazi ritmul prea accelerat al vieţii, să iei o gură de aer, să te reîncarci. În plus, trebuie menţinut trendul, mai ales pe perioada estivală, şi organizate evenimente din mai multe domenii, care să aducă turişti pentru un anumit gen de manifestare.

PS: Observ o surprinzătoare sub-apreciere a Sibiului taman de către sibieni. Asta mă întristează. Cred că avem motive să fim mândri, iar asta nu se datorează administraţiei actuale, ci secolelor de istorie şi de multiculturalitate care ne-au făcut ceea ce suntem azi.

Anonim spunea...

neee, nu pot fi comparate. clujul e prea mare si-si pierde farmecul, sibiul nu face destul ca sa-si creasca farmecul. muzeul satului ar trebui regandit si din punct de vedere al profitabilitatii, succesul pieselor de teatru in tramvai sau autobuz ar trebui valorificate, orasul cu vechi traditii sasesti ar trebui sa organizeze anual un mega carnaval, promovat afara, promovarea turismului de tip "tineri indragostiti".... sunt multe de facut.

Carti fara pret spunea...

SIBIUL capitala a Marginimii suntem deja de multi ani.....E drept ca Salistea e creditata mai nou astfel.....dar ciobanii au tras mai spre Sibiu in ultimii 50 de ani. Sibiul are potential turistic! Clar. Dar nu cred ca totul sta in turism. Adica nu te poti baza DOAR pe ceva atat de trecator. Ne trebuie servicii (apropo ai vazut postul meu recent cu serviciile la Sibiu....tragic), avem nevoie de infrastructura, avem nevoie de industrie moderna....DAR mai ales avem nevoie de OAMENI care sa gandeasca spre VIITOR cu respect pentru TRECUT

Anonim spunea...

Excelent articolul. De abia acum il citesc, dar imi place foarte mult. l-am trimis link la un bun prieten de al meu, clujean prin adoptie desi nu recunoaste, si mai nou europarlamentar. Cred ca in zona noastra a Ardealului este o polemica reala, aceasta lupta deocamdata surda (sau poate doar sportiva) intre cele doua orase. Va veni, sper, momentul in care vom avea o discutie serioasa despre aceasta concurenta, cat se poate de profitabila intre acesti doi poli istorici ai Ardealului.

adela mohanu spunea...

Carevasazica, dezbaterea e reala si continua. :)

Anonim spunea...

Din fericire actuala stare pastorala si turistica este intretzinuta excelent de catre mediul academic sibian. Am tot vazut aducandu-se in discutie universitatile din Cluj. Pe langa ele noi avem doar crese si gradinitze iar situatia este intretinuta cu nerusinare de catre ciobanii academici ai orasului nostru. Pe termen lung acest fapt poate fi deosebit de periculos fiindca s-ar putea produce o degradare intelectuala rapida a orasului. O populatie pseudointelectuala nu va putea pune in valoare patrimoniul cultural al orasului. Exista riscul de a deveni un "altfel de Paltinis". Turismul sibian merge acum in virtutea inertziei, pe baza egoismului/interesului unor afaceristi locali. Ce va fi cand si acestia se vor reorienta catre domenii mai banoase? Pleiada noastra de activitati nu este suficienta decat poate pentru turistii locali, alte orase din afara granitelor avand mult mai multe de oferit.. Cum convingi un turist sa aleaga Sibiul si nu Praga (de exemplu?), de ce sa ne faca el hatarul de a veni in primul rand in Romania? Turistii nu sunt un dat - sunt un bun castigat. Si cu un turism ce ramane tot mai mult "pastoral", cu mici copieri occidentale nu facem nimic, chiar de-ar fi sa schimbam placuta de la intrarea orasului din "SIBIU" in "RAI". Pe langa afaceri, infrastructura, avem nevoie in primul rand sa atragem oameni de valoare, pe care nu-i producem "intern"...
Dar, poate, importam niste clujeni...

adela mohanu spunea...

În privinţa mediului academic avem într-adevăr o mare problemă. Nu pot să mă exprim în deplină cunoştinţă de cauză asupra facultăţilor din Cluj, dar ca prestigiu, cu siguranţă ne depăşesc. Nu că ar fi o sarcină foarte dificlă să depăşeşti nivelul academic sibian.

Cât despre întrebarea De ce să alegi Sibiul şi nu Praga... ei bine, nu-l alegi. Praga, Budapesta, Veneţia, Barcelona, Roma, Paris, Londra sunt destinaţii de tradiţie şi te apuci de vizitat altceva abia după ce le-ai văzut pe astea. Pentru că nu poţi reveni la Praga în fiecare an, n-ar avea sens.
Dar întrebarea poate fi pusă şi altfel: de ce să nu vizitezi Sibiul, dacă tot eşti în zonă? Am văzut foarte mulţi turişti care pleacă într-un soi de "circuite" pan-europene. Iar dacă tot vin până prin vecinătate, să-i aducem şi până la noi.

Anonim spunea...

Numeroase persoane m-au întrebat în campania electorală despre sensul sloganului meu, „Împreună vom face Clujul capitala de mâine!. Cea mai mare parte dintre ei au luat ad literam sloganul, adică doresc transformarea Clujului în capitala României. Chiar Realitatea TV Cluj în ziua alegerilor a luat „peste picior” ideea mea privind mutarea capitalei la Cluj, afirmând ironic că ar trebui mutat Parlamentul României la Sala Sporturilor „Horea Demian” şi că subsemnatul este un candidat „populist”. Din păcate, nici chiar presa nu a înţeles sau nu a dorit să înţeleagă mesajul meu. Numai o elită iluminată şi spirituală a perceput sensul campaniei privind mutarea capitalei ţării în Ardeal. M-am referit în special la faptul că municipiul Cluj-Napoca să se de-provincializeze, să devină o capitală economică, financiară, culturală şi universitară a României. Am lansat o provocare clujenilor să se ia la trântă cu Bucureştiul şi să transforme Clujul într-o veritabilă metropolă. Cred sincer că municipiul nostru poate deveni un Frankfurt sau un New York al României. Aceste două mari oraşe nu sunt considerate provincie în Germania şi SUA, chiar dacă nu sunt capitale politice. La fel şi Rio de Janiero faţă de Brasilia sau Istanbul faţă de Ankara. O capitală a unei ţări nu înseamnă neapărat existenţa parlamentului, ambasadelor sau guvernului, ci dinamica economică, socială, culturală şi universitară deosebită şi recunoscută de cetăţeni ţării respective şi pe plan internaţional. Los Angeles este o capitală a culturii şi cinematografiei americane, la fel şi Clujul cu TIFF-ul, UBB, Clujeana, Nokia, Banca Transilvania, Aeroport Internaţional s.a.m.d. poate fi o capitală a României. Sigur într-un proces care durează zeci de ani poate deveni şi capitala politică a României, dar nu acesta a fost sensul mesajului meu, „Împreună vom face Clujul capitala de mâine!”.Totuşi ideea mea a dat roade şi provocarea a prins la anumiţi politicieni inteligenţi. Atât „grupul de la Cluj” de la PSD a venit în recenta campanie electorală cu un program de emancipare faţă de politica balcanică de la Bucureşti, cât şi Emil Boc, care deşi legat ombilical de centralismul băsescian, a susţinut ideea transformării Clujului în capitală economică a României. Dacă numai această ideea a mea a fost percepută corect de liderii politici importanţi de la Cluj, atunci pot afirma că nu am candidat degeaba la primăria Cluj-Napoca. Înseamnă că proiectul meu referitor la „Ideea care învinge” privind mutarea capitalei în Ardeal a dat roade la cei mai titraţi politicieni clujeni. Şi asta nu e deloc puţin…

Ionuţ Ţene

adela mohanu spunea...

domnule Ţene - sunt de acord cu dvs., cu o singură menţiune: în programul dvs. electoral, publicat pe blog în campania electorală, la ultimul punct era scris citeţ: "În câţiva ani, Clujul să devină capitala României". Îmi pare rău că nu am făcut o captură de ecran atunci.