duminică, 11 mai 2008

Război între bloggeri şi Tucă

Nu ştiu ce i-o fi venit lui Marius Tuca sa scrie un editorial plin de ura la adresa bloggerilor. În Despre bloggeri, jurnalistul aruncă cu invective zic eu nedemne de un jurnalist de teapa lui. Va dau un citat: "cei mai mulţi dintre ei, ca să nu zic toţi, se cred victime ale sistemului, cînd, de fapt, nu sînt altceva decît nişte victime ale incompetenţei proprii, nişte onanişti ca toţi onaniştii care se ascund la adăpostul anonimatului şi îi comentează pe alţii doar că pe ei îi apără poza studiată, poza care ţine loc şi de cuvinte, şi de idei, şi de imaginaţie, bloggeri ca să fie bloggeri, bloggeri ca să fie şi ei ceva, bloggeri ca să nu fie nimic". Nu va speriati, nu ma consider blogger de meserie ca sa imi sara tandara la modul personal. Dar nu pot sa nu ma intreb de ce? De ce generalizeaza Tuca, de ce ii aduna pe toti in acelasi cos de paie, caruia ii da ulterior foc, considerand ca n-a facut decat sa elimine o adunatura de frustrati, de subdezvoltati intelectual, de masini conectate la tastatura, de creiere care au cabluri optice in loc de circumvolutiuni?

Stiti ce zic eu? Ca Tuca n-a inteles nimic. E drept ca bloggingul in Romania nu-i o treaba foarte serioasa, ca netul e napadit de blogguri personale care nu fac decat sa povesteasca experientele de peste zi (si ce daca?) si ca sunt foarte putine bloggurile pe care merita sa revii. Dar e un fenomen la inceput, care acum se descebaluieste de propria-i identitate si care merita sprijinit, pentru ca este o garantie a libertatii de exprimare. Si daca Tuca nu s-a prins de asta, n-a inteles nimic.

Nu pot sa spun ca mutarea strategica a bloggerilor, drept raspuns, da dovada de foarte multa inspiratie, dar in orice caz e mult mai nostima decat editorialul din Jurnalul National. Bloggerii si-au pus in cap sa il duca pe Tuca in capul listei de cautari pe Google, daca dai search cu cuvantul onanist. Nu stiu a cui a fost ideea, dar la ea s-au raliat makavelis, visurat (asta-i un blog premiat anul asta la BlogFest), cezars, denisuca, buddha, s3ptember, dever, deceblog si, cum altfel, el capo di tutti capi, zoso, primu-n trafic, dar nu si preferatul meu. Or mai fi si altii, ca n-am stat sa-i rasfoiesc pe toti. Insa singurul cu o reactie demna si inspirata este Piticu - Tuca a murit si noi am uitat sa-l ingropam.

PS: N-am fost niciodata fan Tuca. Mi se pare moale, limitat in exprimare si inconsecvent cu sine insusi. I-am cumparat volumul de eseuri literare (pseudo-literare) "Astenii de buzunar", care m-ar fi impresionat vreo 5 minute daca ar fi fost scris de un adolescent care abia acum descopera sentimentalismul. Nu va recomand volumul, pentru ca v-as indemna la o pierdere de timp (desi nu va ia mai mult de 2 ore sa-l parcurgeti).

10 comentarii:

Anonim spunea...

mai trebuie vreo reactie la un asemenea comportament.
7plus a punctat bine:
tuca e sef la jurnalul.
tuca jigneste bloggerii.
ciutacu e redactor-sef la jurnalul.
ciutacu e blogger.

bataie nr 1...

adela mohanu spunea...

eu zic ca ciutacu e mai mult redactor-sef decat blogger si ca bataia nu e atat de mare precum am spera...

Anonim spunea...

Tuca a facut emisiuni cu Elodia.

adela mohanu spunea...

Asta nu-i in apararea lui :P

Calin spunea...

Masturbation is not a crime...
:P

Anonim spunea...

"cei mai mulţi dintre ei, ca să nu zic toţi, se cred victime ale sistemului, cînd, de fapt, nu sînt altceva decît nişte victime ale incompetenţei proprii, nişte onanişti" - ai gresit cand ai spus ca tuca generalizeaza. mai precis era sa zici ca el se adreseaza majoritatii bloggerilor. in rest, cam are dreptate tuca. e fff usor pentru unii sa se ascunda dupa anonimat si sa se apuce sa vorbeasca. de asemenea, si reactia ta e oarecum intemeiata.

adela mohanu spunea...

1. "cei mai multi dintre ei, ca sa nu zic toti" mi se pare o generalizare evidenta.
2. bloggerii in general nu se ascund dupa identitati false sau non-identitati. cei putin nu cei pe care ii citesc eu.
3. tu in schimb ai semnat cu "anonim" :)

Anonim spunea...

In sfarsit cineva spune ceva. Cineva cu cap zic(referindu-ma strict la Tuca). Considerat un om care de-a lungul timpului a demonstrat ceea ce a avut de demonstrat este dintre putinii care iau atitudine asupra acestui fenomen - blogging-ul. Opinie buna rea, pertinenta sau mai putin este una care merita luata in seama si chiar gandita pana la un anumit nivel. C-o fi c-o trazni, sunt deja pareri care - evident - aduse intr- discutie nu fac altceva decat sa separte o tabara de alta. Cum , in general cand se intra intr-o discutie tot timpul vor fi argumente pro si sontra,propun ca uneori fiecare sa gandeasca cu capul sau si sa nu mai asculte ideile sau povetele altora. Pentru inceput poate s-ar schimba ceva in ideile celui care posteaza si poate in capul celui ce lectureaza cu aplecare si catre cei care comenteaza. Mai usor cu comentariile, mai usor cu parerile...in definitiv daca e sa o dai tare de pereti si asta cu blogul va trece. E doar o etapa. Un alt inceput fara final (unora asa le place). Cand se va termina, poate va a vea puterea de a demonstra demonstra cele scrise si comentate putin mai sus. Blog placut iti urez comunitate.

adela mohanu spunea...

Nu cred ca dreptatea este de vreo parte aici. Treaba asta cu blogatul este de inteles pentru unii sau de neinteles pentru altii, ceea ce nu cred ca-i discrediteaza pe adeptii ei. Si in orice caz nu ii da dreptul domnului Tuca, orice ar fi demonstrat dumnealui in timp, sa jigneasca in mod gratuit.
Inca ceva: asta cu "mai usor cu parerile" nu imi place. Repet: bloggingul e o garantie a libertatii de exprimare. Presa, de la o vreme, nu mai e in mod necesar.

Anonim spunea...

ma intreb ce ar spune politicienii romani care au un blog (doar pentru propaganda electorala, ascunsa cand atunci cand nu e campania oficiala, "fireste"). In alta ordine de idei, e greu ca un fost prezentator de emisiune in care primeai bani daca sunai (eram eu prin scoala generala cand era "Milionarii de la miezul noptii" - sau asa ceva) sa faca diferenta intre un blog in care omul pur si simplu comenteaza o problema (uneori tampita, ce e drept, dar totusi ramane dreptului sa vorbeasca si despre pasari calatoare, cucuvele, etc) si un profile pe piczo (copilasii newgen asa isi numeste site-urile cu poze facute cu telefonul si editate in mspaint sa aiba mai mult roz, cu texte care contin mai mult litera "k" decat spatii si asa mai departe).