vineri, 16 mai 2008

Cum manipulează presa

Articol astăzi în Evenimentul Zilei, cu titlul "Plătim cea mai scumpă benzină din UE". Eu iau de bună ştirea şi dau click pe ea. În primul paragraf, citez: "Dăm pe benzină aproape la fel de mult ca locuitorii din Luxemburg, Irlanda sau Austria". Cum adică aproape? Nu era a noastră cea mai scumpă?
Ca să mă lămuresc, fac ce face tot omul atunci când citezşte un ziar (e demonstrat ştiinţific): în loc să citesc articolul, îmi mut ochii pe grafic. Graficul ăsta:


Din datele de mai sus, eu am înţeles că suntem pe locul 5 din 6 (că numai atâtea state sunt exemplificate). Zic hai să citesc totuşi articolul, poate mă lămuresc. Citez: "Plătim pentru benzină la fel de mult ca şi cetăţenii din Luxemburg, Irlanda, Spania sau Austria". Păi la fel de mult, aproape la fel de mult sau 3,76 lei comparativ cu echivalentul a 4,34 lei în Luxemburg, cum spune graficul?
În al treilea paragraf, îmi găsesc salvarea: "Raportat la puterea de cumpărare, plătim cea mai scumpă benzină din Europa. Şi am putea fi fericiţi că preţurile nu sunt chiar mai mari! România beneficiază în prezent de o derogare de la Comisia Europeană şi aplică, pentru o perioadă de tranziţie până în 2011, cel mai redus nivel de accize din spaţiul comunitar". Păi raportat la puterea de cumpărare, plătim şi cele mai scumpe seminţe de bostan din Europa, pentru că suntem cei mai săraci, e la mintea cocoşului.
E adevărat că benzina ar trebui, din punct de vedere moral, să fie mai ieftină, pentru că românul e mai sărac. E adevărat că şi din punct de vedere legal ar trebui să fie mai mic preţul, datorită nivelului redus de accize pentru care avem o derogare de la CE. E adevărat că ar trebui să plătim mai puţin pentru că România are/avea zăcăminte proprii. Asta nu scuză totuşi informaţia eronată cu care EVZ m-a făcut să dau click pe articol şi deci să le aduc trafic.

PS: Sursa citată pentru articol este Mediafax. Pe Mediafax, titlul ştirii este "Document guvernamental: Preţul la benzină în România este apropiat de cel din statele bogate ale UE".

6 comentarii:

Calin spunea...

Eu citesc Cotidianul. Tot astazi, articol pe aceeasi tema:
http://cotidianul.ro/petrolistii_ne_baga_pe_gat_carburanti_mai_scumpi_decat_in_germania-45984.html

"Anglia, Germania, Austria, Irlanda, Finlanda sunt printre ţările în care companiile petroliere vând carburanţi mai ieftin decât ne vând nouă, în medie, Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL. Doar taxele mici cerute de stat ţin jos preţurile de la pompă."

Intr-adevar, platim mai mult pe carburant, dar inainte de taxe si impozite. Pretul final este insa/inca mai mic.

adela mohanu spunea...

Vezi, cu totul alta perspectiva in Cotidianul si bineinteles, de data asta, corecta.

Anonim spunea...

Pentru cine e prea ocupat cu futui blogging-ul si NU (are prea mult nu in viatza, da' asta-i alta discutie) a mai trecut demult pe la o pompa 2 lucruri: 1 cred ca pretul benzinei se schimba de la 1 minut la altu'-asta la pompa si 2 sursa : http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-05-12&id=6496

adela mohanu spunea...

Pai nu am negat ca e mare pretul benzinei. In calitate de conducator auto si de detinator de autovehicul, ar fi o prostie sa spun asta. Am spus doar ca nu e corect titlul si ca e alambicata stirea EVZ - pentru ca pretul din Romania nu e cel mai mare din Europa. M-am referit la calitatea informatiei, pe asta am pus-o in discutie - si nu faptul in sine, care intr-adevar e alta discutie.

Carti fara pret spunea...

manipularea in presa...subiect la fileu. De exemplu noul sondaj Sibianul Online cu partidele curate unde unele partide din start nu au fost trecute desi prinse in campania electorala......oare de ce Adela? Scapare sau manipulare prin omitere?

adela mohanu spunea...

calin, acesta este un blog personal şi aş vrea ca subiectele legate de Sibianul să le discutăm pe site-ul Sibianul. Dacă tot m-ai întrebat, îţi şi răspund că a fost o omisiune stupizică şi că eroarea a fost reparată la câteva minute după publicarea sondajului. Ca să fiu puţintel ironică, acesta fiind de altfel un blog personal, îţi pot răspunde că, după părerea mea, nu există niciun motiv pentru care cineva ar vrea să saboteze PNŢCD în Sibiu.