luni, 19 mai 2008

Chinese food rulz!

Foaaaarte tare m-am enervat când am primit pe mail un nou aşa-zis "atac" menit să descurajeze vizitatorii Olimpiadei de la Beijing. De data asta s-au luat de mâncarea chinezească. Toate până la mâncarea chinezească! E drept că în mailul cu pricina erau imagini precum următoarele:















Da, chinezii mănâncă şi multe porcării, printre care scorpioni, gândaci şi căluţi de mare. Le merge vorba că mănâncă şi câini, dar eu sper din suflet că acest obicei este din ce în ce mai puţin răspândit. Dar să le spui turiştilor nu mergeţi la Beijing că uite ce mănâncă chinezii e o prostie! Numai cine n-a gustat în viaţa lui un fel de mâncare chinezească se poate lăsa intimidat de asta.

În primul rând, chinezii au o cultură a gătitului. Mâncarea chinezească provine de fapt din 8 bucătării tradiţionale, care corespund celor 8 regiuni ale Chinei care le-au născut. Fiecare are anumite caracteristici şi în general acestea au mare legătură cu clima. Preferata mea este mâncarea din provincia Sichuan, din centrul muntos al Chinei. Provincia este mai răcoroasă, iar mâncarea foarte picantă (în general bucătăria chinezească e destul de condimentată, ceea ce nu-i foarte sănătos, dar e cu siguranţă mai puţin nociv decât slănina de porc şi aditivii alimentari).

Că veni vorba de sănătate - la începutul secolului XXI, cifrele oficiale (ştim cum e cu oficialele în China, deci mai adăugaţi de la voi câteva procente) arătau că 12% din populaţia Chinei este subnutrită. Şi totuşi, chinezii sunt recunoscuţi pentru longevitatea lor. Imediat cum regimul de la Beijing a devenit mai permisiv şi în ţară au intrat companiile mari de fast food printre care McDonalds (bleac!) şi KFC (bleac!), în China au explodat statisticile la cancer, diabet şi boli de inimă, până atunci foarte rare în zonă. Ziceţi voi ce-i mai grav.

Subnutriţia este într-adevăr o problemă în China, mai ales în zonele rurale, dar asta nu din cauza bucătăriei tradiţionale, ci din cauza sărăciei.

De fapt, bucătăria este atât de minuţios organizată în China, încât chinezii cred că pot vindeca anumite boli prin feluri specifice de mâncare. În farmaciile din China există de exemplu ciuperci negre, despre care se crede că scad presiunea sângelui.

În concluzie, pe mine nu m-au descurajat fotografiile din mail. M-a descurajat în schimb preţul biletului de avion: 4.000 de euro până la Beijing şi înapoi.

EDITARE ULTERIOARĂ: M-a urecheat tudor, pe bună dreptate, că am dat un preţ eronat pt biletele de avion către Beijing şi înapoi. Rectific: m-am grăbit eu să scriu azi-noapte şi am dat informaţia pe jumătate - preţul de 4.000 de euro este cel oferit de compania de turism agreată de Comitetul Olimpic Român şi singura acreditată să vândă bilete în România la JO. Preţul include transportul, cazarea timp de 2 săptămâni (parcă), vizitarea Beijingului cu ghid, dar NU include intrările la evenimentele sportive, care se cumpără separat.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Ma multumesc si cu kebap de la Simpatico, nu platesc nici drumu si sigur ala ma hranesteeeeeeeeee. Si mie imi place bucataria chinezeasca, dar sunt curios cum e de acolo de la mama ei... da' pentru 4000 de euro bag o pita cu salam si zic ca mananc cine stie ce fruct de mare cu orez :)

adela mohanu spunea...

Da-l încolo de kebap, mai bine îţi iei o ciorbă de banii ăia :))

tudor CeMerita.ro spunea...

pretul de 4000 eu. l-ai primit tot in acelasi mail? daca da, inseamna ca si-au atins scopul cei ce ti l-au trimis. nu au reusit cu mancarea dar au reusit cu transportul. la o simpla cautare pe net am vazut ca pretul unui bilet e de 400-500 eu. asta ar insemna cam 900 eu. dus-intors.

Anonim spunea...

pai si eu as prefera o ciorba, dar împut tot asconetul cu miros de cantina :)

Anonim spunea...

Din cate stiu eu erau doua restaurante chinezesti si la Sibiu.

adela mohanu spunea...

tudor - m-am grăbit eu să scriu azi-noapte şi am dat informaţia pe jumătate - preţul de 4.000 de euro este cel oferit de compania de turism agreată de Comitetul Olimpic Român şi singura acreditată să vândă bilete în România la JO. Preţul include transportul, cazarea timp de 2 săptămâni (parcă), vizitarea Beijingului cu ghid, dar NU include intrările la evenimentele sportive, care se cumpără separat. Cu această ocazie, îmi editez şi postul :)
cornel - da, există, unul pe 9 mai şi altul pe Victoriei. Cel de pe Victoriei are bucătari mai buni, dar preţuri mai mari :)

Anonim spunea...

In Sibiu nu am mancat pana acum, cred ca o sa incerc zilele viitoare si o sa revin cu comentarii ;)

Băgă spunea...

adelooooo, lasa-i pe "galbejiti" sa manance fetushii lor si hai mama la o zama de vacuta cu multe legume dreasa cu smantana cea mai grasa. basca o scaricica la gratar asezonata cu legume de vara, tot pe gratar. si inchei cu un vin rosu sec si tinut la racoarea hrubei!!!!!
dai astea pe o portie de rata afumata de zici ca-i data cu lac de pardosele????
#1

adela mohanu spunea...

azi nu, dar a doua zi da, ca să mă dreg :D