miercuri, 26 martie 2008

Despre Turcia

Un post de pe fostul blog, pe care calin mi-a recomandat sa il trec si aici. Iar eu, ca un ucenic constiincios, ma conformez :D

Entry for September 05, 2006
Turcia este o tara minunata. O recomand cu caldura urmatoarelor categorii de persoane:

* Manelistilor. Vor gasi o reala inspiratie si se vor incarca cu energii pozitive pentru un inceput nou, in acordurile line si unduirile de solduri exotice ale turcoiacelor. In plus, muzica va fi foarte usor de reprodus in limbaj aproximativ romanesc specific, pentru ca oricum nimeni nu intelege ce ingaima turcii aia acolo, iar traducatori autorizati ma indoiesc sa fie, din moment ce nimeni nu stie limba engleza.

* Bodyguarzilor. Impatimitii meseriei si-o vor putea exercita cu succes pe meleagurile anatolice, care colcaie pana la refuz de hoti. Nu se recomanda insa celor cu grad avansat in meserie, care nu vor gasi nicio motivatie in a alerga pricajiti desculti afara din camerele de hotel/vila, activitatea putandu-le aduce cel mult o satisfactie echivalenta cu cea pe care o resimt cand pleznesc o musca peste fata cu un plici.

* Babelor. Care sunt, fara exceptie, fanele negocierilor cu pietarii. In mijlocul bazarelor turcesti vor fi in al noualea cer, iar tarabagiii, extrem de incantati de niste clienti atat de activi. Aceste Hagi Tudose mioritice vor avea mult mai mult succes in bazar decat in piata Cibin, din moment ce turcii, dupa ce iti pretind 2 euro pentru o punga de seminte, ajung sa-ti dea doua pungi, plus rest, de nu mai stii daca sa injuri profesorul tau de matematica din generala sau mama lor de scoala arabeasca, pentru ca ti-a daramat toate idealurile aritmetice pe care le aveai pana in acel moment.

* Lenevitorilor. Daca nu va vine sa va ridicati din pat inainte de ora 12 in miezul zilei, Turcia este tara pe care trebuie s-o vizitati. In niciun caz nu faceti greseala sa mergeti la plaja la 8 dimineata, cum va spun fraierii aia de pe la televiziunile romanesti, pentru ca, in Turcia, nu vezi tipenie de om la ora aia. Nici umbrele montate, ioc sezlonguri, nicio terasa deschisa. Abia tarziu dupa ora 11 incep sa apara pe plaja turcoaice in costume de baie "traditionale", adica imbracate din cap pana-n picioare, cu 5-6 plozi dupa ele, care n-au auzit de insolatie de pe vremea cand se numeau "fii ai desertului".

* Microbistilor. Orice turc mananca fotbal pe paine. Nu conteaza daca esti din Romania, Brazilia, Afghanistan, Japonia sau Groenlanda, turcul iti va enumera cel putin trei dintre marii fotbalisti ai tarii tale. Daca esti roman si chiar n-ai chef sa cumperi din magazinul lui, turcul va urla dupa tine, pana dispari de pe linia orizontului, Haaaagiiii, Popeeeescuuuuuuu, Luceeeescuuuu... Iar daca nu-i place cum te-ai uitat la el, spunandu-i din priviri "daca si tu zici Hagi, iti dau o smetie dupa ceafa de uiti toata enciclopedia fotbalistica", rage cat il tin plamanii Muuuttttuuuuuuuu!!!!!

* Grecilor fara resentimente. Cei cu resentimente sa ramana acasa, altfel vor muri de inima rea cand li se vor cere bani grei ca sa intre sa vada cetatile antice construite chiar de ei acum patru-cinci mii de ani, actualmente pe teritoriul Turciei.

* Ortodocsilor fara resentimente. Ca si in cazul mentionat anterior, ortodocsilor cu resentimente le creste riscul de herz attack in fata mandriei Constantinopolului, acum Istanbul, falnica biserica Agia Sofia, transformata in moschee, acum muzeu.

* Romanilor fara resentimente. Daca puteti ierta ocupatia otomana si puteti trece, macar acum, dupa cinci secole, peste faptul ca armata astora ne-a baut fantanile otravite si ne-a violat femeile care n-au fost in stare sa urce in munti, puteti admira la palatul sultanilor, Topkapi, atat sabia lui Stefan cel Mare, printre multe alte exponate si purtand o placuta care o arunca in mediocritate - "The sword of Stefan (Roman)" -, cat si aleea de cativa zeci de metri pe care domnitorii romani vasali Imperiului erau nevoiti sa se tarasca in genunchi pana la tronul sultanului, aceasta este destinatia recomandata.

Tuturor celorlalte categorii de persoane le recomand cu caldura alte locatii de vacanta, fie ele si Mamaia sau Olimp.

PS: Una peste alta, nu m-am plictisit deloc in vacanta. Mergeti in Turcia, daca vreti sa patiti ca mine :))

3 comentarii:

tudor spunea...

hai mai ca nu e chiar asa rau :) e adevarat ca si eu am fost putin deranjat de turcii care trag de tine pana ori faci cumparaturi de la ei ori le dai cu ceva in cap doar ca sa scapi. e adevarat ca e o alta cultura iar vestitul bazar e doar o piata obor la o scara mai mare. e adevarat ca... dar in mare a fost misto. e fain sa vezi si altceva decat europeanul get-beget (adica romanul, oriunde ai merge in vest) de care m-am cam saturat. sa fim seriosi acum...

adela mohanu spunea...

tudor,
intre timp am mai fost si pe la alti arabi - tunisieni - ba chiar m-am intors si in Turcia. Intr-un fel ciudat, chiar daca te agaseaza, iti devin dragi. Notiunile de spatiu intim si distanta regulamentara - fizica si psihica - pentru ei nu exista, se baga cu forta in sufletul tau, dar se baga :)
In schimb, cultura si modul lor de viata sunt absolut fascinante. Si m-as mai duce in tari musulmane, desi... (toate punctele de mai sus)

bagatorideseama spunea...

adelo tata, scrie o carte. o carte despre calatorii. le citesc de 3-4 ori si ma imaginez ca sunt si eu cu autorul acolo.
dar spre rusinea mea, nu am mai citit o carte de...........
mi-e rusine!!!
nu am fost inca in turcia, poate si datorita faptului ca nu-mi plac turcii, dar cred ca am vizitat-o acum citind impresiile tale!
aferim adelo!
#!