miercuri, 29 octombrie 2008

Nu-i SF: în 2030, vom avea nevoie de două planete

The Guardian publică azi un articol despre adevărata criză planetară care ne aşteaptă. Cea financiară e ca o ieşire la Mariott când tu n-ai decât bani de bodega din colţ. Peste 20 de ani, însă (deci majoritatea vom fi încă prin zonă), omenirea va avea nevoie de două planete ca să susţină tot ce consumă. Şi două planete e prost spus, pentru că de încă o planetă putem face rost. Dar am mai avea nevoie de încă un Pământ. Cu Africa lui, cu Antarctica lui, cu Carpaţii lui, cu Marea lui Neagră. Ştiţi vreunul de închiriat?

E ca în filmele cu extratereştrii care invadează Pământul pentru că nu mai au ce mânca pe planeta lor. Ei bine, în viaţa reală, noi suntem extratereştrii.

Trei sferturi din ţările lumii consumă mai mult decât au - mai mult oxigen, mai multă apă, mai multe fructe, mai multe animale etc. Cei mai mari consumatori sunt Statele Unite şi China, fiecare cu 21% din consumul planetar. Adunate, dau aproape jumătate din consumul omenirii (îs tare bine hrăniţi, nu-i de mirare că au luat atâtea medalii la Olimpiadă).

În această secundă, oamenii consumă cu 30% mai multe resurse decât Planeta poate regenera. Ca să facem o comparaţie metaforică, e ca şi cum 3 din 10 crengi ale unui măr s-ar putrezi în fiecare an. În foarte scurt timp, toţi merii din livadă vor fi morţi. În foarte scurt timp, nu vom mai avea ce mânca, bea şi respira - că să aduc în această discuţie fraza "nu o să mai avem cu ce ne deplasa, că ni se termină petrolul" devine hilar.

Potrivit raportului WWF, din 1970 şi până în 2005, o treime din speciile de pe Pământ au dispărut. Cea mai mare rată de dispariţie este întâlnită în zonele tropicale - jumătate din speciile respective nu mai există. Jumătate. Adică una din două. Ştiu că e greu să te gândeşti la pădurile tropicale din Indonezia, când pe lângă tine trece un camion învăluit în fum greu, din anii 70, care scoate pe ţeava de eşapament direct noxe pentru camera de gazare, plin cu copaci furaţi.

În acest context, la noi, Guvernul duce un box profesionist cu preşedinţia, Parlamentul şi sindicatele pe tema măririlor salariale. Guvernul britanic face altceva cu banii:


10 comentarii:

Anonim spunea...

...si tu iti mai faci griji cu rata la banca
Nu cred ca mai avem nicio sansa
...ce sa facem?...sa le spunem la americani si chinezi sa nu mai consume.Degeaba planteaza Basescu la televizor un copac...daca in acelasi timp in alta parte a globului se taie o padure.Si apropo de campanii de genul"planteaza un copac sau de colectare agunoiului"-singurul efect e de imagine.Slava Domnului s-au facut multe campanii si care-i rezultatul?Ai spus tu mai sus"In 2030,vom avea nevoie de doua planete"Deci ecologia este o prosteala-sa ma ierte unii-dar asta e.Desigur sunt pesimist dar tare as vrea sa vad cum o mai scoatem la capat.

adela mohanu spunea...

Am avut o discuţie care mi-a luminat ziua de astăzi, cu unul dintre cei mai celebri fotografi wildlife din lume, John Hyde. Zicea asşa: dacă munca lui face un singur om să nu mai arunce gunoiul pe stradaă, înseamnă că nu e degeaba. "It all adds up in the end", a mai spus. Adică, la final, totul se adună. Şi alea bune, şi alea rele. Dacă tu nu vrei să contribui la alea bune, e decizia ta. Nimic (a face nimic) nu se adună. Zero cu zero dau tot zero.

adela mohanu spunea...

Aia cu rata de la bancă a fost totuşi foarte bună :))))

O spunea...

păi dacă e de două planete, ăăă, trei cratere vă rog! aveţi rest de la o bombă atomică de 3 milioane?

Ada Angharad spunea...

Pai eu zic sa nu ne facem probleme, ca oricum prin 30 vom fi batrani si nu ne mai va pasa. Gluma de- o parte. Oare cati bani se fac din inducerea vinei in populatie? Ecoguilt? De ce sa ma simt eu vinovata pentru ca fabricile polueaza. Stiai ca Al Gore vine un fel de tichete care te absolva de ecoguilt? exista siteuri speciale care itic calculeaza cam cat poluezi, iar tu cumperi "absolvirea" pacatelor ca in Evul Mediu? Unde se duc banii aia? Greu de spus. Am sa ma comport rezonabil cu mediul. Dar nu
o sa renunt la stilul meu de viata. Am sa continui sa trag apa la WC chiar daca apa e o resursa limitata :)

Anonim spunea...

@dreamwind55 Ai putea/trebui (acu' depinde de apreciaza) sa te simti vinovata daca cumperi produse (de care nu ai neaparata nevoie) facute de fabricile alea care polueaza.

"It all adds up in the end"

Carti fara pret spunea...

lasa Adela ca pregatest baietii destepti un razboi mondial altfel care va termina pe multi din saracii planetei (a se citi omori) si vor ramane oameni cat sa ii mai tina planeta. Pana la urma e si o lege universala a naturii de auto-conservare! Trist, dar adevarat!

Anonim spunea...

As zice ca totul se inmulteste...ca suntem in secolul vitezei."par example"Tu plantezi un copac 2,...n=+1,si altii taie zeci de mii de copaci pe minut.Deci "inmultite" astea doua dau 0.Ca si cum ai varsa o cana de apa fierbite in ocean si ai vrea sa fie apa calda.Pe nimeni nu intereseaza ecologia...e vorba de bani,putere si imagine.

adela mohanu spunea...

Eu refuz să cred toate scenariile astea conspiraţioniste, că e vorba numai despre bani şi putere. Am întâlnit destui oameni cărora le pasă. Şi destui oameni care i-au făcut şi pe alţii să le pese. Ne învârtim în jurul frazei ăsteia: "It all adds up in the end". Cu cât unii poluează mai tare, cu atât mă înverşunează şi pe mine mai mult.

Pe de altă parte, nici eu nu sunt de acord cu acţiunile tranşante, gen "nu mai trag apa la budă" sau "nu mai cumpăr şampon în viaţa mea". Cred totuşi în viaţa rezonabilă, fără excese, în bunul simţ şi în responsabilitatea socială, a mea şi a companiilor care poluează. Nu pot să le opresc să polueze. Dar pot să le determin, fie şi pentru că îşi doresc o imagine mai bună, să planteze copaci (cum e acum cazul Petrom).

Nu sunt ipocrită, şi mie îmi place să călătoresc, din asta îmi iau probabil cea mai mare doză de entuziasm. Ca să călătoreşti, ai nevoie de combustibil. Combustibilul poluează. Nu înseamnă că voi merge pe jos până la Londra. Dar nici că voi merge de pe Mitropoliei până pe Milea cu maşina, din comoditate. Voi merge însă dacă mă simt rău sau dacă am de rezolvat ceva urgent (dar astea sunt cazuri excepţionale).

Carevasăzică, militez pentru moderaţie, nu pentru exces. Şi pentru bun simţ.

Mădălin Ciortea spunea...

Parca prea de tot acest scenariu, desi multe seminte de adevar exista in aceasta viziune. Ma duc sa sting becul, sa plantez copaci....