marți, 29 aprilie 2008

4 ani pana la sfarsitul lumii

M-au innebunit. Spam-uri, reportaje TV, articole superficiale în ziare tabloide, matuşi care cred aşa-zise "documentare" Discovery... Trebuia sa vad - ce-o fi cu 2012-le asta şi cu sfarşitul lumii pe care îl aduce?



Nu ma pricep la astronomie, nu am vaste cunostinte in domeniul civilizatiilor antice si ca atare habar n-am cat si care dintre datele pe care o sa vi le prezint sunt reale. Am incercat sa iau in considerare site-urile cele mai avizate. Pentru ca nu ma pricep, nu stiu nici cat si nici ce sa cred. Sunt surprinsa insa ca unii care nu se pricep nici ei, dar nici nu se documenteaza, cred orbeste.
Iată aşadar ce am găsit:

1. Calendarul Maya - isteria porneste de la unii interpreti suspectez eu neaveniti ai calendarului mayas. Acesti domni, care au aflat ca in calendarul mayas, in 21 decembrie 2012 (recalculat dupa calendarul gregorian) se termina al 12-lea baktun (sa-i zicem "ciclu existential"), au tras concluzia ca se termina si lumea odata cu el. De fapt, mayasii - al caror calendar era calculat cu o precizie uimitoare pentru vremea lor - au impartit timpul in aceste baktun cam cum il impartim noi in milenii. La fel de mult ne-a speriat si anul 2000, care nici macar nu reprezinta trecerea intr-un nou mileniu (acesta a inceput odata cu anul 2001), dar deh, avea trei zerouri in coada, era cel putin ciudat...

2. Eugen Delcea, Istoria secreta a omenirii - Argumentatia merge relativ stiintific, la inceput. Campul electromagnetic al Pamantului, constante, calcule etc. etc. Pana cand o ia razna. Citez:
"Mayasii ne retransmit si ei informatiile primite de la zei despre schimbarile ce vor urma:
- intregul sistem solar se va sincroniza cu Galaxia si intregul Univers, cu efecte benefice;

- vom depasi tehnologia actuala si ce cunoastem despre Timp si Spatiu;
- banii vor disparea ca necesitate;
- vom intra in Dimensiunea a 5-a;
- ADN-ul uman va fi reprogramat, ajungand la 12 spirale, de la 2 in prezent."
Dragii de mayasi, cat de multe stiau ei despre schimbul valutar si ADN-ul uman...

3. Dispare Timpul - nu, serios, cica dispare. Iar citez, dar de pe RUFOn - "
Rezonanţa Schumann este prezentată de geofizicienii contemporani drept "bătaia inimii" planetei noastre. Aceasta a avut o valoare constantă de 7,8 Hz timp de mii de ani. Însă începând cu anul 1980, s-a observat o accelerare, mai întâi lentă, apoi din ce în ce mai rapidă (dupa 1997), până când a atins astazi valoarea de 12 Hz. Creşterea frecvenţei vibratorii a planetei noastre face ca 24 de ore de viaţă pe planeta noastră să corespundă de fapt cu numai 16 ore reale, în termenii timpului terestru. Pare o explicaţie destul de plauzibilă pentru criza acută de timp cu care ne confruntăm la ora actuală...
Iar curgerea timpului terestru se va mai accelera, pe masură ce ne apropiem de "Punctul Zero", care corespunde inversării polilor magnetici ai Pământului. Căci dacă 24 de ore ale zilei reprezinta încă, la ora actuala, 16 ore efective, diferenţa dintre acestea se va mari exponenţial, astfel încât la trecerea prin Punctul Zero, pe care unii îl situează la sfârşitul anului 2012, 24 de ore din anul 1980 vor corespunde la 0 ore efective. Altfel spus, timpul terestru nu va mai exista! Consecinţele acestui fenomen sunt incalculabile şi sfidează orice imaginaţie: întreaga planetă şi toti locuitorii ei vor trece într-o altă dimensiune!". Eu - pentru ca, repet, nu ma pricep - n-am inteles un lucru care tine de radacina acestei "teorii" - mai exact, ce are rezonanta magnetica cu timpul in sine?

4. Vine Eros - sa trecem la lucruri mai serioase si fundamentate stiintific. Eros este un NEA (Near Erath Asteroid), carevasazica un asteroid care se perinda destul de aproape de Pamant. Cu asta nu mai e de gluma. Se intampla ca taman in anul 2012 el sa treaca la cea mai mica distanta de pamant la care a fost depistat pana acum. Eros este mai mare decat asteroidul care a lovit Mexicul in Yucatan acum 65 de milioane de ani si care se crede ca a provocat disparitia dinozaurilor. Daca Eros va ajunge intr-un fel sau altul in campul gravitational al vreunei planete de prin preajma, iar traiectoria ii va fi deviata catre Pamant, e de rau, in sensul ca ar fi in pericol insasi existenta speciei umane. DAR, potrivit calculelor STIINTIFICE actuale si daca nu se intampla nimic neprevazut, Eros - ce ironie ar fi sa ne trazneasca un asteroid care se cheama Eros :) - nu va ajunge periculos de aproape de Pamant.

5. "Eclipsa" de Venus - Venus trece intre Pamant si Soare, "eclipsand" astfel astrul ceresc. Trec "eclipsa" in ghilimele pt ca termenul corect e tranzitie - practic, Venus fiind o planeta indepartata de Pamant, ea nu va acoperi Soarele, ci va trece asa, ca o pata neagra pe suprafata lui. Un punctisor mai degraba, cam la 5% din suprafata lui vizibila. Tranzitia este vizibila si din Romania, dar numai in ultimele sale minute (6 iunie 2012, tranzitia dureaza cam 6 ore). Ultima tranzitie s-a petrecut in 2004 si atunci, din cate imi amintesc, nu s-a sfarsit lumea. E drept insa ca aceste tranzitii ale lui Venus, duble tranzitii, au loc la intervale de peste 100 de ani si urmatoarea "pereche" va avea loc in decembrie 2117 si decembrie 2125.

6. Ciclul petelor solare - mai, da cum toate ciclurile se sfarsesc in 2012. Petele solare sunt practic explozii pe suprafata Soarelui si provoaca asa-numitele furtuni solare. Ele sunt vinovate pentru aurorele boreale. Furtunile solare se petrec si ele cu o regularitate matematica, pe care specialistii au calculat-o si au sistematizat-o teoretic tot in "cicluri". Momentan suntem la sfarsitul celui de-al 23-lea ciclu, iar acesta se cam incheie in august 2012, cu cateva explozii de intensitate medie spre mica. Explozii mult mai puternice au avut loc in martie 2008. Nici atunci nu s-a sfarsit lumea, parca.

7. Codul Bibliei - L-am lasat la urma, ca e cel mai ezoteric :) In 1997, Michael Drosnin publica o carte controversata prin care sustinea ca Biblia - si mai ales Vechiul testament - prezinta de fapt un cod ascuns. Anumite litere care in original se succed dupa un anumit algoritm pot fi descifrate cu ajutorul acestui cod, iar descifrarea lor este de fapt cheia viitorului. Drosnin sustine chiar ca sursa vietii pe pamant sunt extraterestrii si ei ne-au lasat codul asta secret, pe care se pare ca noi l-am pierdut undeva la Marea Moarta (stiti, ca si celebrele manuscrise apocrife). Potrivit acestui cod, apocalipsa este datata in anul 2012.

In incheiere:

vineri, 25 aprilie 2008

O voce si o chitara

Ia ascultati aici:





Foaaaaaaarte frumos, stiu. A, sunt mai multe voci? Nu si in original :) E melodia Carlei Bruni, da, frumoasa si mult luata peste picior sotie a presedintelui Frantei. Compusa de ea - muzica si versuri, in colaborare cu Leos Carax -, ca de altfel si restul melodiilor de pe albumul Quelqu'un m'a dit. Ia ascultati-o:






Marele ei defect e ca e sotia lui Sarkozy. Dar stati linistiti, ca isi repara ea greseala :)

marți, 22 aprilie 2008

Boicotarea JO de la Beijing, o ineptie


Primesc zilnic mass-uri care ma sfatuiesc sa semnez petitii pentru independenta Tibetului, pentru boicotarea Olimpiadei de la Beijing, mailuri care imi explica faptul ca chinezii sunt multi si rai, iar tibetanii, putini, neajutorati si buni. Mi se cere ajutorul - pentru ca in numar sta puterea - intr-o chestiune despre care sunt convinsa ca 90% dintre cei care imi trimit mailuri habar n-au despre ce-i vorba.

Sunt impotriva boicotarii Jocurilor Olimpice, orice motiv ar fi invocat. Jocurile Olimpice sunt o sarbatoare si sunt bazate pe principiul echitatii si nediscrimnarii. Sunt sute de popoare care se intalnesc intr-o intrecere sportiva, iar unii sportivi au ocazia o singura data in viata sa participe la acest imens eveniment. Pentru ce sa le - si sa ne - stricam bucuria, cu o problema politica mult peste capetele noastre si care nu are nicio legatura cu sportul?

Desigur, fiecare e liber sa se exprime dupa cum pofteste. Asa spune si presedintele Comitetului Olimpic International, intr-un discurs foarte echilibrat. Dar a adaugat:"But we do ask that there is no propaganda nor demonstrations at Olympic Games venues for the very good and simple reason that we have 205 countries and territories represented, many of whom are in conflict, and the Games are not the place to take political nor religious stances." (Dar cerem sa nu fie nicio propaganda sau demonstratie la Jocurile Olimpice, pentru foarte simplul motiv ca avem 205 tari si teritorii reprezentate, multe dintre ele fiind in conflict, iar Jocurile nu sunt locul in care sa se faca declaratii politice sau religioase).

Jocurile Olimpice erau o sarbatoare si in anticele arene grecesti. Dupa decaderea vechii Elade, ele nu s-au mai tinut. Traditia a fost reluata abia in anul 1896, cand, tot la Atena, avea loc prima editie din istoria moderna a Jocurilor Olimpice. Maratonul a fost castigat atunci de un oier din Grecia, Spyridon Louis. Dati un click pe fotografie ca sa vedeti cum arata un atlet in vremurile primei Olimpiade :))

Potrivit Cartei Jocurilor Olimpice, conceputa de "parinetele" Olimpiadei, Pierre de Coubertin, scopul Miscarii Olimpice este sa contribuie la construirea unei lumi mai bune si mai pasnice, prin educarea tinerilor prin sport, practicat fara discriminare si in spiritul Olimpic, care presupune intelegere reciproca, intr-un spirit de prietenie, solidaritate si fair-play. Cele 5 cercuri olimpice gandite de Coubertin sunt cele cinci regiuni ale Pamantului, iar culorile care compun steagul Olimpic sunt de fapt culorile care se regasesc pe orice steag al statelor lumii.

Nu suntem primii care nesocotim idealurile lui Coubertin. Cele mai sangeroase Olimpiade au fost cele din 1972, de la Munchen, atunci cand rebelii palestinieni din gruparea Septembrie Negru au luat ostatici si au ucis 11 sportivi israelieni. Printre ei, si un antrenor de tir, de origine romana, Kahat Shor.

Urmatoarea Olimpiada a fost insa pentru noi - si pentru lumea intreaga - una de referinta: Montreal 1976, Nadia Comaneci, sapte note perfetcte - 10 10 10 10 10 10 10. De fapt, pentru ca tabela electronica nu permitea afisarea acestei note, Nadia a vazut de sapte ori afisata nota 1.0

Iar acum, pana si Sarkozy, presedintele Frantei, vrea sa boicoteze Jocurile. Mi-a fost antipatic inca din campania electorala, dar acum mi se pare un creier si mai mic. Si pentru ce? Ce ar avea Franta de castigat? Prietenia Angliei (Anglia a invadat Tibetul la inceputul secolului trecut si in urma acestei invazii, cele doua parti plus China au semnat un tratat care stipula suzeranitatea Chinei asupra Tibetului)?

China a facut multe lucruri rele in Tibet si majoritatea tin de opresiunea religioasa si de dezradacinare (cum au facut comunistii si la noi). Dar a facut si doua lucruri foarte bune: a construit drumuri si a eliminat sistemul feudal din Tibet. Inainte de intrarea in forta a armatei chineze in Tibet, la mijlocul secolului trecut, taranii tibetani munceau GRATIS pentru aristocrati, pe pamanturile lor. Erau "tolerati" in propria tara, contra muncii agricole pe care o prestau. Erau pur si simplu sclavi. Cititi AICI marturia unei localnice.

Momentul invaziei chineze in Tibet a fost si cel care a determinat fuga lui Dalai Lama in India. Inainte de invazie, Dalai Lama (un fel de "papa" al buddhistilor) era seful guvernului si deci protectorul feudalilor. Manastirile prosperau, pentru ca erau puternic finantate de bogati. Si totusi, actualul Dalai Lama (al 14-lea, din cate imi amintesc) a facut un apel ca orice proteste vizavi de situatia China-Tibet sa se desfasoare fara violenta.

De ce vrea totusi China Tibetul, o regiune saraca, pe acoperisul lumii, la poalele Himalayei, unde nici iarba nu creste? Pentru aur. Tibetul are foarte multe minereuri de aur, argint si minerale radioactive (!). Din acelasi motiv pentru care il vrea si Occidentul.

Nu sunt de nicio parte in acest razboi. Mi-ar placea un Tibet liber spiritualiceste si prosper, pe care sa-l vizitez cu inima deschisa, eliberata. Dar boicotarea Jocurilor Olimpice e o ineptie. Nu respecta nici principiile olimpice si ma indoiesc ca tibetanii si-ar dori asta.

Acum 1.500 de ani, Tibetul era un imperiu si influenta sa se intindea in jumatate din continentul asiatic. Lumea e o roata care se invarteste...

Editare ulterioara: O marturie de la Sabina despre cat de mult ii afecteaza pe chinezii de rand atitudinea anti-China: AICI.

vineri, 18 aprilie 2008

Mai mult verde

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu şi Mihaela Rădulescu sunt primii voluntari care se vor înscrie în Asociaţia MaiMultVerde, patronată de principesa Margareta, ce va fi lansată luni, 21 aprilie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Asociaţia, care va fi lansată la Palatul Elisabeta, îşi propune să realizeze proiecte de protecţia mediului. Printre vedetele care se vor oferi voluntari în organizaţie se mai numără cântăreţii Dan Bittman şi Mircea Vintilă, jurnalistul Lucian Mândruţă şi prinţul Nicolae.

Am 2 motive intemeiate sa imi doresc sa fac parte din MaiMultVerde:
1. M-a facut mama ecologista
2. Este patronata de familia regala, pentru care eu am un adanc respect (si aici, stiu, e loc mult de discutii)

Verdele (ati observat cat verde e pe blogul meu? :D) este o culoare secundara, rezultata in urma combinarii culorilor principale galben si albastru. Se asociaza in general cu natura, speranta si sanatatea, dar este si culoarea traditionala a Islamului. Mahommed propovaduieste iubirea pentru natura, iar cele mai multe dintre steagurile tarilor islamice au verdele drept culoare predominanta. In schimb (asta asa, ca o comparatie de teasing), americanii folosesc cuvantul "verzisori" (greens) cand se refera la dolari.

Desi in Romania inca ne intrebam cu ce ajutam planeta daca folosim mai putina apa la spalatul vaselor, iar in Sibiu nici macar in anul de gratie 2008 nu exista un sistem de colectare selectiva a deseurilor (cu alte cuvinte, reciclatul interzis!), in occident, ecologismul si miscarea verde a devenit pe alocuri o afacere. Unele dintre cele mai accesate site-uri ecologiste iti vara sub nas sute de sortimente de produse pe care te imbie sa le cumperi, sub recomandarea "organic product". Ba chiar, pe Living Green, e o ditai reclama la Mercedes. Green car of the year 2007. Luam o pauza sa radem, da?

Asa. Alte site-uri sunt chiar nostime si ofera recomandari despre cum sa te... inmormantezi ecologic! How to Green Your Funeral iti explica de ce e important sa te ingropi ecologic: Worldwide, more than 50,000,000 people pass away each year (Peste 50 de milioane de oameni mor in lume, anual). Mmmmm, eu inca nu am ajuns la stadiul asta de devotament ecologic.

Si majoritatea site-urilor vin cu recomandari importante despre cum sa fii verde:

1. Recicleaza hartie - imposibil in Sibiu

2. Salveaza padurile, donand la Plant-I, 2020 - nu, multumesc, mai bine donez la Directia Silvica

3. Amenajeaza-ti curtea in asa fel incat acolo sa poata locui diferite specii de plante si animale (arici, bufnite, omizi, papadii, iarba Verde, Lucky si Bozici) - nasol, ca nu prea am curte

4. Imprima foile pe ambele fete - asta pot

5. Daca vrei sa faci o excursie, mai bine mergi cu trenul - Ghimi, te bagi?

6. Foloseste mai putina apa - si asta pot

7. Implica-te in actiuni de mediu in cartierul tau - ce recomandare stupida. Pai unde altundeva sa ma implic? Pe luna? Am auzit ca si acolo au probleme cu oxigenul.

Mai gasiti recomandari de tot soiul AICI si AICI.

joi, 17 aprilie 2008

Brandul "Semnul Pacii"

Semnul Păcii a împlinit, în luna martie, 50 de ani. De fapt, semnul nu a fost creat sa serveasca drept simbol sau sa militeze pentru pacea in lume, ci strict ca logo al campaniei pentru dezarmarea nucleara. Asta in martie 1958, la mai bine de 12 ani de la atacurile asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki.

Semnul a fost conceput de artisul englez Gerald Holtom si explicat grafic in felul urmator: linia care desparte cercul si semicercul astfel creat formeaza litera D, de la Dezarmare, iar bratele mici de jos formeaza litera N, de la Nuclear. De fapt, intrebat intr-un interviu despre simbolistica semnului, Holtom a dat o explicatie mult mai personala: "Eram disperat. Foarte disperat. M-am desenat: reprezentarea unui individ disperat, cu mainile si palmele intinse inainte si in jos, in maniera taranului lui Goya inaintea plutonului de executie. Am schematizat desenul in cateva linii si l-am incadrat intr-un cerc".

In preajma primului si celui de-al doilea razboi mondial, foarte multe logo-uri erau create pornind de la o reprezentare grafica in cerc. Este cazul logo-urilor VW si Audi. Si ca tot veni vorba, si al Mercedes, cu care semnul pacii al CND (campaign for nuclear disarment) seamana izbitor. Semnul Mercedes dateaza mult inainte de cel al CND, respectiv din 1928, cand companiile producatoare de masini Benz si Daimler, pana atunci concurente, au hotarat sa fuzioneze, pentru a face fata crizei economice generate de primul razboi mondial. Logo-ul reprezinta de fapt o stea in trei colturi, iar explicatia oferita de companie a fost "its domination of the land, the sea, and the air".

Spre deosebire insa de mai tinerele lui surate, semnul pacii a fost creat ca expresie a libertatii, nu a fost niciodata inregistrat de englezii de la CND sub copyright si deci poate fi folosit (si este!) de oricine si pentru orice, in mod gratuit. Unele linii de imbracaminte scot bani frumosi din asta. Si au scos mai ales in perioada hippie.

Tot hippiotii au fost si cei care au suspectat logo-ul CND de influente sataniste. Nu stiu ce-or fi inhalat ei cand au cujetat asta, dar ziceau ca seamana cu svastica nazista. Mie nu mi se pare, dar chiar si daca ar semana, e bine de stiut ca svastica este de fapt un simbol antic intalnit in mai multe culturi si mai ales in cea indiana, iar numele sau vine din sanscrita si inseamna "a fi bun". Ironic, nu?

Nu mai am de adaugat decat:
6 august 1945 - la ora locala 08.15, un avion al armatei americane arunca deasupra orasului Hiroshima cea mai distrugatoare bomba din istoria omenirii. Continea 20.000 de tone de T.N.T. si a avut de 2.000 de ori forta exploziei a British Grand Slam, cea mai puternica bomba detonata pana atunci. Aproape 70.000 de oameni au murit si tot atatia au fost raniti. A urmat "iarna nucleara" - nu exista studii concludente, dar unii cercetatori afirma ca efectele ei s-au resimtit timp de 50 de ani.
9 august 1945 - la ora locala 11.02, americanii repeta figura la Nagasaki. Mor 40.000 de oameni.
10 august 1945 - Japonia capituleaza
27 ianuarie 1958 - ia fiinta, in Marea Britanie, Campaign for Nuclear Disarment, la peste 12 ani de la atacurile americane si abia cand englezii s-au prins (la nivel de opinie publica) ca si rusii fabrica arme nucleare si ca deci se afla direct in pericol

Piiis, man!

luni, 14 aprilie 2008

Acolo as vrea sa fie tara mea

As fi vrut sa ma pricep mai bine la partea tehnologica si sa reusesc sa incarc ca lumea un fisier audio, ca sa auziti cum suna muzica in tara mea. In cealalta tara a mea. In cea in care fug de mici, bere, dreptul nostru sa ne placa blondele, adi minune candideaza la primaria nu stiu cui... stiti voi. Daca m-ar fi facut mama altceva decat sunt, as fi vrut sa ma faca biolog marin.

Ia, ascultati, daca merge:
Download balena.mp3
E cantecul unei balene.

Mai am:
Download delfin.mp3
E povestea unui delfin.

Daca nu le-ati putut asculta, sunt AICI toate - sunetul marii. Site-ul unei fundatii care studiaza sunetele delfinilor are alte cateva mostre de muzica din Delfinia.

10 lucruri despre delfini, prietenii mei din cealalta tara:

1. Evolutionistii spun ca delfinii si balenele au fost, la un momentdat, mamifere terestre cu 4 picioare si ca au un stramos comun cu hipopotamul. Din motive necunoscute, delfinii si balenele s-ar fi retras in mari si oceane acum 50 de milioane de ani. O descoperire din 2006 a intarit aceasta teorie - cercetatorii japonezi au descoperit (unii folosesc termenul de au capturat) un delfin care are o pereche in plus de aripioare, despre care se crede ca sunt reminiscentele picioarelor de care se foloseau pe vremea cand cutreierau pamantul.

2. Delfineasca, limba delfinilor, exista sau nu? Este o disputa care dureaza de cateva decenii. Unii cercetatori spun ca delfinii nu leaga fraze si deci nu se poate spune ca vorbesc o limba. Altii incearca sa demonstreze, cu ajutorul decodoarelor, formulelor matematice si tehnologiei de ultima ora ca delfinii comunica intre ei, se autodefinesc, isi dau nume distincte si transmit informatii abstracte. Delfinii fluiera, icnesc, tipa si tiuie, dar daca leaga si propozitii cu ajutorul acestor sunete, este deocamdata un mister.

3. Dialecte - delfinii din Australia "vorbesc" altfel decat cei de langa coastele Statelor Unite. Cercetatorii au descoperit variatii observabile chiar si de catre un necunoscator intre sunetele pe care le emit delfinii din aceeasi specie, dar care traiesc in zone diferite.

4. Creierul unui delfin este, fiind un cetaceu, destul de diferit de cel al mamiferelor terestre. Totusi, se aseamana foarte mult cu cel uman - este organizat tot in 2 emisfere, circumvolutiuinile sunt dispuse relativ similar si ocupa aproape la fel de mult spatiu comparativ cu greutatea corporala ca in cazul unui om.

5. Delfinii nu dorm niciodata cu ambele emisfere. Se pare ca acest lucru se datoreaza modului voluntar in care respira - chiar si atunci cand dorm, delfinii nu respira in mod automat, ci voluntar. Ca rezultat, delfinii nu pot fi anesteziati, pentru ca asta ar insemna sa moara asfixiati.

6. Delfinii isi creeaza propriile "Aquaparcuri" - jocurile delfinilor sunt complexe. de fapt, delfinii se numara printre foarte putinele animale care concep episoade ludice organizate. Delfinii isi petrec mult timp din viata jucandu-se (spre deosebire de majoritatea animalelor, care isi aloca timpul supravieturii), motiv pentru care se simt foarte bine in compania oamenilor si in cadrul show-urilor acvatice (bineinteles, daca li se ofera toate conditiile de confort - bazine vaste, mancare suficienta, apa curata, perioade de relaxare etc.). In salbaticie, delfinii isi creeaza propriile "inele din bule de aer", prin care se straduiesc sa treaca inainte ca ele sa se destrame. Mai exact, grupuri de cativa delfini inoata unul langa altul in viteza sau doar cate unul in zig-zag, in curbe, in opturi sau in spirale, iar golul de aer care se formeaza in spatele si in lateralul corpului lor, din cauza vitezei, lasa in urma diferite forme. Delfinii se joaca incercand sa treaca prin ele, pe rand, inainte ca acestea sa se destrame. Delfinii se distreaza nespus si sarind in valurile create de ambarcatiunile umane.

7. Delfinii sunt altruisti. Se cunosc nu doar numeroase, ci foarte numeroase cazuri in care delfinii au salvat vieti omenesti (invers, mai rar - ba dimpotriva). AICI cazul unui turist atacat de rechini si salvat de trei delfini. Delfinii s-au interpus intre omul ranit si rechini si au inceput sa inoate in cercuri in jurul lui, batand violent din coada si din inotatoare si creand astfel o bariera intre om si atacatori. Cel mai recent caz mediatizat de altruism delfinesc dateaza chiar din martie 2008. In Noua Zeelanda, o balena si puiul ei s-au ratacit aproape de coasta. Biologii si localnicii au incercat din rasputeri sa le ghideze in larg, dar ele pareau foarte dezorientate. Dupa mai multe zile de incercari esuate, in care femela si puiul ei au devenit din ce in ce mai epuizati si mai infometati, cercetatorii au luat in calcul varianta eutanasierii. Din senin, a aparut un delfin pe care localnicii il mai vazusera, care a ghidat balenele in larg.

8. Delfinii sunt foarte atasati de oameni. Cu siguranta stiti despre terapiile de vindecare in care copii grav bolnavi sunt lasati sa inoate alaturi de delfini. Terapiile dau rezultate spectaculoase, iar delfinii arata o rabdare incredibila fata de copii, pe care ii lasa sa se agate de ei, ii sprijina si nu se indeparteaza. Alt exemplu recent este al delfinilor din Gulfport, al caror centru de dresaj a fost distrus de uraganul Katrina. La cateva zile dupa uragan, delfinii au fost gasiti in golf, toti laolalta, asteptand sa fie gasiti de oameni.

9. Delfinii comunica fara dresaj. Au fost raportate zeci de cazuri in care delfinii ajuta micile comunitati de pescari - delfinii aduna bancurile de pesti si le imping catre barcile pescarilor. Cand pestii s-au apropiat suficient, delfinii se intorc pe spate, semnalizandu-i pescarului ca isi poate intinde plasa. Nimeni nu i-a dresat sa faca asta. Gestul a fost raportat inca din 1860, dar in comunitatile traditionale de pescari, legendele spun ca delfinii sunt de fapt ajutoare trimise de primii pescari ai omenirii (sau de protectorii ancestrali ai pescarilor).

10. Mai multe organizatii pentru protectia animalelor au recomandat boicotarea produselor din ton, pentru ca pescarii omoara de cele mai multe ori si delfini, alaturi de ton. Delfinii inoata alaturi de bancurile de ton si se prind de foarte multe ori in plasele pescarilor.

vineri, 11 aprilie 2008

Cum devoram planeta

Un filmulet de 20 de minute pe care, de data asta, chiar va recomand sa il vizionati, cu mare atentie, chiar daca va rapeste destul de multisor timp.

Cum devoram planeta sau The Story of Stuff. E mai ales pentru Ghim, care si-a (ne-a :) ) luat o masina noua (ei, second, dar noua in comparatie cu Fordul).




Site-ul The Story of Stuff AICI

Allah se lupta cu Dumnezeu? Sau Dumnezeu cu Allah?

Va rog sa NU urmariti imaginile urmatoare decat daca sunteti siguri ca violenta, extremismul, Raul in esenta nu va pot afecta. Pe mine m-au distrus psihic.

Daca sunteti siguri ca puteti sa suportati 7 minute de ura si apoi inca 6 de raspuns la cele sapte de ura, va prezint Fitna si Schism.

Fitna
este un film anti-Islam realizat de un politician olandez, Geert Wilders:




Schism este un film realizat de un blogger musulman, drept raspuns:






Am cautat date despre Fitna, iar wikipedia publica un text aproape la fel de extremist precum filmul. In schimb, am gasit un articol foarte bun despre Schism pe Kuwait Times. Lucrurile sunt destul de simple: acest Geert Wilders, un fel de Vadim Tudor al Olandei (intrati pe site-ul lui personal sa vedeti asemanarea fizionimica), care are trecute in CV meseriile de politician, scriitor (ce coincidenta!) si cineast, sustine ca este un mare aparator al libertatii de exprimare, fapt pentru care a publicat si pe site-ul personal celebrele caricaturi cu Mahomed. Partea frumoasa este ca militeaza pentru interzicerea Coranului (!) in Olanda, pe motiv ca ar fi in contradictie cu legile tarii sale. Cam pana aici cu libertatea de exprimare. Filmul Fitna (cuvant arab care inseamna lupta) a fost creat ca sa-i sustina cauza - textele incriminate, trunchiate si scoase din context, sunt din Coran.

Raed Al-Saeed, un blogger de 33 de ani, a creat Schism drept raspuns. Al-Saeed face acelasi lucru - ia texte din Biblie, trunchiate si scoase din context, care indeamna la violenta si le exemplifica cu imagini ale abuzurilor crestinilor asupra musulmanilor. Este si aici o parte frumoasa: bloggerul si-a incarcat filmuletul pe youtube, s-a uitat lumea la el vreo 12 ore, dupa care administratorii site-ului l-au sters, trimitandu-i un mesaj prin care argumentau ca filmul are "un continut inadecvat". Al-Saeed a retrimis filmuletul, cu un mesaj catre administratori: "To: Youtube censorship department, before deleting this video again because of the "content inappropriate" Visit the video fitna by Geert Wilders and compare the content... Thank you :)" (trad.- Pentru: departamentul de cenzura al Youtube, inainte de a sterge acest film din nou, din cauza "continutului inadecvat", vizitati si filmul Fitna al lui Geert Wilders si comparati continutul... Va multumesc :) )

Ambele filme sunt puternic emotionale si manipulatorii. Daca oamenii ucid in numele credintei, si-au pierdut de fapt Dumnezeul. O fac musulmanii, o fac si crestinii si au facut-o dintotdeauna. De cele mai multe ori, religia inteleasa in acest fel nu este decat o unealta in mana unor oameni cu scopuri mult mai pamantesti - cuvinte cheie: pamant, petrol, arme, bani.
Oare in ceruri, Dumnezeu se lupta cu Allah? Si Mahomed cu Iisus?

miercuri, 9 aprilie 2008

Indie, dar emo

Indie vine de la independent, nu de la India, iar emo vine de la emotional. Este un curent - pana la urma, cele doua se intrepatrund - care i-a cuprins si pe tinerii sibieni. Sunt usor de recunoscut, poarta parul negru sau colorat intens - roz, rosu, verde - tuns in trepte si lasat sa le acopere cel putin un ochi. Ochii le sunt puternic machiati, cu nuante de negru si, asijderea, roz, rosu si verde puternic. Se imbraca in blugi stramti si au tenisi gri sau negri. E greu de deosebit o fata emo de un baiat emo. Niste ciudati? Sa vedeti ce am descoperit despre ei.

Cultura Indie, puternic urbana, presupune creatii musai independente ale unor artisti de regula necunoscuti de publicul larg, care isi inregistreaza muzica/filmele/operele de arta la case de productii minore sau in ateliere proprii. Ideea este sa nu depinda de nimic ce da "trendul"- nu tu Disney, Warner Bros, 20th Century Fox, Columbia etc. Nu beau Cola pentru ca e prea "mainstream", nu mananca de la McDonald's si nu se imbraca de la Kenvelo, Mustang etc. Nu asculta muzica de la radio, iar printre trupele Indie cele mai cunoscute se numara Pixies si Sonic Youth. Clickul va duce la o piesa de-a fiecarei trupe pe youtube. Rock. Ca doar rockerii schimba fata lumii :)

Mda, dar reprezentantii astia ai mainstreamului, in traducere libera ai curentelor principale, s-au prins si ei ca moda Indie e pe sufletul adolescenilor, ca atare degeaba incearca pustii sa ramana underground, ca MTV-ul le-a si facut sectiune speciala: MTV Indie.

Asa cu independenta. Curentul dateaza deja de vreo 30 de ani si a inceput - fireste - in State, dar pustii nostri s-au prins mai tarziu :) Mai nou insa, nu-i suficient sa fii Indie. Trebuie sa fii si emo. De la emotional. Carevasazica, sa-ti arati sentimentele e cool, baietii care plang sunt in trend, iar angoasele, depresiile si starile suicidale (nu suicidul in sine!) sunt super ok. Si am mai gasit una: baietii emo se saruta intre ei nu pentru ca sunt gay (desi n-ar fi nimic rau in asta), ci pentru ca e hot (nu traduc, pentru ca urmez recomandarea unei pustoaice depe un blog, care te sfatuieste sa iti iei gandul de a deveni emo daca nu stii engleza).


Sunt diferite site-uri care iti recomanda chiar cum sa devii un adevarat Indie-emo: nu asculta muzica de la radio, nu te imbraca obisnuit, poarta pierce si bijuterii din plastic sau sticla, fa-ti parul intr-un mod cat mai ciudat. Observati, toate se refera la look si mai putin la atitudine.
O fotografie cu o domnisoara emo aici. Apropo, pe site-urile de profil veti gasi o multime de fotografii cu emo kids, majoritatea instantanee pe care si le iau singuri - pentru ca emo sunt singuratici, independenti si deprimati.

Mostra despre cum arata emo:



Nu am decat 27 de ani, iar intre mine si adolescentii de azi nu s-a depanat inca o generatie. Si totusi, distanta dintre noi este uneori de ani lumina. N-as vrea sa pierd legatura cu ei, e marea greseala pe care o comit "maturizatii". E totusi limpede ca lumina zilei ca ei insisi se inscriu intr-un mainstream care ii inseriaza. Dar imi plac, pentru ca sunt isteti si rebeli. Mi-ar placea totusi sa invete si ceva mai multa gramatica romaneasca.

luni, 7 aprilie 2008

Stire Mediafax: Bloggingul ucide!

NEW YORK (MEDIAFAX) - Stresul de a ţine la zi un jurnal online (blog), sedentarismul, lipsa de somn şi o dietă alimentară nesănătoasă constituie o combinaţie potenţial letală care a început să facă victime pe internet, potrivit New York Times.

În urmă cu două săptămâni, în Fort Lauderdale (Florida) a avut loc înmormântarea lui Russell Shaw, un prolific blogger american interesat de teme tehnologice, care a făcut brusc infarct la vârsta de 60 de ani. În decembrie, un alt blogger, prieten al acestuia, Marc Orhant, a murit din cauza unui atac coronarian masiv. Un al treilea, Om Malik, în vârstă de 41 de ani, a supravieţuit unui infarct căruia i-a căzut victimă în aceeaşi perioadă.

Publicaţia americană se întreabă dacă este vorba de cazuri izolate sau de vârful unui aisberg, amintind de lamentările altor bloggeri care au pierdut mult în greutate sau au devenit obezi, care suferă de insomnii sau cad epuizaţi cu capul pe tastatura computerului. Tulburările acestea, poate chiar o boală în sine, sunt atribuite stresului apărut din cauza obligaţiei de a furniza un ciclul permanent de informaţii, într-un domeniu în care concurenţa este feroce.


Asta-i stirea. Am fost atat de stresata sa o postez prima, incat am pierdut din greutate cel putin 50 de grame. Daca mai sunt 5-6 dintre voi cu aceleasi simptome, s-ar putea sa fie vorba despre o epidemie!

Epopeea lui Lucky

Epopeea lui Lucky - O cititi in ultimele posturi, chiar daca nu e in rime :)
Se termina cu bine, pentru ca l-am gasit. Niste oameni inimosi l-au gasit in muzeul satului, l-au luat si l-au adapostit in curtea lor din Daia. M-au sunat dupa 3 zile, cand au vazut unul dintre zecile de afise pe care le-am lipit prin Sibiu (domnule agent constatator, diseara intreprind o actiune de curatare a stalpilor de pe domeniul public, promit).
In doar o saptamana, Lucky a fost luptator (are amprentele luptelor pe corp), a traversat paduri, a vizitat muzee, a fost la tara, a aparut la televizor, s-a vorbit despre el la radio si a avut fotografii in tot orasul. Sunt mandra ca am un caine celebru.

PS: In filmul de animatie Disney, Lucky este al 101-lea dalmatian, ala mic si tantalau, care doboara conserve cand toti se ascund si linistea se sparge, care nu prinde dubita si este saltat de altii, care nu vede la televizor pentru ca nu mai are loc... Il stiti, nu?

Moralele:
1. Nu ai voie sa renunti.
2. Dalmatienii nu-s asa tantalai cum se spune, ca dovada ca merg la muzeu :)

vineri, 4 aprilie 2008

Esti deprimat? Probabil te-au atacat americanii.

Zeci de teorii ale conspiratiei circula in lumea asta. Majoritatea legate de americani. Mai sunt cateva legate de rusi, dar alea se cheama certitudini.

Recunosc ca si eu imi ciulesc urechile imediat ce depistez un subiect ocult. Multe sunt derizorii. Altele nu.

Copii, astazi discutam despre energia psihotronica. Energia psihotronica este studiata de o ramura a fizicii cuantice (Einstein si fotonii lui). Practic, este vorba despre energia pe care o emana fiecare celula vie si care pare-se este capabila sa circule intre corpuri. Carevasazica, daca m-a durut pe mine capul azi-dimineata, ori s-a gandit prea mult mama la problemele mele, ori m-au atacat americanii cu generatoarele lor de energie psihotronica, ori am o migrena. Calculati voi coeficientii de probabilitate.

Daca explicatiile mele nu v-au multumit, gasiti mai multe despre energia psihotronica (Prana pentru hindusi), pe mindtech.

Conspirationistii zic ca energia psihotronica, demonstrata si experimental de un cehoslovac pe nume Pavilita, care, la inceputul secolului trecut, a reusit sa faca, doar cu puterea mintii, un motor sa se invarta in sens invers (si astfel s-au dezvoltat ulterior generatoarele de energie psihotronica), este acum in studiu in laboratoarele top secret de la centrul de cercetare Los Alamos din Statele Unite. Los Alamos este acelasi centru unde s-au dezvoltat, tot top secret la vremea aceea, armele nucleare cu care americanii au distrus Hiroshima si Nagasaki. In laboratoarele din Los Alamos lucreaza zeci de fizicieni distinsi cu Premiul Nobel.

Se pare ca guvernul american a recunoscut indirect cercetarile in acest domeniu. O scrisoare deschisa aici.

Si, peste prajiturica de mai sus, doua cirese:
1. Adevarul de azi zice ca un roman care a studiat el insusi energia psihotronica la Los Alamos si-a deschis o afacere. Bietii lui clienti! :)
2. Puteti cumpara de pe net dispozitive care lucreaza cu energie psihotronica si care promit sa va imbunatateasca viata sexuala (ce altceva?), volumul de noroc de care beneficiati si alte 32 de aspecte "psi": aici. De la 100 de dolari in sus. M-am uitat la pret doar in sens informativ :) Printre alea 34 nu era nicunul de "gasit Lucky".

joi, 3 aprilie 2008

007 pentru Lucky

In ultimele zile, am fost cersetor, anarhist si tulburator al linistii publice. Am oprit zeci de oameni pe strada si le-am implorat mila, rugandu-i sa ma anunte daca il vad pe Lucky. Am lipit zeci de afise pe stalpi, dar am scapat neamendata de agentul constatator aparent fioros, care a sfarsit prin a ma consola si mi-a marturisit ca si-a pierdut si el o labradorita. Am strigat cat m-au tinut plamanii, in cartiere, dupa miezul noptii, dupa Lucky si am fluierat ciobaneste, fara sa-mi pese ca locatarii - si mai ales copiii - dorm.
Nu l-am gasit pe Lucky, dar am descoperit o empatie speciala cu posesorii de animale, veterinarii si adolescentii. Cu exceptia unui responsabil de la Sala Transilvania care mi-a vorbit pe un ton autoritar - folosesc o exprimare blanda - cand mi-am lipit afisul pe geam, mai toti m-au privit cu compasiune. Am primit telefoane de la oameni pe care nu-i cunosc, din Valea Aurie si Vasile Aaron, care au crezut ca l-au vazut pe Lucky. Am primit o fotografie de la Ţeposu, care mergea catre scoala si a vazut un dalmatian, Ultra4ever a depistat si el un patat cand iesea de la antrenament, iar un pustan de generala s-a postat langa masina noastra, pe care sunt lipite afise cu Lucky si a asteptat pana a venit Alin ca sa-i spuna ca a vazut un dalmatian singur langa liceul Lazar. Alina a lipit afise in Terezian si - sper ca - l-a convins si pe Calin sa lipeasca in Strand, iar prietenii si colegii mei si-au lipit afise pe masini.
Intr-o zi o sa-mi vina o idee despre cum le-as putea multumi tuturor, mai mult decat cu un Multumesc grait.

marți, 1 aprilie 2008

Top 4 pacaleli 2008 pe net

Toate pacaleli in 1 aprilie 2008. Clasamentul, in viziunea mea:

1. Dacia scoate un model de bicicleta business, cu 1.000 de euro bucata - www.automarket.ro

2. Andrei Aronet s-a citit de la coada la cap (sper sa va dati seama dupa fotografie) www.aronet.ro

3. Peter Schomers a fost ofertat de Asesoft. A aflat calin pe avion - csufans.sibiul.ro

4. Una slabutza, dar lucrata frumos - A murit Basescu! Da repede pe Realitatea! - we3d.net

PS: Aia cu Lucky n-a fost pacaleala. Nu l-ati vazut?

Mesaj in sticla

Acum 10 minute:
BOGDAN: vezi ca ai o leapsa la mine pe blog
adela mohanu: ce-i aia leapsa?
BOGDAN: (rade)
BOGDAN: tre sa inveti termenii blogurilor
BOGDAN: leapsa e o chestie pe care tre sa o faci si apoi sa o transmiti la altii
adela mohanu: hm

---- citesc postul lui de azi -----

Continuam:
adela mohanu: tot n-am inteles
adela mohanu: (ma hlizesc)
adela mohanu: sa iau Ba aveti grija de Tanase si sa pun pe blog?
BOGDAN: (rade de se pravaleste)
BOGDAN: nu tu pitico
BOGDAN: sa scrii o fraza din maxim 10 cuvinte pe care tu ai inchide-o intr-o sticla si ai trimite-o pe mare

Am inteles. Sa luam faptele: eu, undeva in lume, singura, poate pentru totdeauna in locatia respectiva, am o sticla, o bucata de hartie si un creion. Maxim 10 cuvinte la dispozitie. Cred ca as zice asa: "Do you speak English? Please answer ASAP".
Dar daca as fi un om serios, as zice asa: "Ptiu, ce mi-a placut sa traiesc viata asta!"

Editare: Am uitat sa-l dau mai departe :D Asa ca pasez la calin si tudor (lista mea de bloggeri e scurtutza, ca sunt de putin timp in bransa, va rog sa ma intelegeti)

PS: Azi n-as fi totusi atat de entuziasta, ca mi-e dor de Lucky :(

Ardeleni vs. olteni. Sau invers.

Ieri a fost a treia zi in care l-am cautat pe Lucky. De data asta, am luat-o pe camp, inspre Cisnadie, in zona de unde a fugit. Cu aceasta ocazie, am aflat doua lucruri foarte importante:
1. Matizul nu-i masina de teren.
2. Ardelenii nu-s ca oltenii.

Sa va explic.
Am depistat gradina de unde a fugit Lucky. Sau de unde spune proprietarul gradinii ca a fugit catelul meu, cedat cu o usurinta pe care nu vreau s-o judec acum de matusa mea in varsta de 84 de ani, contra unei explicatii sumare care a sunat asa: "Il duc la cateaua mea, dalmatianca, la monta, ca am un nepotel care vrea si el un catel din asta dragalas. Vi-l aduc inapoi maine". Bun. Deci am depistat gradina. Am depistat si scandura rupta din gard, probabil cea mai putreda, ca pare sa fi cedat usor (ce catel destept am). Am cercetat indeaproape, dar n am descoperit urme de sange, ceea ne-a bucurat, pe mine si pe sora-mea, foarte tare - asta inseamna ca Lucky n-a plecat de acolo ranit. Ne-am transpus apoi in blana catelului. Unde am auzit latrat de caini, intr-acolo ne-a manat si pe noi Matizul. Pentru ca da, ne aflam intr-un Matiz. Iar latraturile se aflau in directia "camp".
La insistentele proprietarului gradinii, care pretindea ca in zona e pazita de caini deosebit de periculosi, ciobanesti (va dati seama, din aia care pazesc oile!!!), am zis sa-i dam omului satisfactie si sa ne plimbam pe camp cu masina. Daca n-ati incercat niciodata un Matiz pe un camp pe care pasc oi, va pot confirma ca merge. Onorabil. Chiar surprinzator. Atata timp cat nu intalneste in cale o mlastina. Pe care noi am intalnit-o, dupa vreo 2 kilmetri de batut campurile - nu campii - in Matiz si la vreun metru de drumul pietruit.
Matizul s-a afundat iremediabil in mocirla, pantofii de birou - ai mei si ai sora-mii - s-au transformat in epave subacvatice, iar adidasii abandonati pe coclauri si alte resturi de la constructii montate sub cauciucurile Matizului nu au avut niciun efect.
Cu toate astea, sora-mea a insistat sa nu renuntam si in niciun caz sa nu ne sunam baietii, pentru ca, nu-i asa, ce umilinta mai mare pentru doua femei decat sa recunoasca ca nu mai au solutii pentru iesirea dintr-n impas auto. Totusi, ce ar fi sa chemam ALTI baieti, astfel incat sa ne rezolvam si problema automobilistica, dar si pe cea de orgoliu?
Plan de bataie: in stanga pustiu, in dreapta doua vile in constructie. Hai sa vedem daca nu ne raspunde cineva (ora era destul de tarzie, sa fi tot fost 7 seara). Cam la 300 de metri de Matizul abandonat, la una dintre vile ne raspunde un domn, intre doua varste. Noi, doua tinere mazgalite de noroi, dar de sub care se putea distinge o disperare autentica. Noi: "Buna seara, avem o problema, am ramas cu Matizul impotmolite in noroi, ne puteti ajuta oare?" Dansul: "Pai cu ce sa va ajut?" Noi (schimbam priviri mirate): "Nu stiu, poate sa ne impingeti, ca nu-i decat la un metru de drum..." Dansul (agale, sibieneste) "Da am niste muncitori. Imi montiaza (ca la Sibiu) niste usi, nu-i pot lasa" Noi: "Pai masina e acolo, o vedeti de aici, nu-i deloc departe" Dansul "Nu, nu, nu pot sa va ajut acum. Poate mai tarziu". N-am mai avut replica. Am trecut la vila urmatoare.
Dupa ce am strigat in pustiu minute in sir, apar doi muncitori. Probabil aceiasi care montasera usi vizavi. Reluam discursul: "Buna seara, sa vedeti, va rugam..." Dansii: "Pai unde o lasarati (ca-n Oltenia), da haideti in masina, mergem sa vedem". Au venit. Dialogurile dintre ei, in efortul de a scoate Matizul din impas si pe noi din... rusine, au continuat cu "pierdui surubelnita, unde pusi carligu, ada coarda din Logan, nu putui s-o scot". Erau din Craiova. Si datorita lor am supravietuit.
Morala: nu judeca masinile dupa cauciucuri si pe oameni dupa accent. :)

PS: Pe Lucky tot nu l-am gasit :(